Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I fagbladet skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskers arbejdsliv, fag og fællesskab.

mundpleje odense 3
mundpleje odense

Foto:

Michael Drost-Hansen

Tema: Tandbørstning som teamwork

Sygeplejersker kan redde liv og forhindre alvorlige komplikationer, når de prioriterer patienter og borgeres mundhygiejne. Mange opgaver, manglende viden, mavefornemmelser og blufærdighed hos plejepersonalet betyder dog, at mundplejen ofte bliver klemt eller helt sprunget over i sygeplejen. Men i Odense og Aalborg forsøger sygeplejersker med vidensdeling og tværfagligt samarbejde at få mundhygiejnen frem i lyset.

Tema: Mundpleje

mundpleje odense 2

Med tandbørsten som våben

På Kæbekirurgisk Afdeling og på flere sengeafsnit på Odense Universitetshospital har sygeplejersker og tand- plejere blæst til tværfaglig kamp mod tandskader og farlige mundbakterier.

mundpleje aalborg

”Ingen dør af ikke at få en våd klud i ansigtet, men nogle dør af dårlig mundhygiejne”

På Aalborg Universitetshospital er en tandplejer tilknyttet næsten alle sengeafsnit.

SY 5 FORSIDE
DSR's fagblad Sygeplejersken
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.

I denne udgave af Sygeplejersken

arbejdsliv 5 2

”Et bid i armen tager man da ikke skade af”

Sygeplejersker bliver stadig oftere udsat for trusler og vold fra patienter og pårørende. Mange arbejdspladser er derfor begyndt at forebygge.

Arbejdsliv 5.2 2

Fra overbærenhed til anmeldelse og dom

Tanja Bilsteen er en af de sygeplejersker, der har oplevet, hvordan slag og trusler fra patienter og pårørende fylder stadigt mere i dagligdagen. Hun frygter, at det skræmmer kolleger væk fra faget.

faglig hverdag botox

Botox-behandling skal give flere kram

På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har sygeplejersker overtaget flere af lægernes behandlinger med botulinumtoksin - også kaldet botox.

mit job kønsidentitet

Foto:

Jonas Pryner Andersen

Mit job: Her taler vi om kønsligt ubehag

I Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet har sygeplejerske Pia Skriver samtaleforløb med patienter, der har et ønske om at ændre deres køn. Hun gør sit bedste, for at patienterne ikke skal føle, at de er til eksamen.

Læs også

strømsvigt

Da strømmen gik, fandt Ida nødløsninger

Et strømsvigt på Herlev Hospital satte elevatorer, intern kommunikation og iltapparater ud af spil.

digitaliseringlille

Digitalisering gør sundhedsvæsenet sårbart

Strømnedbrud og hackerangreb kan have alvorlige konsekvenser for et sundhedsvæsen, der er baseret på elektronik og websystemer. Ekspert mener, at digitaliseringen har øget sundhedsvæsenets sårbarhed.

sy12-2022_nfp_dorthe-boe-danbjoerg

Uddannelse er fundamentet for professionen

Sygeplejersker skal have et højt uddannelsesniveau, de skal have indflydelse på vigtige beslutninger, og der skal generelt mere fokus på forebyggelse og grundlæggende sygepleje.

hørt 5

Foto:

Nikolai Linares

Hørt: Abstinenser skal anerkendes

Efter 19 års kamp for at trappe ud af antidepressiv medicin håber sygeplejerske Signe Dalsgaard Jakobsen, at man vil anerkende medicinens mulige invaliderende abstinenser.

Læs mere

etiisk team 5 1

Etisk team rykker akut ud til dilemmaer

Når sundhedspersonalet på Herlev og Gentofte Hospital står i et etisk dilemma, kan de tilkalde en klinisk etisk udrykningstjeneste. Den består af sygeplejersker, læger og en hospitalspræst, der akut rykker ud for at hjælpe.

etisk udrykning 2

"Hvordan hjælper vi patienten til en værdig død?"

Lone er indlagt på hospitalet. Hun er afkræftet og i den sidste fase af livet. Men Lones mand, Peter, er uenig i, at hun er på vej til at dø. Han bliver derfor ved med at give hende mad. Personalet er i tvivl om, hvad de skal gøre og tager derfor fat på Klinisk Etisk Udrykningstjeneste.

illu dilemma

Studerende i praksis: Omvendt nåleskræk

En sygeplejestuderendes debut på en PVK-anlæggelse bekræftede hans skræk for at stikke en patient.

FAG OG FORSKNING

Forskeren fortæller

92 pct. af patienter, der modtager intermitterende CPAP-behandling på afdeling for lunge- og infektionssygdomme på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital kan undvære den, viser et forskningsprojekt. Ved at udføre systematiske fysioterapeutiske vurderinger kan man frigive værdifuld tid for sygeplejerskerne.

Læs artikel
Forskning får liv

Når borgere afslutter et kommunalt forebyggelses- eller rehabiliteringsforløb, har mange af dem svært ved at forblive fysisk aktive. De har brug for hjælp til at opsøge nye fællesskaber og fortsætte i private foreningstilbud. Det hjælper sygeplejerske Julie Prasz med.

Læs artikel
tr1

Foto:

Astrid Dalum

Tillidsrepræsentanten: Opdagede lønfejl på 30.600 kr.

Ved et tilfælde opdager tillidsrepræsentant Mike Grandt Straagaard, at en af sygeplejerskerne har fået forkert løn i halvandet år. Nu opfordrer han alle til at tjekke deres lønseddel igennem. Ikke mindst ift. overenskomsten for 2024.

DILEMMA

På ambulancetog i Ukraine – skal pigen flyttes til intensivvognen?

En pige har fået amputeret begge underben og er på vej tværs over Ukraine i et ambulancetog. Smertepumpen er løbet tør. Hvad skal sygeplejerske Maria Strange, der var udsendt tilbage i 2022, gøre?

Læs artikel
Sygeplejerskerne omtaler patienten med “hun”. Hvad gør jeg?

En studerende henvender sig til Hanne, fordi hun undrer sig over, at personalet konsekvent omtaler en patient med “hende” og “hun”, selvom patienten ønsker at blive omtalt i hankøn. Hvad gør Hanne?

Læs artikel
Skal Majbrit lave en underretning på barnet?

En pige fortæller, at der er alkohol og skænderier derhjemme. Som sundhedsplejerske hælder Majbrit til at lave en underretning. Men skolelederen, der er ven med barnets kendte far, bagatelliserer det. Hvad gør hun?

Læs artikel

Lyt til Sygeplejerskens nye podcast "Proud to be a nurse" lige her:

Om Sygeplejersken

DSR's fagblad Sygeplejersken

Fagbladet Sygeplejersken giver læserne nyheder, baggrund og perspektiv. Læs om ophavsret, annoncer og hvad du gør, hvis du skifter adresse.

Om Sygeplejersken
Kontakt

Find kontaktoplysninger på fagbladets redaktion. Hvis du ikke modtager Sygeplejersken eller oplever problemer med leveringen, kan du give os besked her.

Kontakt redaktionen
Bladarkiv

Læs alle Sygeplejerskens tidligere udgivelser digitalt helt tilbage til 1997.

Tidligere udgivelser