Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2003 nr. 50, s. 29

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Flere nuancer til den offentlige debat

Lise Paulsen Galal, Inge Liengaard

At være muslim i Danmark

København: Forlaget Anis 2003
287 sider, 279 kr.

SY-2003-50-50aAntologien ”At være muslim i Danmark” er en mosaik af synspunkter på det at være muslim og minoritet i Danmark. 15 forskere og skribenter tilfører debatten nye refleksioner gennem deres bidrag om dannelse, medborgerskab, samtalerum, religion og udfordringer. 

Üzeyir Tireli gør rede for, at muslimsk børneopdragelse er en konstruktion, som står i modsætning til det at være barn som individ. Betegnelsen muslimsk børneopdragelse skaber problemer af misforstået omsorg for dem, det kunne handle om. Unge gør islam til deres religion i de sociale netværk, som udfolder sig i mange ungdomsorganisationer. Særlig internettet organiserer mange unge, skriver Garbi Schmidt. Satellit TV giver adgang til diskussioner af forholdet mellem islam og muslimsk identitet i hverdagen. I chatrum konstrueres nye religiøse symboler i en symbiose af dansk og arabisk. Både oplysning og mission indgår i cybermuslimers kommunikation. Ehab Galal har interviewet tre imamer om deres opfattelser af fredagsprædikenens samtalerum i relation til deres tolkninger af koranen. En lægger vægt på oplysning om indhold, og en anden koncentrerer sig om at bringe muslimer til at leve i overensstemmelse med islam. 

Valfarten til Mekka forstås på nye måder i nye samfund. Thomas Hoffmann sporer tre tendenser hos euromuslimerne i tolkningen af, hvad femte søjle betyder. Om forholdet mellem tro og kultur skriver Safet Bektovic, at hver muslim finder sin sammenhæng mellem leveregler og åbenbaringer. Mødet med andre kulturer skaber for nogle muslimer et behov for at have ydre tegn på tro som en modsætning til kulturmuslimer. Jørgen Bæk Simonsen viser, at islamisk etik ændrer sig med det samfund, religionen praktiseres i. 

Danmarks historie afspejler en tradition for at opfatte samfundets individer som ens. Lars Qvortrup argumenterer for, at evne til at reflektere over forskelle er nødvendig, hvis en kommunikation skal være duelig. Kirsten Hvenegård Lassen mener, at lokale magtforhold står over FNs menneskerettigheder og afgør in- og eksklusion i Danmark. Danmark er et demokratisk retssamfund, der sætter rammerne for meningsudveksling, konfliktløsninger og beslutninger. Derved står folkelighed over det multikulturelle, skriver Ove Korsgård. Ditte Goldschmidt bruger de forskellige løsninger, tørklædesagerne har fået i Europa, til at afvise tolerance for fredelig sameksistens. Sognepræst Anne Ehlers skriver, at hvor koranen betragtes som en åbenbaring i sig selv - altså som evig sandhed - er det misbrug af religion. 

Bogen kan give indsigt i muligheder og betingelser for at være muslim i Danmark. Den øger forståelsen af, hvad der er på spil, med et mere nuanceret syn på muslimers opfattelser af islam, end den offentlige debat leverer. Bogens styrke ligger i, at muslimers situation ses i samspil med det øvrige samfund. Aktuelle sager analyseres, og der gøres god brug af eksempler. Kan varmt anbefales sygeplejersker, der ønsker opdateret viden om det at være muslim. 

Af Grete Mygind, sygeplejelærer i Københavns Amt, Radiograf- og sygeplejeskolen.