Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1999 - 46

placeholder - magasinforsiden

Baggrund

Sådan skrives en ansøgning

Kvalifikationerne kan være nok så gode, men hvis ikke budskabet er tydeligt, kommer du måske aldrig til samtale. En ansøgning skal skrives med omhu, inden den sendes, det er ikke nok at nedfælde et par ord med læbestift på lidt madpapir.

Kontrol af socialt bedrageri - ikke sygeplejersken

Kommunerne prøver igen og igen på at få hjemmesygeplejersker til at rapportere om socialt bedrageri. Men kommunernes fremgangsmåde er både uværdig og juridisk uklar, mener forvaltningsretseksperten Oluf Jørgensen.

Det gode CV

Et cv skal fremhæve karakteristika ved ansættelsesforløbene hos den sygeplejerske, der har skrevet det. Men det er vigtigt at skelne imellem oplysninger, der er relevante for arbejdsgiveren og det private. Kurser i mavedans og pileflet hører ikke hjemme i et cv.

Eget institut på universitetet

Danmarks Sygeplejerskehøjskole og Aarhus Universitet er enige om betingelserne for en overflytning af kandidatuddannelsen til universitetet. Nu afventer man accept fra Undervisningsministeriet.

Fra højskole til center

Danmarks Sygeplejerskehøjskole ønskes omdannet til et selvstændigt center for videreuddannelse af sundhedspersonale, når kandidatuddannelsen rykker over på Aarhus Universitet.

16 år med turbulens

Rektor Inge Andersen forlader Danmarks Sygeplejerskehøjskole. Hun går, fordi hun har alderen til det, ikke fordi højskolen står over for nye store udfordringer.

Fag

Nye plejeprincipper efter kolonkirurgi

Med effektiv smertebehandling og en sygepleje, der gør op med gamle rutiner, kommer patienterne hurtigere og lettere gennem en tyktarmsoperation. Smerter og træthed reduceres, mave-tarmfunktionen kan normaliseres inden for et par døgn, hjertelungekomplikationer og blodpropper bliver færre. Midlet er en sygepleje med vægt på ernæring og mobilisering samt aktivering af patienten.

Patofysiologi ved kolonkirurgi

Tyktarmskirurgiske patienter er meget udsatte for komplikationer, som gør det vanskeligt at sikre tilstrækkelig ernæring og mobilisering efter operationen. Til risikofaktorerne hører imidlertid også forældede traditioner som rutinemæssig brug af gastroduodenal sonde og dræn og sen mobilisering.

Patientvurdering af proteindrikke

Proteindrikke af mælketypen indeholder mest protein, men patienterne foretrækker proteindrikke med saftsmag. Det viser en blindsmagning, foretaget blandt 24 tyktarmsopererede patienter. Da patienterne ofte lider af kvalme, bør de have mulighed for selv at vælge mellem produkterne.

Notes on Nursing kapitel 6 og 7: Ernæring a la Nightingale

I dag er det muligt at flytte organer fra ét menneske til et andet, holde liv i for tidligt fødte meget små børn, manipulere med gener og meget mere. Dagens sundhedsvæsen kan til gengæld ikke garantere, at gamle fru Jensen, der indlægges med lungebetændelse, får nok af det rigtige at spise. Hun taber sig i vægt, mister vigtigt muskelvæv og svækkes. At sikre fru Jensen det rette at spise og drikke er både billigt og forebygger yderligere brug af et ellers overbelastet sundhedsvæsen.

I HVERT NUMMER