Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Giv magten tilbage til patienterne

Rollemodel. De engelske sygeplejersker støtter op om et program, hvor kronisk syge mennesker underviser andre i samme situation. Patienterne og deres foreninger er også glade for programmet. Der er dog udfordringer med at få de mindre ressourcestærke patienter til at melde sig.

Sygeplejersken 2006 nr. 4, s. 14-15

Af:

Anne Skrubbeltrang Thomsen, journalist

SY-2006-4-14-01De engelskes sygeplejerskers formand, Sylvia Denton, på trappen i fagforeningen Royal College of Nursings (RCN) hovedkvarter.Foto: John Behets

Patienter skal undervise patienter efter et amerikansk koncept. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen i Danmark. I England er patientskolen udbredt til hele landet. Sygeplejersken er taget til London for at se på de engelske erfaringer. Fra en patientskole i forstaden Wembley til sundhedsministeriet, Richmond House.

Næsten hver anden kronisk syge patient, som lider under træthed, smerte og depression, har fået det mærkbart bedre efter at have deltaget i patientskolen, hvor patienter styrer undervisningen. En næsten lige så stor procentdel føler, at de har færre symptomer. Desuden har patienterne 16 pct. færre hospitalsbesøg, 10 pct. færre hjemmebesøg og 7 pct. færre besøg hos den praktiserende læge. Det viser en rapport fra det engelske sundhedsministerium.

Ca. 19.000 kronisk syge patienter har været igennem Expert Patient-programmet, der har kørt siden 2002. Det er planen, at et lige så stort antal mennesker skal følge et kursus alene i år.

"Jeg mener, at kurset er godt for mennesker med kroniske sygdomme, for det hjælper at tale med andre mennesker i den samme situation, og man lærer, hvordan man kan håndtere sin sygdom," siger en af de patienter, Sygeplejersken har talt med. En anden fortæller, at vejrtrækningsøvelserne har været fantastiske, fordi de har gjort hendes hverdag mere udholdelig.

Patientforeningerne giver også projektet gode karakterer.

Samtidig med de positive tilbagemeldinger har det vist sig, at det mest er de patienter, der i forvejen er gode til at håndtere deres kroniske sygdomme, som går på kurserne. Det bliver påpeget i to nationale evalueringer fra universitetet i Manchester. Især én gruppe melder sig, nemlig veluddannede, hvide middelklassekvinder.

En stor del af dem, som deltager, gør det, fordi de kan se sig selv som forbillede for andre, fastslår evalueringerne. Det mener Mike Bury, professor i sociologi på University of London, er et stort problem.

"Min frygt er, at programmet vil forstærke uligheder i samfundet, fordi det ikke rammer, hvor der er mest brug for det. Folk, der går på programmet, er ikke mennesker, som man skulle tro havde brug for sociale tiltag," siger han.
Han har lavet en kritisk rapport om patientstyrede programmer for National Institute of Clinical Excellence (NICE).

SY-2006-4-16-01"Folk, der går på programmet, er ikke mennesker, som man skulle tro havde brug for sociale tiltag," siger Mike Bury, der er professor i sociologi på University of London.

Sygeplejens styrke

Mange fagpersoner, herunder især læger, er også kritiske. Men de engelske sygeplejerskers fagforening, Royal College of Nursing (RCN) bakker op om projektet. Formanden, Sylvia Denton, er positiv, selvom sygeplejerskerne ikke har fået så stor en rolle.

"Der er en styrke i sygeplejen. Og den ligger i at give magten tilbage til patienterne. Vores rolle er at samarbejde med patienterne og informere dem, så de selv kan træffe valg," siger formanden, der halvdelen af tiden arbejder som kræftsygeplejerske. Her har hun oplevet, fortæller hun, hvor værdifuldt det er at bruge frivillige i sygeplejen. Hun har været med til at starte et projekt op, hvor kvinder, der har været ramt af brystkræft kan rådgive andre i samme situation.

"Vi er kun sammen med patienterne en kort tid. Resten af tiden skal de klare sig selv," siger hun.

"Jeg har set folk få kontrol over deres liv. Dette er medicin, der hjælper mere end rigtig medicin," siger Yetunde Adesanya, frivillig underviser på patientskolen i Wembley.   

The Expert Patient's Programme

England er det sted i verden, hvor den amerikanske patientskolemodel Chronic Disease Self- Management Program (CDSMP) er mest udbredt, og det eneste sted, hvor den er sat i system i forhold til et nationalt sundhedsvæsen. I England har man valgt at kalde det The Expert Patient's Programme. Det er gratis for patienterne at deltage, og alle, der opfatter sig som kronisk syge, kan melde sig. Programmet er ledet af kronisk syge. Staben består af lønnede koordinatorer og ledere - i reglen ikke sundhedsfaglige personer - og frivillige undervisere. Som noget nyt er der nu også kurser på internettet.

Programmet blev igangsat i 2002 og er en del af en plan, som skal gøre sundhedsvæsenet parat til det stigende antal kronisk syge. Dem er der ca. 17 millioner af i England.

Programmets fremtid

The Expert Patient's budget skal tredobles i år fra 6 mio. pund om året til 18 mio. pund.

Fra næste år skal programmet overgå til at være en selvstændig enhed, finansieret af private fonde og af de lokale sundhedscentres budgetter.

Indsatsen for at få flere på Expert Patient-programmet bliver nu intensiveret. Det er planen, at der i fremtiden skal være undervisere fra flere forskellige grupper, f.eks. etniske minoriteter, og kurser for bl.a. børn og unge.
"Men forebyggelse skal være realistisk, så der ikke bare kommer nogle ildsjæle og opruster en skole. For hvad sker der så, når de trækker sig ud?"

Boks: Kritik af programmet

Et mindre forbrug af sundhedsydelser og bedre helbredssituation for patienterne, som er med i det amerikanske patientprogram, er kun påvist på kort sigt, mener professor Mike Bury fra University of London, som har lavet rapporten: "A rapid review of the current state of knowledge regarding lay-led self-management of chronic illness" (2005), for National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), kan downloades her