Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygehuse overser alkoholmisbrugere

Forsømte promiller. Odense Universitetshospital gør ikke længere en systematisk indsats for at opspore patienter med alkoholproblemer. Det beklager alkoholkonsulent i Fyns Amt, Marianne Peter.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 30-31

Af:

Christina Sommer, journalist

2506-30-01-2Hver femte indlagte patient og omkring hver tredje voksne i skadestuen på Odense Universitetshospital (OUH) drikker mere alkohol, end godt er. Sådan ser det i hvert fald ud på landsplan og derfor også på OUH, mener sygeplejerske og alkoholkonsulent i Alkoholbehandlingscentret i Fyns Amt, Marianne Peter.

Men selv om undersøgelser viser, at sygehuse med fordel kan yde en forebyggende indsats over for alkoholmisbrugere, gør OUH som mange af landets andre sygehuse ikke noget systematisk for at opspore eller støtte patienterne med alkoholproblemer - til Marianne Peters store beklagelse: "Det generer min faglighed, at vi har en masse viden, der ikke kommer videre til patienterne. Det er vores etiske og faglige pligt. Jeg tror grundlæggende på, at de fleste mennesker gerne vil være sunde og raske. Men hvis sundhedspersonalet ikke ved, hvor meget en patient drikker, kan vi ikke hjælpe dem ordentligt med at holde sig raske," siger hun.

Foto: Søren Svendsen

Initiativ oppefra

Alkoholbehandlingscentret i Odense er et offentligt behandlingstilbud til alle med alkoholproblemer. Borgerne kan selv henvende sig, men kontakten til behandlingscentret kan med stor fordel også gå gennem OUH, mener Marianne Peter.

"Vi får næsten ingen henvisninger fra OUH, og det undrer mig. Centret er netop kendt for at yde behandling baseret på evidens og høj grad af struktur.

Jeg klandrer på ingen måde den enkelte sygeplejerske eller læge. Det er et tabuemne, og initiativet skal komme oppefra. Det må aldrig være op til den enkelte ansatte, om der skal spørges til alkoholvaner. Jeg mener, at alkohol skal være et fast punkt i indlæggelsessamtalen, akkurat som f.eks. kost og tobak er.

Og sundhedspersonalet skal naturligvis klædes fagligt på til opgaven. Flere undersøgelser viser, at en struktureret indsats over for alkoholmisbrugere virker, og det er ærgerligt, at vi ikke udnytter den viden," siger Marianne Peter.

I den forbindelse henviser hun også til, at OUH i perioden 2002-2004 havde en sygeplejerske ansat som alkoholkonsulent for satspuljemidler. Gennem undervisning, vejledning og supervision opkvalificerede hun personalet på udvalgte afdelinger til at opspore og hjælpe patienter med alkoholproblemer.

Evalueringen af projektet viste bl.a., at personalet blev bedre til at tale med patienterne om alkohol, men også om øvrige livsstilsproblematikker, og det gør Marianne Peters forundring over den manglende indsats på OUH endnu større.

Midler mangler

De gode resultater og Marianne Peters forundring får dog ikke hospitalsdirektør på OUH Jens Otto S. Jeppesen til at opprioritere indsatsen over for patienter med alkoholproblemer.

"Strukturreformen vender op og ned på sygehusenes og kommunernes ansvar for forebyggelse og sundhedsfremme. Hvem der skal tage sig af hvad, er ikke endeligt på plads endnu. Dog ved vi, at en stor del af arbejdet skal foregå i kommunerne.

Da vi på sygehusene ikke får budgetmidler efter forebyggelse, er det med til at begrænse indsatsen. Med tiden kan man dog godt forestille sig, at systematikken, vi bruger på rygeområdet, kan overføres til misbrugsområdet," siger Jens Otto S. Jeppesen, der p.t. ikke kan finde midler til fuldtidsansættelse af en ny alkoholkonsulent.  

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.