Åbner for opgør med Tjenestemandsreform

Debatten om ligeløn raser i øjeblikket, både i samfundet og på Christiansborg. Et centralt omdrejningspunkt er Tjenestemandsreformen fra 1969, der har fastlåst de offentlige lønhierarkier siden. Statsminister Mette Frederiksen har nu åbnet en dør på klem til en diskussion af Tjenestemandsreformen. Flere partier på Christiansborg kræver, at blandt andre sygeplejersker bliver indplaceret på et højere løntrin.

Pia Olsen Dyhr

Pia Olsen Dyhr, formand for SF: 
Når den forskelsbehandling eksisterer på grund af en gammeldags lov, så er det op til os på Christiansborg at gribe ind og sikre reel ligestilling. Lige nu forhandler blandt andet sygeplejerskerne om deres løn. Det skal vi som politikere ikke blande os i. Men når forhandlingerne er overstået, så er det altså vores ansvar, at den lov, der danner rammen for lønudviklingen, den svarer til den tid, vi lever i!”

(Facebook)

Samira Nawa

Samira Nawa, ligestillingsordfører, Det Radikale Venstre: 
Hvis man gerne vil overlade det til arbejdsmarkedets parter, så burde man også have gjort det i 1969, men det gjorde man ikke. Derfor skal vi også være med til, at der rådes bod på det nu. Jeg kunne godt tænke mig, at man tog nogle drøftelser på Christiansborg, hvor parterne rundt om bordet rent faktisk tog denne her problematik alvorligt, siger ligestillingsordfører for De Radikale Samira Nawa.

(Facebook)

Jens Henrik Thulesen Dahl

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører, Dansk Folkeparti: 
Sygeplejerskernes reaktion er helt og aldeles fair. Danmark har brug for et system, der kan sikre balance i lønhierarkiet, og man må bare konstatere, at Tjenestemandsreformens system ikke giver os noget, der minder om en rimelig balance.”

(Jyllands-Posten)

Mai Villadsen

Mai Villadsen, politisk ordfører Enhedslisten: 

Der er lige nu sygeplejersker landet over, som har varslet strejke. Det blander jeg mig ikke i. Men jeg må sige: Jeg forstår dem godt. Noget skal der ske, og derfor vil jeg gerne i dag sende et budskab til landets statsminister: Mette Frederiksen, det er et politisk ansvar for at rette op på urimelige forhold i velfærden. Lad os give velfærdens helte nogle flere kolleger og en ordentlig løn.”

(Sn.dk)

Mads Andersen

Mads Andersen, stedfortræd. beskæftigelsesordfører, Det Konservative Folkeparti: 
Det er et område, hvor vi som politikere i den verserende diskussion kan gå ind og hjælpe til for at gøre det endnu nemmere at tiltrække sygeplejersker, som vi mangler.”

(A4)

Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet: 
Der er varslet konflikt, og derfor skal vi træde et skridt tilbage. Når der så er en afgørelse på den her konflikt, kan vi have en i mine øjne helt legitim diskussion af Tjenestemandsreformen.”

Svar til Mai Villadsen i Spørgetime med statsministeren i Folketinget.

Hans Andersen

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører, Venstre:
Der er en igangværende proces, der kan ende i konflikt. Og i respekt for den proces og sygeplejerskerne og arbejdsgiverne, der nu er i dialog, har jeg ingen kommentarer på nuværende tidspunkt.” 

 (Fagbladet Sygeplejersken)

 

Emneord: 
Løn
Politik