Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boformen afgør kvaliteten

Plejepersonalet i leve- og bomiljøer er ikke uddannet i at lave mad, og boformen falder uden for lovgivningen om institutionskøkkener, fordi der bor under 12 beboere. Økonomaforeningen sætter spørgsmålstegn ved, at boformen skal afgøre kvaliteten af de ældres kost.

Sygeplejersken 2002 nr. 29, s. 11

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

At arbejde for ældre, der bor i et leve- og bomiljø, er på mange måder anderledes end arbejdet i et traditionelt plejecenter. Bl.a. skal personalet hjælpe beboerne med at lave mad, og det betyder, at det ofte er en ikke-kostfaglig person, der tilbereder maden.

Økonomaforeningen har noteret sig de konsekvenser, leve- og bomiljøerne har for kvaliteten af de ældres kost og for deres egne medlemmers beskæftigelse.

''Vi ser en væsentlig nedgang i diæter i leve- og bomiljøer, og det undrer os, hvordan man kan have mindre behov for diæter pga. en boform. Vi kan ikke forstå, hvorfor boformen skal bestemme kvaliteten af kosten,'' siger Kirsten Skovsby, kostfaglig medarbejder i Økonomaforeningen.

Med oprettelsen af leve- og bomiljøer er centralkøkkener blevet nedlagt. Ifølge Kirsten Skovsby har nogle kommuner nedlagt et gammelt plejehjem for at lave leve- og bomiljø og kun opslået de nye stillinger som plejestillinger.

''Holdningen har været ''alle kan lave mad,'' men den holdning er lidt på retur. Mange sosu-medarbejdere erkender nu, at de har brug for kostfaglig assistance,'' siger Kirsten Skovsby.

Flere leve- og bomiljøer har ansat køkkenassistenter, som hjælper beboerne med at lave mad, og som samarbejder med plejepersonale. For køkkenpersonalet er det en ny opgave efter at have været vant til at arbejde for sig selv i et centralkøkken.

''Køkkenassistenterne bliver inddraget i omsorgen, og på det område skal vi udvikle os. Vi skal omstille os fra at blive målt på effektivitet og hurtighed til at blive målt på vores omsorg. Derudover skal vi finde vores grænse for, hvilke opgaver vi kan påtage os ud over madlavning, så det samtidig er hygiejnisk forsvarligt at arbejde i et køkken,'' siger Kirsten Skovsby.

Økonomaforeningen er utilfreds med, at leve- og bomiljøerne falder uden for den lovgivning, der gælder for institutionskøkkener, fordi bofællesskaberne består af under 12 personer.

''Et institutionskøkken skal eksempelvis have to vaske og afløb - et til jord og et til ikke-jord, og der er f.eks. regler om, at man ikke må bruge rå æg. De regler gælder typisk ikke for leve- og bomiljøer, og igen er det boformen, der er afgørende for kvaliteten. De steder, hvor vores medlemmer arbejder, forsøger vi selvfølgelig at få indflydelse på indretningen,'' siger Kirsten Skovsby.  

Bofællesskaber

Bofællesskaber en ny trend             

Boformen afgør kvaliteten         

De ældre får stimuleret deres sanser