Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Klar til valg i 2021?

Til november er der valg til kommunalbestyrelserne og regionsrådene. Alt efter parti og geografi er der stadig mulighed for at stille op.

Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 63

Af:

Kristine Andersen, journalist

Overvejer du at stille op til kommunal- eller regionsrådsvalget til november? Så har du stadig mulighed for at melde dig nogle steder. 

Der er dog stor forskel på, hvordan de enkelte partiers proces er for at stille op til valg. 

”I Socialdemokratiet og Venstre er det mange steder en maskine, der bare kører. Her skal man være ude i god tid, hvis man ønsker at stille op. Og løbet er nogle steder formentlig allerede kørt i forhold til at stille op til valget til november. Men andre steder og i mindre partier er man i bedste fald nået til spidskandidaten og fylder først op med de resterende kandidater i løbet af foråret – og nogle steder helt frem til juni. Det kommer meget an på, hvor velorganiseret partiforeningen er,” fortæller Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Svært og let at blive valgt

Mens man skal være ude i god tid for at stille op for de store partier, kan det samtidig være en hurtigere måde at blive valgt på, fortæller Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og forsker i kommunal og regional politik.

”Lidt kynisk sat op er det sværere at blive opstillet i Socialdemokratiet og Venstre, men lettere at blive valgt. Og det er lettere at blive opstillet, men sværere at blive valgt i små partier,” siger Roger Buch.

Han forklarer, at det hænger sammen med, at det er Socialdemokratiet og Venstre, der dominerer kommunalpolitik, og som sidder på 80-85 pct. af borgmesterposterne i kommunerne. 

”I de store partier er der typisk en borgmester eller borgmesterkandidat, som støvsuger en hel masse stemmer. Så selvom man står et stykke nede på listen og måske ikke får så mange stemmer, kan man have en stor chance for at blive valgt, fordi partiet får syv, 10 eller 14 mandater. Det kan måske blot kræve 50, 100 eller 200 stemmer. Så hvis man har et godt netværk – som mange sygeplejersker måske har – kan man alligevel godt have en god chance,” siger Roger Buch og fortsætter:

”I de små partier, hvor der ikke er så mange, der bliver valgt, kan du måske godt komme på opstillingslisten, men hvis du står som nr. 12 eller 15, er sandsynligheden for at blive valgt lille. Så er det typisk spidskandidaten, der bliver valgt ind. Fordi vælgerne typisk stemmer på nummer et, og det lille parti jo kun får ét mandat.”  

Læs også

Sygeplejersker styrker sundheden fra byrådssalen

Politik kræver faglige kompromiser

Lokalpolitikeres løn