Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker bliver sekretærer

Rent skrivebordsarbejde. Sygeplejersker tager sig til hovedet over et forslag om, at social- og sundhedsassistenter ikke skal have direkte adgang til oplysninger i den elektroniske patientjournal.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 38

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2006-25-22v
Foto. Søren Svendsen

En hverdag, hvor social- og sundhedsassistenter ikke har adgang til oplysninger i patientjournalerne, er helt utænkelig for sygeplejerskerne på Geriatrisk afdeling på Odense Universitetshospital.

"Jeg ville ikke kunne undvære social- og sundhedsassistenternes observationer og dokumentation. De er ekstremt vigtige for mig," siger sygeplejerske Bettina Hansen.

Gennem det sidste år har journalføring og dokumentation i den elektroniske patientjournal (EPJ) været en naturlig del af hverdagen på Afdeling G - både for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Afdelingens oversygeplejerske, Birthe Lindegaard, ser heller ikke meget fornuft i forslaget om at afgrænse adgangen til EPJ.

"Det er ekstremt vigtigt, at alle kan gå ind i journalen og dokumentere. Patientsikkerhed er vigtig, men reglerne understøtter desværre ikke smidige, kliniske arbejdsgange. Det burde slet ikke være til diskussion, hvorvidt andre faggrupper som eksempelvis social- og sundhedsassistenter skal have adgang til EPJ - de er også underlagt tavshedspligten," siger hun.

Men fra nytår er patientjournalerne måske lukket for assistenterne. Folketinget er i gang med en revision af sundhedsloven, og konsekvensen af den revision kan blive, at flere faggrupper i sundhedsvæsenet ikke vil få direkte adgang til elektroniske oplysninger om patienterne, som de plejer.

Kun sygeplejersker, læger og jordemødre skal, såfremt loven vedtages i sit nuværende udkast, have adgang til opslag og dokumentation i EPJ.

Faglige protester

Og forslaget er blevet mødt med massive protester fra flere faggrupper. Gennem høringssvar og møder med Folketingets Sundhedsudvalg har bl.a. FOA, der repræsenterer social- og sundhedsassistenterne, forsøgt at sætte en stopper for regeringens forslag.

"Det er jo totalt uholdbart. Konsekvensen er, at sygeplejersker og læger kommer til at agere sekretærer for de andre faggrupper som social- og sundhedsassistenter, psykologer, ergoterapeuter og fysioterapeuter, der med dette lovforslag ikke får adgang til EPJ," siger en lettere ophidset Karen Stæhr, FOAs sektorformand for social- og sundhedssektoren.

Og den konsekvens har formanden for Dansk Sygeplejeråd svært ved at acceptere. "Det er da klart, at sygeplejersker skal bruge deres tid på det, som de er uddannet til, og det er ikke at være sekretærer for andre faggrupper," understreger Connie Kruckow.

Dansk Sygeplejeråd mener i øvrigt, at de enkelte faggruppers adgang til EPJ skal afgøres af patienternes behov i forhold til at få et godt patientforløb i sundhedsvæsenet.

"Man skal selvfølgelig sikre en høj patientsikkerhed, men det giver jo ingen mening, hvis enkelte faggrupper stilles ringere, når man overgår til den elektroniske journal, end da man havde papirjournalen," siger Connie Kruckow.

Mindre patientsikkerhed

FOAs Karen Stæhr frygter, at den begrænsede adgang til patientoplysninger og dokumentation i stedet for at skabe øget patientsikkerhed kan gøre det modsatte.

"I dag er EPJ jo mange steder et helt almindeligt arbejdsredskab for plejepersonalet. Jeg kan godt være bekymret for, at der vil opstå parallelsystemer med papirer ved siden af den elektroniske journal, og så er patientsikkerheden jo lige vidt," siger Karen Stæhr.

FOA står ikke alene med bekymringerne. Også Danske Regioner, Danske Fysioterapeuter, Danske Bioanalytikere, Jordemoderforeningen og Falcks Redningskorps har i en række høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet protesteret over, at adgangen til EPJ vil blive begrænset til tre faggrupper.

Men protesterne har ikke bidt på Indenrigs- og Sundhedsministeriet. I et høringsnotat til Folketingets Sundhedsudvalg afviser ministeriet at give direkte adgang til andre faggrupper med argumentet om, at de tre faggrupper, der får adgang, fremover kan videregive oplysningerne til de øvrige faggrupper.

Det er nu op til Folketinget at afgøre, om sundhedsloven skal vedtages i den form, regeringen foreslår. Afstemningen finder sted den 15. december. Vedtages forslaget, vil det træde i kraft fra den 1. januar 2007.

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.