Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det faglige forsvar

Samspil om sygepleje. Medarbejdersiden og ledelsen må arbejde sammen om den faglige kvalitet på Odense Universitetshospital. Driftshensyn må ikke overskygge alt andet.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 39-39

Af:

Søren Palsbo, journalist

SY-2006-25-22x

Sygeplejerskernes fællestillids-repræsentant Helle Marie Mogensen (tv.) og chefsygeplejerske Alice Ratenburg kæmper begge for at forsvare sygeplejen på Odense Universitetshospital. Foto: Søren Svendsen

Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant på landets næststørste sygehus, OUH, er vagthund på såvel det faglige som det menneskelige plan.

Helle Marie Mogensen er fællestillidsrepræsentant for omkring 2.800 sygeplejersker og 31 lokale tillidsrepræsentanter. Hun siger: "Det er blevet vigtigere, at vi har et fagligt forsvar, efter at vi i en årrække næsten kun har talt om drift, drift og drift. Kunsten er at fastholde fokus på faget og på den indvirkning, som driftsmæssige hensyn har på sygeplejens kvalitet."

Fællestillidsrepræsentanten fortsætter: "Hvad betyder det fagligt, når der skæres i plejepersonalet, eller der ikke er vikarer, når mange er væk på barsel? Nogle gange oplever jeg, at det som tillidsrepræsentant kan være svært at få lov at snakke om sygeplejens vilkår. Men det må være sygeplejerskerne, der kan gøre sig kloge på sygeplejen, og det gælder også tillidsrepræsentanterne."Helle Marie Mogensen tilføjer, at det også er hende og hendes tillidsrepræsentantkolleger, der skal tage sig af de sygeplejersker, som må give op på grund af arbejdsvilkårene.

En balance

På Fyn er der løbende kontakt mellem Dansk Sygeplejeråds lokale amtskreds, sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant og chefsygeplejersken på Odense Universitetshospital om sygeplejens forhold.

For amtskredsen indebærer regelmæssige, uformelle møder med chefsygeplejersken på OUH, at man forstår at holde balancen, så amtskredsen ikke træder ind i fællestillidsrepræsentantens ansvarsområde. Amtskredsformand Bo Smith kalder samarbejdet med chefsygeplejersken for "fagligt meget inspirerende."

Chefsygeplejerske Alice Ratenburg, OUH, deler hans positive syn på samarbejdet. Om sin egen rolle siger hun: "Jeg har ikke det overordnede ansvar for sygeplejen. Det ligger hos de respektive oversygeplejersker. Så når chefsygeplejersken træder i karakter i forhold til sygeplejen, sker det i tæt dialog med oversygeplejerskekredsen."

Alice Ratenburg har sygeplejekvalitet som formelt ansvarsområde og har mere end én gang givet udtryk for, at arbejdsmiljøet skal være i orden, hvis sygeplejersker skal være i stand til at udføre excellent sygepleje.

Chefsygeplejersken på OUH har i samarbejde med oversygeplejerskerne udarbejdet et kompetenceudviklingsprogram for såvel sygeplejersker som social- og sundhedsassistenter, ligesom hun følger arbejdet med udvikling af den elektroniske patientjournal (EPJ) tæt. Chefsygeplejersken ser EPJ som et vigtigt udviklingsprojekt for dokumentation af sygeplejen. "At gøre det usynlige synligt," som hun udtrykker det.

I den syddanske region har sygeplejerskerne for fremtiden en formel adgang til at give de politiske beslutningstagere gode råd. Chefsygeplejerskerne og Dansk Sygeplejeråds amtskredse i regionen har været med til at udforme rammerne for et sygeplejefagligt råd, som får foretræde for regionspolitikerne, når der skal fremføres faglige argumenter for eller imod planlagte initiativer.  

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.