Sygeplejersken
"Løb direkte ind i beredskabet"
”Man vil gerne vide, hvad det drejer sig om, og selvom vi får meldinger fra TraumeCentret, så ved vi kun meget lidt om, hvad der venter os,” siger operationssygeplejerske Anna Kleves
Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 48
Af:
Diana Mammen, journalist
Klokken 18.45
Solen skinner, skoene er snøret og ruten lagt rundt om Søerne i København. Anna Kleven har fri og er ude på en løbetur, da hendes telefon ringer.
”Det er min afdelingsleder, som fortæller om et masseskyderi. Beredskabstrin 3 er aktiveret, hvor man vurderer, at over 10 personer er i livstruende tilstand. Så jeg kan godt lægge to og to sammen. Jeg skal hurtigt derind,” fortæller operationssygeplejerske Anna Kleven, der med det samme omlægger ruten og løber hen til Rigshospitalet kun et par kilometer fra, hvor hun befinder sig.
Klokken 19.00
Da jeg møder ind på Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling, fortæller en koordinator, at tre patienter er ved at blive behandlet i TraumeCentret. Hun har også inddelt os, der er mødt ind, i teams, så vi kan tage imod de patienter, der kommer op på vores afdeling.
”Vi får meldinger om, at der muligvis er børn blandt de sårede. Så man forbereder sig på det værste. Man er i dialog med TraumeCenter, men ingen kender endnu til omfanget,” fortæller den 28-årige sygeplejerske.
I kaffestuen er der blevet tændt for fjernsynet, så der følges med i, hvad der bliver sagt i nyhederne og på pressemødet.
”Man vil gerne vide, hvad det drejer sig om, og selvom vi får meldinger fra TraumeCentret, så ved vi kun meget lidt om, hvad der venter os,” siger operationssygeplejersken.
Klokken ca. 19.05
To skudofre kommer op til behandling:
”Jeg får ikke så meget at vide, andet end at jeg skal ind og hjælpe på en stue, hvor en af de to patienter allerede er ved at modtage behandling. Jeg fokuserer på det, jeg står i. Men det var en speciel situation, for man vidste ikke, hvad omfanget af skyderiet var, så man tænkte også på, hvad der foregik udenfor den her stue,” fortæller Anna Kleven, der hjalp sine kolleger – som en slags runner med at hente og pakke udstyr op – ved operationen for en thoraxkirurgisk patient med en skade i brystkassen.
”Da jeg skal ud for at hente noget, får jeg at vide, at jeg skal gå ind og hjælpe til på en anden stue. En anæstesilæge, ortopædkirurg og flere faggrupper er i gang, men min opgave var primært at assistere min thoraxkirurg,” fortæller Anna Kleven om den rolle, hun havde på operationsstuen for den anden patient:
”Patienten er i smerter, men skaden er heldigvis ikke livstruende, og efter patienten er blevet behandlet, bliver vedkommende kørt over på intensivafdelingen.”
Klokken ca. 19.45
Efter Anna Kleven er færdig på operationsstuen, er der en lang periode, hvor hun og hendes kollegaer bare må vente.
”Vi sørgede for, at der var klart på operationsstuerne, hvis der skulle komme flere patienter. Vi har jo alle været usikre på, hvor mange der kom ind og skulle opereres akut,” fortæller Anna Kleven, om den situation man stod i, mens der endnu ikke var klare meldinger, om de kunne forvente at få flere patienter op på afdelingen. Anna var forberedt på at skulle være i gang hele natten.
Klokken 22.00
”Vi får at vide, at vi godt kan gå hjem ved 22-tiden. Nogle af os bliver og pakker lidt sammen, rydder op og taler ud om den meget begivenhedsrige aften. I mit halvandet år som operationssygeplejerske har jeg allerede stået i ret mange akutte situationer med voldsomme patientforløb, så på den måde var det ikke så usædvanligt. Men oplevelsen var alligevel anderledes,” fortæller Anna Kleven.
Hun synes, det var imponerende, hvor mange mennesker der så hurtigt mødte ind og var en del af det velfungerende beredskab.
”Trods situationen var der god stemning på afdelingen. Der var et godt overblik fra koordinatorens side med klare beskeder, og man var ikke et sekund i tvivl om, hvad der skulle gøres. Heller ikke i starten, hvor det jo var lidt kaotisk, fordi ingen vidste noget som helst med sikkerhed,” fortæller Anna Kleven om den oplevelse, det var at være en del af beredskabet.
Læs også
"Den ordlyd gør, at man frygter det værste"
"Holy Moly, det her er alvorligt"
"Løb direkte ind i beredskabet"