Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Kvinderne taber

Pensionsordninger. Kvinder taber kampen om pensionerne med den nye lov, som træder i kraft den 1. januar 2007. Skal pensionen eller ægteskabet ofres som konsekvens?

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 44

Af:

Charlotte Bruhn, advokat, cand.jur.

SY-2006-25-44aCharlotte Bruhn er medindehaver af advokatfirmaet Meelberg Bruhn Advokatkontor i København.

Den 1. januar 2007 træder en ny pensionslov i kraft. Loven medfører en væsentlig ændring for mange gifte og en stor usikkerhed på området.

Loven afgør, om en ægtefælle skal dele sin pension med den anden ægtefælle ved skilsmisse. Fra den 1. januar 2007 skal "rimelige" pensionsordninger nemlig ikke længere deles. Dette er en væsentlig ændring i forhold til i dag, hvor rate- og kapitalpensioner skal deles mellem ægtefællerne i tilfælde af skilsmisse.

Manden er ofte erhvervsaktiv i en længere årrække end kvinden, der er væk fra arbejdsmarkedet i forbindelse med bl.a. barsel. Manden er i øvrigt ofte bedre lønnet end kvinden og vil derfor typisk foretage større indbetalinger på pensionen. På grund af topskatten vælger mange ægtepar desuden at spare op til pensionen hos den ægtefælle, som har den højeste indkomst. Det er i langt de fleste tilfælde manden. Tilsammen betyder det, at der ofte er stor forskel på ægtefællernes pensionsformue ved skilsmisse. Mandens pensionsordning er ofte langt mere værd end kvindens.

Med den nye lov forventer man, at 98 pct. af alle pensionsordninger kan kaldes "rimelige," og at disse derfor ikke skal deles i tilfælde af skilsmisse. I praksis vil det betyde, at kvinden i rigtig mange tilfælde vil komme til at stå betydeligt ringere end manden efter en skilsmisse.

Vi advokater anbefaler derfor, at ægtepar opretter og får tinglyst en ægtepagt inden den 1. januar 2007. Vil din ægtefælle ikke acceptere en ligedeling og underskrive en ægtepagt, kan man noget provokatorisk fremføre, at der ikke er anden udvej end at lade sig skille inden den 1. januar. I modsat fald står vi kvinder meget dårligt ved en skilsmisse. Er det rimeligt?

Loven har ikke gjort op med alle problemerne om deling eller ikke-deling af de mange forskelligartede pensioner ved skilsmisse, men med en ægtepagt kan man sikre sig bedst muligt.

Og hvad koster det? Det er billigere, end du tror.