Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2002 - 21

placeholder - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Bjørnetjeneste

Det kniber stadig med at acceptere frivilliges arbejde på hospitalerne, kan man læse i artiklen ''Flere frivillige på danske sygehuse'' side 9-11. Det er helt afgørende, at ulønnet, frivillig arbejdskraft ikke bruges til at dække over manglende ressourcer.

Baggrund

Flere frivillige på danske sygehuse

På stadig flere danske sygehuse arbejder frivillige side om side med sygeplejersker og andet sundhedspersonale. De frivillige holder i hånd, læser højt og går ærinder for patienter med dårlige netværk. Opgaver, som det er svært for det uddannede sygehuspersonale at nå.

Modigt samarbejde

Marie Holm er frivillig på en medicinsk afdeling på Århus Amtssygehus, hvor især døende patienter kan have brug for en snak. Hun er drevet af en interesse for at få folks livshistorie og er glad for samarbejdet med professionelle.

Teori og praksis

Den sværeste samtale

Myter om, at kræft smitter, og at man er giftig, når man får kemoterapi, påvirker kræftpatienters seksualliv. Og selvom sygeplejersker generelt mener, det er vigtigt at tale med kræftpatienter om seksualitet, er det ikke et emne, som automatisk tages op ved f.eks. indlæggelses- eller udskrivningssamtaler. Artiklen belyser nogle af årsagerne til, at seksualitet stadig er et overset og fortiet område i sygeplejen.

Kommunikation med kræftpatienter om seksualitet

Hvis man vil forbedre betingelserne for at kommunikere med kræftpatienter om seksualitet, er det vigtigt at løse op for sine blokeringer, bearbejde sine holdninger, tilegne sig viden og blive bedre til at opfange patienternes signaler om seksuelt relaterede spørgsmål.

Fag

Udbrændthed - set indefra

Hvad sker der inde i én selv, når man føler sig udbrændt? I denne beretning er det en uopdaget konfliktskyhed, der styrer. Det handler om at lære at lytte efter sine følelser, så man bliver klar over, når en grænse er blevet overskredet.

Faglig information