Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2000 nr. 46, s. 44

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

ET SMERTEFULDT FÆNOMEN

Danuta Wasserman

Depression

En almindelig sygdom
Symptomer, årsager og behandlingsmuligheder
Oversat fra svensk af Finn Abrahamowitz
København: Hans Reitzels Forlag 2000
316 sider, 325 kr. 

SY-2000-46-44-1Forfatteren redegør for, hvad vi i dag ved om depressionssygdomme, så det bliver tilgængelig viden for fagfolk, pårørende og andre interesserede. Hun bevæger sig lige let fra den biologiske indfaldsvinkel til den psykologiske, når hun skriver om årsager og symptomer og giver et nuanceret billede af behandlingsmuligheder.

Det har været debatteret, om depressive tilstande skal kaldes for sygdomme. Ordet sygdom har den fordel, at det peger på behandling. Men hvad enten man kalder det sygdom, lidelse eller tilstand, er fænomenet depression noget dybtgående smertefuldt.

I daglig tale er depression et mangetydigt begreb, som spænder fra let nedtrykthed til melankoli, som er den allerdybeste form for depression. De forskellige slags depression belyses fyldestgørende, sorg og naturlig nedtrykthed, kronisk forstemningstilstand, vinterdepression, depression hos børn og unge, depressionstilstande hos kvinder og depressionstilstande hos gamle. På den måde er det en slags opslagsbog, hvor man kan gå på jagt og indplacere sig selv eller dem, man kender.

Nedtrykthed er ingen sygdom, men noget, der hører livet til. Man ser sort på tilværelsen, især opleves morgenerne som besværlige. Disse bølgedale i livet kan være med til at modne personligheden. Der er her tale om naturlige perioder af sorg og nedtrykthed. Nedtrykthed kan være en alarmklokke over noget, som skal overvejes nærmere for at komme videre.

Ved depression kan påvises et lavt indhold af serotonin i hjernen, men tab og krænkelser går forud for et stort antal depressioner og kan være udløsende faktor. Også genetiske og geografiske forhold kan være afgørende. For at stille diagnosen anvendes flere metoder med samtalen som det vigtigste redskab til at få rede på symptomer, varighed og dybde. Forskellige vurderingsskalaer kan medvirke til at bedømme sværhedsgraden.

Medicin, lysbehandling, elektrochok og psykoterapi kan afhælpe depressionstilstande, men kombinationsbehandling er nok den mest effektive ifølge den senere tids forskning. Patientens indstilling til metoden er afgørende for dens effekt og skal derfor være stærkt medbestemmende.

Bogen er rigt illustreret med sygehistorier, så man nærmer sig den inviduelle patient meget intenst.

Af Inger Jerichau, uddannelsesleder i Roskilde Amts Sygehusvæsen.

FITNESS-CENTER I SENGEN

Erik Breum
Din ryg længe leve
Morgengymnastik i sengen mod dårlig ryg
Charlottenlund: Columna 1999
79 sider, 138 kr. 

SY-2000-46-44-2En optimistisk bog om rygøvelser til dem, der vil arbejde med deres ryg 10-12 minutter daglig. Enten for at forebygge rygproblemer, eller hvis man allerede har en svag og smertende ryg med jævnlige hold i lænd eller nakke, ømhed eller træthed i ryggen, morgenstivhed eller spændinger i nakken.

Bogen indeholder hovedsagelig tegninger og beskrivelser af øvelser, der vil kunne smidiggøre rygsøjlen fra øverste halshvirvel til nederste lændehvirvel og styrke de muskler, der bevæger og støtter ryg og hals. Budskabet lyder enkelt og næsten mirakuløst i betragtning af, hvor stor en del af befolkningen der har ryggener, og hvor mange ressourcer der sættes ind på at afhjælpe dem. De eneste, der skal være varsomme med øvelserne, er folk med diskusprolaps eller knoglesammenfald, som anbefales at tale med deres behandler om, hvilke øvelser de må udføre.

Øvelserne er beregnet til at udføre i sengen. Din seng bliver dit eget fitness-center. Forfatteren har valgt spiralryg til bogen, så den kan ligge åben på sengen. Så slipper man også for at se på den kedelige forside.

Erik Breum er tidligere gymnastiklærer og cand.psych. og har døjet med dårlig ryg en stor del af sit liv. Han har opbygget sit eget sæt øvelser, som han nu stiller til rådighed, og han fortæller, at han i dag er 78 år, sund og rask, kan springe op ad trapper, grave have, danse, og hvad han ellers har lyst til. Jeg tvivler ikke på, at forfatteren virkelig har opnået at få en smidig og smertefri ryg, og at mange andre vil kunne opnå det samme. Men ryggener kan have mangfoldige årsager, hvorfor jeg kan have mine tvivl, om øvelserne alene kan hjælpe alle. Ryg-nakke-smerter kan forstærkes af psykosociale belastninger, så folk med smerter fra bevægeapparatet ofte må ændre livsmønstre og normer og selv tage ansvar for deres egen rygsundhed, før de får det bedre. Nogle bliver aldrig helt smertefrie. Erik Breum har taget sagen i egen hånd, har taget ansvar, og det er lykkedes. I den forbindelse skal det dog nævnes, at kurven med de værste rygsmerter er højest i alderen 30-50 år, hvorefter smerterne ofte klinger af uden behandling. Undtaget herfra er dog udtalt spondylose og osteoporose.

Bogen er hurtigt læst og enkelt opbygget. Den indeholder et kort afsnit om ryggens anatomi og fysiologi og er i god overensstemmelse med MTV-rapporten ''Ondt i Ryggen'' i relation til, hvordan man skal forholde sig ved rygsmerter. Jeg har afprøvet øvelserne i en uge. De giver god cirkulation og varme i kroppen og er nemme at udføre. Godmorgen og god fornøjelse.

Af Hanne Ellegaard, sygeplejerske i Rygambulatoriet, Sygehus Fyn Ringe. 

PSYKIATRISK SYGDOM HOS ÆLDRE

Gunilla Grönquist

Äldrepsykiatrisk omvårdnad

Stockholm: Bonnier utbildning 2000
184 sider, 325 kr.

SY-2000-46-44-3Omsorg til ældre mennesker med psykiatriske lidelser kræver kendskab til de ældres psykosociale belastninger, fysiske og psykiske forandringer i alderdommen og forståelse for, hvordan omgivelserne, netværket og kropslig og psykisk sundhed indvirker på hinanden. ''Äldrapsykiatrisk omvårdnad'' er et forsøg på at bidrage til et bredere syn på ældre, psykisk lidende mennesker. Bogen er en nyskabelse til den meget sparsomme litteratur på området inden for det nordiske sprogområde, som i store træk begrænser den gerontopsykiatriske sygepleje til demenspleje.

Bogen er specielt læseværdig, fordi den kobler et generelt psykiatrisk omsorgsperspektiv med de specielle psykologiske, psykiatriske og sociale problemstillinger, mennesker oplever i alderdommen.

Første del handler om værdigrundlaget for psykiatrisk sygepleje og behandler spørgsmål om psykisk sundhed, menneskesyn og helhedssyn, lovgivning og teorifundamentet for pleje- og omsorgsarbejde. Der lægges kun op til en meget generel indføring i teorifundamentet, men der henvises til litteratur, man kan fordybe sig i. Herefter følger en grundig beskrivelse af psykiske reaktioner og psykiatriske sygdomsbilleder, som de udfolder sig hos ældre mennesker. Mange illustrative fortællinger og såkaldte refleksionsrum giver læseren mulighed for at reflektere over det læste i forhold til egne erfaringer.

Gunilla Grönquist, psykiatrisk sygeplejerske, arbejder med udvikling inden for ældrepsykiatri i Stockholm. Hendes store viden, kliniske erfaring og pædagogiske evner viser sig i måden, hvorpå læseren hele tiden tvinges til at reflektere over aktuelle problemstillinger og se mange forskellige handlemuligheder. Målgruppen er plejepersonale med et vist kendskab til området, men bogen kan også læses af sygeplejestuderende som en lidt overordnet og generel indføring i psykiatrisk sygepleje.

Af Inge Voldsgaard, oversygeplejerske, cand.cur., Gerontopsykiatrisk afdeling, Psykiatrien i Århus Amt.