Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Polske sygeplejersker frygter ikke hjerneflugt

Den polske sygeplejerskeorganisation PNA frygter ikke, at Polen bliver drænet for sygeplejersker, når EU åbner sine grænser. Sprogbarrierer og kulturel/familiemæssig tilknytning sætter en naturlig grænse for, hvor mange der vil rejse.

Sygeplejersken 2003 nr. 50, s. 11

Af:

Claus Leick, journalist

Hidtil har et meget lille antal polske sygeplejersker valgt at søge job i Vesteuropa. Og selvom flere sandsynligvis vil prøve lykken i udlandet fremover, når Polen bliver medlem af EU, er der i Polen ingen nervøsitet for, at landet bliver drænet for sygeplejersker.

Det er holdningen hos både sundhedsmyndigheder og faglige organisationer. ”Der vil sikkert være en del unge sygeplejersker, som vil prøve at få job i udlandet, men kulturel og familiemæssig tilknytning til Polen - og især manglende engelskkundskaber - vil sætte en naturlig begrænsning for, hvor mange som vil søge væk,” siger Elzbieta Chróscicka, præsident for den polske sygeplejeorganisation, Polish Nurses Association (PNA).

PNA er én blandt flere polske sygeplejerskeorganisationer, der hver især varetager forskellige interesseområder og geografiske områder af Polen. PNA arbejder blandt andet med internationale relationer og herunder hjælp til at søge job i udlandet.

”Vi er i øjeblikket i gang med at arrangere en konference for polske sygeplejersker, hvor emnet netop er de nye muligheder for at søge job i EU,” forklarer Elzbieta Chróscicka.

PNA har også i samarbejde med de polske myndigheder været med i forhandlingerne med Bruxelles om harmoniseringen af de europæiske sygeplejerskeuddannelser.

”Sygeplejerskerne i Polen får en dårlig løn, og derfor lokker det selvfølgelig med et højt betalt job i Danmark eller i et andet EU-land. Men meget få polske sygeplejersker taler engelsk, og det sætter en naturlig begrænsning,” forklarer Elzbieta Chróscicka.

De manglende sprogkundskaber blandt de polske sygeplejersker er et af de emner, som PNA forsøger at afhjælpe. Det sker konkret ved at stille undervisningslokaler til rådighed.

Elzbieta Chróscicka vurderer, at kun 5.000 af de i alt næsten 200.000 polske sygeplejersker vil prøve lykken i Vesteuropa i de kommende år. Men det antal bekymrer hende ikke.

”Vi vil tværtimod gerne hjælpe dem til at finde job i udlandet,” konstaterer hun. En typisk sygeplejerske i Polen arbejder 40 timer om ugen. Lønnen er 2.000 - 2.400 kroner om måneden, hvilket ofte gør det nødvendigt at have flere job samtidig.