Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Modigt samarbejde

Marie Holm er frivillig på en medicinsk afdeling på Århus Amtssygehus, hvor især døende patienter kan have brug for en snak. Hun er drevet af en interesse for at få folks livshistorie og er glad for samarbejdet med professionelle.

Sygeplejersken 2002 nr. 21, s. 11

Af:

Katja Bender Sebbelov, journalist

Teologistuderende Marie Holm er frivillig på Århus Amtssygehus' medicinske afsnit 160. Som led i et projekt har frivillige stået til rådighed for patienterne to aftener om ugen siden september sidste år. Projektet er en fortsættelse af Århus Hospiceprojekt, hvor frivillige siden januar og maj 2001 har arbejdet for uhelbredeligt syge i henholdsvis eget hjem og på hospice.

Ud over at være frivillig på sygehuset besøger Marie Holm indimellem døende i private hjem. Hun blev frivillig, fordi hun efter en personlig brat oplevelse med døden ville forsøge at lære døden at kende.

''Jeg synes, det er interessant, hvad der sker, før vi dør. Jeg gør ikke ret meget, når jeg taler med en døende, men jeg glemmer alt om mig selv nogle timer og lytter og er til stede. Bagefter kan jeg mærke, at det er utroligt energikrævende,'' fortæller Marie Holm, som godt kan lide at høre forskellige livshistorier.

På den medicinske afdeling går hun og de andre frivillige selv ind på stuerne og opsøger patienterne.

''Jeg tror, det er nødvendigt at gå direkte til patienterne for at tilbyde dem hjælp til at hente noget eller spørge, om de har lyst til at tale med nogen. Hvis vi sad og ventede i opholdsstuen, ville de fleste slet ikke opdage, at vi var der.''

Marie Holm kommer på afdelingen en gang hver 14. dag. Hun overvejede på forhånd, om det kunne blive et problem at arbejde sammen med personalet, fordi hun ikke selv er ekspert.

''Jeg tænkte over, om jeg ville føle mig underordnet de professionelle, men det har vist sig ikke at holde stik. Samarbejdet fungerer rigtig godt, og jeg synes, vi kan bruge hinanden. Nogle ansatte er gode til at foreslå, at jeg går ind til bestemte patienter, som f.eks. er bange eller bare trænger til at snakke. Personalet tager hensyn til, at vi er der, og jeg kan mærke, der nogle gange bliver gjort ekstra plads. Men jeg tror også, vi er med til at afhjælpe personalets dårlige samvittighed over ikke at have tid nok til at snakke med patienterne,'' fortæller Marie Holm, som overvejer måske en gang at blive sygehuspræst. Frivilligkoordinator ved Århus Hospiceprojekt Janne Hasling bekræfter, at både afdelingssygeplejersken og andre sygeplejersker på afdelingen har været imødekommende over for projektet.

''Personalet på afdelingen har været utroligt interesserede i samarbejdet med de frivillige. Det, synes jeg, er modigt af dem, fordi det kan være konfliktfyldt. Men tilbuddet handler om større livskvalitet for patienterne og ikke om opnormering eller aflastning af personalet. De frivillige skal supplere det private netværk og skal hverken afløse de professionelle eller sammenlignes med dem,'' forklarer hun. 

For at læse mere om frivillige på sygehusene: Flere frivillige på danske sygehuse

Eller læs den faglige kommentar af Anne Vesterdal: Bjørnetjeneste 

Så mange arbejder frivilligt i Danmark

Ca. 300.000 danskere eller godt seks pct. af befolkningen arbejder frivilligt og ulønnet inden for det sociale og sundhedsmæssige område. Og der findes mellem 300 og 350 landsdækkende frivillige organisationer på området samt adskillige lokale projekter og foreninger.

Det frivillige sociale arbejde i Danmark kan bestå i:

  • rådgivning, herunder telefonrådgivning
  • oplysningsvirksomhed og interessevaretagelse
  • besøgsvennetjeneste og andre omsorgsopgaver
  • vagter på væresteder, herberg, sociale cafeer, krisecentre m.m.
  • igangsætning af selvhjælpsgrupper
  • formidling af frivilligt arbejde
  • bestyrelsesarbejde i frivillige foreninger og organisationer
  • indsamlinger m.m.

Kilde: www.frivsocarb.dk´

Frivillige hos uhelbredeligt syge

Frivillige er i princippet helt almindelige mennesker. Men en undersøgelse af frivillige tilbud til uhelbredeligt syge og døende i Danmark viser, at denne gruppe af frivillige har flere karakteristika. Undersøgelsen er foretaget blandt 369 frivillige. Mere end 90 pct. af dem er kvinder, og over halvdelen er over 67 år. Kun 15 pct. er under 50 år, og 5 pct. er under 40.

Kun omkring en tredjedel af de frivillige har lønnet arbejde ved siden af, resten har afsluttet deres tilknytning til arbejdsmarkedet og modtager efterløn eller pension. Desuden er der et fåtal af studerende, arbejdsløse og hjemmegående blandt de frivillige.

55 pct. har en sundhedsfaglig baggrund, mens resten repræsenterer et bredt spektrum af uddannelser og erhverv.

Kilde: Frivillige tilbud til uhelbredeligt syge og døende i Danmark, Center for frivilligt socialt arbejde marts 2001.