Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

It-kørekort til undervisere

Undervisere på sygeplejerskeuddannelsen og andre sundhedsuddannelser får nu mulighed for at tage et it-kørekort, så de kan inddrage informationsteknologi i undervisningen.

Sygeplejersken 2002 nr. 29, s. 22

Af:

Kim Jacobsen, projektleder og konsulent,

Lis Mortensen, konsulent

Sund-IT er et pædagogisk it-kørekort, hvor underviserne på den teoretiske og den kliniske del af sygeplejerskeuddannelsen får mulighed for at tilegne sig de nødvendige forudsætninger for at inddrage informationsteknologi i undervisningen - som redskab, pædagogisk metode og som informationsformidling, som der står i Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor.

Udviklingen af Sund-IT er sket i et samarbejde mellem UNI-C (et it-komepetencecenter under Undervisningsministeriet) og de seks uddannelser: Sygeplejerske-, fysioterapeut-, ergoterapeut-, bioanalytiker-, radiograf- og jordemoderuddannelsen.

UNI-C har også stået for udviklingen af et pædagogisk it-kørekort for andre undervisere. Sund-IT følger dermed trop på et efteruddannelsesområde, hvor flere tusinde folkeskolelærere (Skole-IT), gymnasielærere (Gymnasie-IT) og lærere ved social- og sundhedsuddannelserne (SOSU-IT) m.fl. allerede har været - eller kommer i de nærmeste år.

Undervisningsministeriet står bag Sund-IT-projektet med en bevilling på 1 1/4 mio. kr. Dansk Sygeplejeråd har som repræsentant for Sundhedskartellet deltaget i den styregruppe, der har haft til opgave at være med til at sikre, at der blev udarbejdet og gennemført et kvalificerende efteruddannelsesforløb for underviserne på de mellemlange videregående sundhedsuddannelser.

Undervisningsministeriet stiller krav om integration af it i undervisningen med konsekvenser for det faglige indhold, undervisningens organisering og ikke mindst den pædagogiske tilgang til undervisningen. Det handler ikke kun om at kunne håndtere pc'en, selvom det pædagogiske it-kørekort også medinddrager det it-håndværksmæssige i den udstrækning, der er brug for det.

Konceptet bag Sund-IT har flere omdrejningspunkter. F.eks. giver fleksibiliteten plads til alle fra it-novicen til it-eksperten. Det pædagogiske i forhold til it har de færreste arbejdet med tidligere, og da konceptet foruden fire obligatoriske moduler består af fire valgmoduler, som kan vælges blandt 10 valgmoduler, kan kurset sammensættes efter den enkelte kursists behov. Det er også centralt, at alle øvelser og opgaver tager udgangspunkt i den daglige undervisning, og at konceptet lægger op til teamarbejde. Teamarbejdet udmunder i otte modulopgaver, der skal godkendes af en Sund-IT-vejleder.

Undervisningsforløbet er fleksibelt og tager udgangspunkt i kursusmaterialer via en kursusmappe og kursets websted. Kommunikationen mellem kursist og vejleder foregår i et webkonferencesystem. Der indgår også to dages undervisning, hvor deltagerne mødes med underviseren på den udbydende institution. Artikler og baggrundstekster behandler det pædagogiske og didaktiske indhold, mens det it-håndværksmæssige trænes gennem arbejdet med en række øvelser. Principperne er, at man lærer om elektronisk kommunikation ved at kommunikere elektronisk, om internettet ved at søge oplysninger fra det og om computeren ved at arbejde med den.

Kursusforløbet strækker sig over minimum 24 arbejdsuger med et timeforbrug, som vil være meget individuelt, da det i høj grad afhænger af specielt kursistens it-mæssige forudsætninger.

Sund-IT-kursets gennemførelse varetages af en række regionale udbydere, f.eks. en efteruddannelsesafdeling på en uddannelsesinstitution eller et amtscenter for undervisning. Alle institutioner kan melde sig på banen som udbyder og tiltræde en udbyderaftale med UNI-C.

Sund-IT er gået i pilottest fra den 1. februar 2002. I løbet af denne pilottest vil projektet indsamle erfaringer i forbindelse med gennemførelsen af kurserne, så de første Sund-IT-kurser kan påbegyndes fra midten af september 2002.

På Sund-ITs websted står der meget mere om f.eks. modulernes indhold, vejlederuddannelsen, udbyderaftalen og de tilknyttede udbydere. -

Kim Jacobsen er projektleder på Sygeplejeskolen i Randers, og Lis Mortensen er konsulent i Dansk Sygeplejeråds sekretariat.

Obligatoriske startmoduler

1. obligatorisk modul: Sund-IT - it i de mellemlange videregående sundhedsuddannelser

2. obligatorisk modul: Start på web-kommunikation i en elektronisk verden

3. obligatorisk modul: Skærm og papir - fremstilling af undervisningsmaterialer.

Valgmoduler

Valgmodul A: At tale til øjet - præsentationer som redskab

Valgmodul B: Brug bare billeder - visuel via digitale billeder

Valgmodul C: Cocktail - multimedier i undervisningen

Valgmodul D: Døgnet rundt - fleksibel undervisning uafhængig af tid og sted

Valgmodul E: Et skridt videre - producer selv til internettet

Valgmodul F: Find det på nettet - webressourcer i undervisningen

Valgmodul G: Gør det lettere - tekstarbejde og tekstproduktion

Valgmodul H: Hold styr på informationerne - databaser i undervisningen

Valgmodul I: It kan du regne med - regneark i undervisningen

Valgmodul J: Jeg kan godt - evaluering og it.

Obligatorisk slutmodul

4. obligatoriske modul: Summa summarum - projektarbejde og it.