Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ikke-færdigvaccinerede får tilbud om ny vaccine

Sundhedsstyrelsens nye vaccinationsplan giver sygeplejersker, der ikke har påbegyndt vaccination og arbejder med covid-patienter, mulighed for komme foran i køen.

Sygeplejersken 2021 nr. 5, s. 10

Af:

Jakob Lundsteen, journalist

sy5-2021_akt_vaccination
Vaccination af frontpersonale

Antallet af sygeplejersker i gruppe 4 er anslået til at være ca. 62.000. Af dem var 77 pct. (ca. 48.000) påbegyndt vaccination og 47 pct. (ca. 30.000) var færdigvaccineret den 21. april. 

Kilde: ssi.dk

De sygeplejersker, der allerede har fået ét stik med vaccinen fra AstraZeneca, kan nøjes med at få én dosis af en anden vaccine for at være færdigvaccineret. 

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens nye plan for, hvad der skal ske med de ca. 150.000 personer primært i social- og sundhedssektoren, som kun nåede at få et enkelt stik med AstraZeneca, inden vaccinen blev sat på pause og helt droppet fra Danmarks vaccineprogram.

Denne gruppe vil blive tilbudt vaccination med en mRNA-vaccine. Det vil sige enten vaccinen fra Pfizer/BioNTech eller fra Moderna.

Ifølge Bolette Søborg, chef for smitsomme sygdomme og beredskab i Sundhedsstyrelsen, er man fagligt ikke bekymret for at give to forskellige vacciner:  

”Vi har lænet os op ad, hvad Tyskland har gjort. Man har rent fagligt vurderet, om man tror, der er et problem ved at give to forskellige type vacciner, og det vurderer man ikke, der er. Men vi følger det naturligvis nøje og undersøger det her og nu,” siger Bolette Søborg. 

I jeres nye plan bliver de sygeplejersker, der ikke er blevet vaccineret endnu, rangeret i forhold til alder på linje med resten af befolkninger. Er det optimalt? 
”Der er allerede omkring 250.000, der er blevet vaccineret i social- og sundhedssektoren. Og da man har valgt de mest udsatte til at starte med, så det er vores formodning, at langt de fleste af dem, der er frontpersonalet, er blevet vaccineret eller har påbegyndt vaccination. Det gjorde vi, for at sundhedsvæsenet ikke skulle knække sammen.” 

Bolette Søborg påpeger, at epidemien nu er så meget under kontrol, at presset på sundhedsvæsenet ikke er større, end at det kan håndteres. 
”Hvis vi havde så mange vacciner, som vi kunne ønske os, ville der være en anden præmis. Nu skal vi prioritere dem, vi har,” siger hun. 

Hvad med den gruppe af sygeplejersker på f.eks. intensivafdelinger, der af den ene eller anden grund ikke fik første stik. Hvad gør I for dem?  
”Lige præcis dem du nævner der, altså sygeplejersker der arbejder på en intensivafdeling eller en akutmodtagelse eller sygehusafsnit, der har med covid-patienter at gøre, kan stadig blive visiteret til gruppe 4 (rummer bl.a. udsatte medarbejdere i sundhedsvæsnet, red.),” siger Bolette Søborg. 

Læs mere på dsr.dk