Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ulvetider i Hørsholm

Sygehuset i Hørsholm er tæt på privatisering. Står det til amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen (V), skal sygehuset sælges og genopstå som en række privat- eller offentligt drevne klinikker. Modellen hedder 'fri-sygehus'. Forslaget modtages med blandede følelser blandt personalet. ''Men kommer det til udlicitering, har vi gode chancer for selv at byde, for vi er effektive,'' siger chefsygeplejersken.

Sygeplejersken 1998 nr. 36, s. 12-13

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Personalet på sygehuset i Hørsholm er vant til, at der bliver råbt ulven kommer.

Hvert evige eneste år har politikerne i Frederiksborg Amt talt om lukning af sygehuset, flytning eller sammenlægning med et af amtets øvrige sygehuse, når budgettet har været på dagsordenen. Alligevel kommer den nyvalgte amtsborgmester Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at sætte sygehuset til salg som noget af en overraskelse.

''Vi skal lige sunde os. Vi sidder faktisk med åben mund og ved dårligt, hvad vi skal mene,'' siger fællestillidsmanden for sygeplejerskerne Bibi Bay, der har indkaldt sine folk til hastemøde for at få diskuteret sagen igennem.

Sygehuset er nedslidt og skal renoveres for 75 millioner kroner. Men amtet har ingen penge.

Amtsborgmesteren foreslår derfor salg af bygningerne til en privat investor, som sygehuset så lejer sig ind hos. Selv forestiller han sig, at en af pensionskasserne kunne være interesseret i at købe sygehuset og sætte det i stand.

Forslaget, der nu indgår i de aktuelle drøftelser ved behandlingen af amtets budget for 1999, lægger op til en helt ny model for sygehusdrift i Danmark.

Modellen hedder 'fri-sygehus' og kommer til at bestå af en række specialklinikker, der skal drives på vilkår, vi kender i det private erhvervsliv.

Fri-sygehuset får egen bestyrelse og skal med Lars Løkke Rasmussens ord fungere som selstændige, selvbærende forretninger med eget ansvar for økonomien og med, som det hedder, ekstraordinært ledelsesmæssigt råderum, fri af de nuværende politisk-administrative bindinger.

''Vi skal skabe Danmarks bedste og mest effektive elektive sygehus,'' siger han og henviser til, at sygehuset fremover kun skal tage sig af planlagte operationer og behandlinger.

Kodeordene er bedst og billigst, hvad enten de kommende specialklinikker skal drives af amtet eller efter udbud i licitation af private. Også private speciallæger skal kunne leje sig ind og drive virksomhed og udnytte eksempelvis operationsstuer lørdag/søndag.

En god idé

Sygehuset i Hørsholm har med sine 150 senge og 400 ansatte allerede taget hul på den udvikling, amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen lægger op til med sit forslag.

Inden han overhovedet blev valgt ind i amtsrådet, vedtog man at gå over til kontraktstyring og omdanne virksomheden til en række selvstændige resultatenheder med eget ansvar for driften.

Alt er endnu ikke på plads, men en række klinikker er kommet i gang og fungerer godt under samlebetegnelsen Center for Planlagt Kirurgi.

''Når amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen nu foreslår at gøre hele sygehuset i Hørholm til en elektiv enhed, så kan vi kun synes, det rent fagligt er en god idé,'' siger Dansk Sygeplejeråds amtskredsformand i Frederiksborg Amt Connie Kruckow.

''Med planlagte behandlinger får vi nogle bedre patientforløb end nu. Patienten kommer ind til tiden og hjem til tiden – og behandles i øvrigt af faste grupper af læger, der er specialister på deres område, og plejes, hvis der er tale om endagskirurgi, af samme sygeplejerske, fra han kommer ind om morgenen, til han tager hjem senere på dagen efter veloverstået behandling.''

Connie Kruckow synes også, modellen 'fri-sygehus' er en god ide og værd at afprøve:

''Den er vi jo allerede godt i gang med at føre ud i livet, så den model har jeg ikke problemer med. Det problematiske kommer ind der, hvor Lars Løkke Rasmussen taler om, at noget af selve driften af sygehuset måske skal privatiseres. Efter min mening bør sygehusdrift kun høre til i offentligt regi,'' siger hun.

''Men hvis Frederiksborg Amt alligevel skulle vælge at udbyde driften i licitation, er det vigtigt, at medarbejderne også får lov til at byde,'' tilføjer hun.

Connie Kruckow nævner også den uddannelsesforpligtelse, der i givet fald må ligge på en privat udbyder:

''Ellers vil sundhedssektoren stå med et meget markant problem i løbet af nogle ganske få år,'' siger hun.

Om det ledelsesmæssige i fri-sygehus-modellen, hvor der tales om et ekstraordinært råderum, vil hun ikke sige noget konkret:

''Det udtryk kan der lægges så meget i,'' siger hun.

''Men i og med at kerneydelsen også på et fri-sygehus er behandling og pleje, er det klart, at de to faggrupper, læger og sygeplejersker, også skal være repræsenteret i ledelsen.''

Lad os dog få ro

Sygehuset i Hørsholm, hvis officielle navn i dag er Sygehuset Øresund, Frederiksborg Amt, har haft en omtumlet skæbne.

Sidste store omvæltning er fusionen med sygehuset i Helsingør i 1993.

''Ved fusionen blev der gjort meget ud af, at vi skulle have fælles fodslag. Det er vi ved at få nu. Derfor er det ekstra belastende, hvis vi igen skal kastes ud i de store omvæltninger,'' siger fællestillidsmanden Bibi Bay og minder om, at sygehuset ikke har haft en rolig stund de sidste tyve år.

Truslen om nedlæggelse har været konstant, for i virkeligheden har Frederiksborg Amt dårligt råd til at have fire sygehuse.

Konkret har det ifølge Bibi Bay udmøntet sig i, at der aldrig er tilført sygehuset i Hørsholm de nødvendige ressourcer til, som hun siger, at køre på fuldt blus. Der har hele tiden manglet penge. På trods heraf har sygehuset oparbejdet et ry for sin effektivitet og sit gode arbejdsklima:

''Der har været et fantastisk godt sammenhold på tværs af faggrænserne. Korpsånden har været helt i top. Men den er begyndt at smuldre, og det er farligt,'' siger hun og henviser til, at flere er begyndt at søge væk, blandt andet nogle af de ledende medarbejdere.

''Med det nye udspil fra Lars Løkke Rasmussen aner vi ikke, hvor vi hører til. Skal vi stadigvæk være sammen med Helsingør, eller skal vi splittes op?

For eksempel gik vi og ventede på, at fødepatienterne skulle tilbage til Helsingør. Flytningen var fastsat til september 97, så hed det oktober 97, og så blev det januar 98. Det er belastende hele tiden at skulle stå standby. Lad os dog få ro til at klare vores patienter, det er vi faktisk ret gode til,'' siger hun.

Må stille faste krav

Konstitueret chefsygeplejerske Gunilla Svensmark medgiver Bibi Bay, at situationen i Hørsholm er ''lidt forvirrrende.''

''Ingen har overblik over detaljerne i Lars Løkke Rasmussens forslag, men overordnet er hans planer med sygehuset i Hørsholm bestemt ikke uinteressante. Vi har et nedslidt sygehus, som der desværre ikke er penge til at renovere. Derfor er det da værd at overveje hans forslag om at sælge bygningerne og så efterfølgende leje os ind, hvis det er det, der skal til for at redde sygehuset,'' siger hun.

''Hvis vi ikke gør noget, så falder loftet snart ned i hovedet på os.''

Gunilla Svensmark er heller ikke så nervøs for en udlicitering, hvis det skulle komme dertil:

''Privat kan man have sin egen mening om, hvordan landets sundhedsøkonomi skal køre, men bliver der tale om udlicitering, så tror jeg, vi har gode chancer, for vi er virkelig effektive.''

Gunilla Svensmark understreger, at der ved en eventuel udlicitering bør ligge helt faste krav om en binding til den samlede sygehusplanlægning i amtet, at der bør være krav om kvalitetsniveau og kvalitetsopfølgning samt en velstruktureret uddannelsesplan for personalet.

''Men ellers synes jeg, det er en fantastisk god idé at lave hele sygehuset om til et elektivt sygehus. Det giver en helt anden effektivitet at drive rene elektive klinikker. Jeg er selv gammel operationssygeplejerske og har oplevet, hvor ineffektivt det er at stå med en blanding af planlagte og akutte operationer. Bedst som man har gjort klar til en planlagt operation, må man trille patienten ud af operationsstuen, fordi man skal tage sig af noget akut – et trafikoffer eller en fødepatient, der skal have kejsersnit.''

Tre-årigt forsøg

Lars Løkke Rasmussen lægger i sit forslag op til, at fri-sygehuset Hørsholm i første omgang skal køre som et tre-årigt forsøg.

Sammen med en eller flere eksterne sparringspartnere, eksempelvis Kvalitetsinstituttet eller Dansk Sygehusinstitut, skal der udvikles nye budget-, styrings- og kvalitetsværktøjer, ligesom direktionen i amtets sundhedsvæsen løbende skal vurdere de indhøstede erfaringer med henblik på at kunne overføre dem til det øvrige sundhedsvæsen i amtet.•

Nøgleord: Kontraktstyring, privatisering, sygehussalg.

Billedtekst:

Sygehuset i Hørsholm, hvor gammelt og nyt mødes. Står det til amtsborgmesteren, skal det sælges. Ellers er der ikke penge til en hårdt tiltrængt modernisering. Med sine 150 senge og 400 ansatte har sygehuset i Hørsholm allerede taget hul på den udvikling, amtsborgmesteren lægger op til med sit forslag om at omdanne sygehuset til Danmarks første 'fri-sygehus'. Hospitalet har kontraktstyring og er godt i gang med at omdanne virksomheden til en række selvstændige resultatenheder.

Frisygehuse

Ulvetider i Hørsholm             

Det frie initiativs mand