Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

To kokkehuer til kantinen

På dumpegrænsen. Personalets kantinemad prioriteres alt for lavt, konstaterede kokken Jonas Vedø Kennet, da han prøvesmagte retter på Odense Universitetshospital.

Sygeplejersken 2006 nr. 25, s. 34

Af:

Britta Søndergaard, journalist

Læs artikel som PDF - gå til side 34

SY-2006-25-22tJonas Vedø Kennet i gang med prøvesmagningen i kantinen på Odense Universitetshospital. Kokken fra Munkebo Kro mener, at alt for mange personalekantiner sløser med madkvaliteten.  Foto: Søren Svendsen

Solen står højt på himlen, og der er et flot udsyn over byens tage fra Odense Universitetshospitals personalekantine på 15. sal. Til gengæld er smagsoplevelsen af menuen en tilfældig torsdag klokken 12 ikke noget at prale af.

Det mener den 22-årige kok Jonas Vedø Kennet, som Sygeplejersken har fået til at prøvesmage menuen. Jonas Vedø Kennet har fået interessen for gastronomi ind med modermælken. Hans oldemor, mormor og mor har drevet den kendte Krogs Fiskerestaurant i København.

Jonas selv er netop blevet udlært kok fra den fynske gourmetrestaurant, Munkebo Kro. Desuden har Danske Slagterier udnævnt Jonas Vedø Kennet til at være food fighter. Han er med i et team af unge kokke, der er fortalere for ordentlig madkvalitet.

Som food fighter har Jonas bl.a. besøgt New York. Her oplevede han, at kontoransatte var villige til at stå i kø halvdelen af deres pause for at få lækker frokost lavet af gode råvarer.

Personalekantinen i Odense når ikke de gastronomiske højder på Manhattan, konstaterer Jonas Vedø Kennet, da vi prøvesmager menuen ved et af kantinens hvide laminatborde. Han kan også konstatere, at de fysiske rammer ikke fremmer smagsoplevelsen. Loftet er malet grønt, og dele af væggene er beklædt med ridsede profilbrædder.

Rimelige priser

Kantinens udvalg er rigeligt, og priserne er rimelige. Denne torsdag kan man bl.a. få dagens pasta og karry med grøntsager til 19 kr., dagens suppe også til 19 kr. og dagens sandwich med oksebryst og surt til 25 kr.

Til prøvesmagningen vælger Jonas en buffet, som består af and, ratatouille, blomkålssalat og savojkål. Desuden en sandwich bestående af kalkun, løg, tomat og rucolasalat. Desserten består af risalamande med kirsebærsovs.

Jonas stikker i anden: "Underligt, at et fedt andelår kan blive så tørt. Det er blevet stegt for længe, og den stegetid er kun god til at slå bakterier ihjel. Ratatouillen er heller ikke god. Auberginerne er skåret i for store stykker, og salaten indeholder halvvisne rucolastængler."

Det redder ifølge Jonas retten en smule, at det andet stykke andesteg på tallerkenen er fedt og velsmagende. Ud af fem mulige kokkehuer får anden halvanden.

Risalamanden er faktisk ganske velsmagende og får tre kokkehuer, mens sandwichen scorer to. "Brødet er fint, men salaten gør det blødt. Det er den slags sandwich, der lige så godt kunne stå i en montre hos DSB.

Jeg fatter ikke, at kantinemaden prioriteres så lavt, og at de ansatte finder sig i det. Vi taler om læger og sygeplejersker, der skal udføre et livsvigtigt arbejde," siger Jonas Vedø Kennet. Han mener, at kantinen på OUH burde reducere udbuddet og i stedet satse på nogle få, gode retter.

Odense Universitets hospital:

Fra torsdag til tirsdag på OUH blev der smurt og leveret 11.000 stk. smørrebrød.



Fra torsdag til tirsdag på OUH vaskede køkkenet 38.000 glas.



Fra torsdag til tirsdag på OUH fik afdelingerne 6.000 portioner kød, 425 kg kartofter, 350 kg mos og 550 liter sovs.

I dette nummer af Sygeplejersken tog hele redaktionen til Odense. Find alle artiklerne under indholdsfortegnelsen til højre.