Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Børneafdeling spørger til drikkevaner

Tidligt, tak. Børn er oftere syge og indlagt, når forældrene har et stort alkoholforbrug. Et pilotprojekt på Børneafdeling H på Odense Universitetshospital skal identificere børn og unge i risikozonen.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 30-31

Af:

Christina Sommer, journalist

En mand døjer med slemme smerter i maven. Han ryger ind og ud af sygehuse. Utallige forsøg på udredning, 44 indlæggelser og 15 operationer senere er diagnosen stadig ikke fastslået. Først da sygeplejerske og uddannet træner i motivationssamtalen, Lene Sjöberg, bliver inddraget og spørger ind til mandens alkoholforbrug, bliver det tydeligt, at den gifte, veluddannede og tilsyneladende velfungerende familiefar drikker otte guldøl om dagen, og at smerterne netop skyldes hans alkoholforbrug.

Lene Sjöberg, der nu er ansat som projektsygeplejerske i Forsknings- og MTV-afdelingen på Odense Universitetshospital (OUH), ynder at fortælle ovenstående historie, selvom den er trist.

Den er nemlig et klokkeklart eksempel på, hvor mange menneskelige og økonomiske ressourcer, der går tabt, hvis fagfolk som læger og sygeplejersker overser, at en patient har et alkoholmisbrug. Misbruget har negative konsekvenser både for patient og behandlingssystem, men også for ægtefælle, børn og arbejdskolleger. Sammen med sin kollega, sygeplejerske og MPH Else-Marie Lønvig, står Lene Sjöberg i spidsen for projektet "Opsporing og indsats over for børn af forældre med alkoholmisbrug."

"Børn og unge fra familier med stort alkoholforbrug har brug for særlige tilbud, men erfaringerne viser, at hjælpen ofte, om overhovedet, kommer meget sent. Børn af alkoholmisbrugere kommer også oftere til læge og indlægges oftere på sygehus, og derfor er det oplagt, at vi på sygehusene forsøger at opspore børnene og hjælpe forældrene - så tidligt som muligt," siger Lene Sjöberg. Konkret sker dette bl.a. ved, at personalet på Børneafdeling H6 i øjeblikket udleverer et forklarende brev til forældrene med et valideret spørgeskema om alkoholvaner, som mor og far selv kan fylde ud. Og der pusles også med planer om at hænge plakater op på afdelingen, som fortæller, at "her spørger vi alle forældre om deres alkoholvaner."

"På den måde kunne vi signalere, at det er lige så normalt at spørge ind til alkoholvaner som til vaner om f.eks. kost og afføring. Alkoholvaner er stadig tabubelagt, men når forældrene ved, at det ikke kun er dem, men alle, der bliver spurgt, skulle processen gerne gå nemmere," siger Lene Sjöberg.

Det forskningsbaserede pilotprojekt er det andet af indtil videre tre, som Forsknings- og MTV-afdelingen igangsætter som ph.d.-projekter.

Det sker i samarbejde med børneafdelingen som led i OUHs overordnede forebyggelses- og sundhedsfremmestrategi. En strategi, som Else-Marie Lønvig er tovholder på, og som hun håber for alvor vil være med til at sætte den evidensbaserede forebyggelse på dagsordenen på OUH.

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.