Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hun skal matche eksperterne

Coach og koordinator. Jeg har Danmarks mest interessante job som sygeplejerske, siger traumekoordinatoren i Odense.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 25-25

Af:

Søren Palsbo, journalist

SY-2006-25-22bFoto: Søren Svendsen

Alle danske traumekoordinatorer er sygeplejersker. Dem er der to af, og den ene er Randi Melhedegaard på Odense Universitets Hospital. Århus Sygehus kan prale med at have den anden blandt sine medarbejdere.

Randi Melhedegaard fungerer som vagthund for de svært tilskadekomne patienters forløb.

Hun rådgiver og kvalitetssikrer traumeforløbene på tværs af afdelinger og sygehuse, hun koordinerer samarbejdet mellem specialerne, ligesom hun har mange undervisnings- og tilbagemeldingsopgaver på og uden for sygehuset. Hun er organisatorisk placeret i stabsfunktion til afdelingsledelsen for Ortopædkirurgisk afdeling O.

Traumekoordinatorernes funktionsbeskrivelse ligger tæt op ad den funktion og rolle, som er beskrevet af amerikanske kirurger.

"Jeg har Danmarks mest interessante job som sygeplejerske," siger Randi Melhedegaard og tilføjer hurtigt "men et 8-16-job er det ikke." Hun beklager, at traumekoordinatoren kan være svær at huske for sygeplejersker i en travl hverdag, hvor også sygeplejen ofte er meget specialiseret. Derimod er der faktisk en del læger, som kommer i tanker om, at traumekoordinatoren er der og måske kan bidrage med gode faglige råd undervejs i patientforløbet.

"Jeg skal kunne matche viden med alle fra overlæger til serviceassistenterne i de forskellige traumeteam. Det kræver overblik at kunne coache på højt fagligt niveau, selv om jeg selvfølgelig ikke kan blande mig i lægelige og sygeplejefaglige specialer. Men jeg skal kunne give et vink, der så at sige kan oversættes også til den specialiserede behandling og pleje.

Og så kræver det også erfaring at kunne mobilisere den diplomatiske tæft, der skal til, når man skal foreslå overlægen noget," siger Randi Melhedegaard med et glimt i øjet.

Tilbage til livet

Randi Melhedegaard har ikke personaleledelse, men har faglig-ledelsesmæssig kompetence med koordinerende funktioner.

"Og jeg ville ikke kunne gøre det, jeg gør, hvis jeg ikke havde videreuddannet mig," siger Randi Melhedegaard, der har diplomuddannelse i organisation og ledelse og mastergrad i klinisk sygepleje.

Den svært tilskadekomne og multitraumatiserede patients mulighed for at vende tilbage til dagliglivet som helt menneske optager hende meget, og det er da også præcis det, hun valgte som emne for sit masterprojekt. Det var hendes grundantagelse, at den viden om traumepatientens personlige værdier, som plejepersonalet erfarer på skadestuen/modtageafdelingen, ikke følger patienten i det videre patientforløb.

"Vi er ret gode til at helbrede og sikre, at den lægelige ordination er fulgt, men ikke så gode til at sørge for, at værdifulde oplysninger om patientens sociale liv bringes videre som en naturlig del af dokumentationen," siger hun.   

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.