Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Politik kræver faglige kompromiser

En del af politik er også at kunne gå på kompromis. Og sluge faglige kameler. Det er svært, men nogle gange nødvendigt, fortæller tre sygeplejersker, der også er kommunal- og regionsrådspolitikere.

Sygeplejersken 2021 nr. 1, s. 63

Af:

Kristine Andersen, journalist

20201208_SygePl_MarieLouise03

Det kan være svært at være politiker i såvel regional som lokal politik, når man er i mindretal, og ens argumenter kommer til kort. For lige så stor glæde det giver, når man får gennemført en af sine mærkesager, lige så svært kan det være at sluge kameler, når det ikke lykkes. Især når ens faglighed fortæller en, at det er helt forkert.

Det har de tre sygeplejersker Matilde Powers, Marie-Louise Brehm Nielsen og Pia Buus Pinstrup alle oplevet i forbindelse med deres politiske virke i henholdsvis Furesø Kommune, Lolland Kommune og Vesthimmerlands Kommune samt Region Nordjylland. 

”Da vi i år lavede budget i kommunen for 2021, måtte jeg gå på kompromis med min faglighed. Det var virkelig svært,” siger Pia Buus Pinstrup og forklarer hvorfor. 

Vesthimmerlands Kommune har en sygeplejeklinik, hvor borgere kommer ind og får hjælp i stedet for, at sygeplejerskerne kommer til dem. Der er en målsætning om, at de skal se 25 pct. af borgerne i kommunen. 

”I budgetforslaget ville man stramme skruen, så sygeplejeklinikken skulle tage sig af 30 pct. af borgerne. Inden for samme rammer. Jeg sloges indædt for at sige, at det ikke gav mening. Man kan ikke bede terminale og psykisk syge om at komme ind i klinikken. Det er fysisk umuligt. Og med de vagtplaner, sygeplejerskerne har, kan de ikke lave mere,” påpeger Pia Buus Pinstrup. 

Spareøvelsen skal give en halv million. Men hun tvivler på, at den bliver indkasseret.

”Jeg var meget imod den besparelse, men var det nok til at gå fra et helt budget? Det må man jo gøre op. Og der gik jeg på kompromis,” fortæller hun.

Fastliggerfest ved hospice

I Lolland Kommune er det også besparelserne, der gør det svært for Marie-Louise Brehm Nielsen.

”Det er svært, når man sidder og skal spare 20 millioner på noget, hvor det står hårdt til i forvejen. Især, hvis man kan se, at det i sidste ende vil gøre tingene dyrere. Så kan man indimellem være nødt til at sluge sin faglighed,” siger Marie-Louise Brehm Nielsen. 

Hun arbejder til daglig på Svanevig Hospice i Lolland Kommune, som ligger med udsigt til marker og vand. Naboen er en campingplads, og en dag skulle byrådet tage stilling til campingpladsens ønske om at udvide pladsen.

 ”Det ville betyde, at patienterne ville få udsigt til hoppeborg og fastliggerfest hver fredag og lørdag. 150 meter væk. Midt i marker og havudsigt. Det ville være en klar forringelse for patienternes livskvalitet i deres sidste tid. Hospice er jo placeret netop der, fordi det giver mening i forhold til de patienter, der er på hospice,” siger Marie-Louise Brehm Nielsen og tilføjer:

”Men det kom jeg ikke igennem med. Det var jeg rystet over.”  

Læs også

Sygeplejersker styrker sundheden fra byrådssalen

Klar til valg i 2021?

Lokalpolitikeres løn