Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Kreds eller region - det svære valg

Opfordring. Hvis vi skal forandre os i forhold til den nuværende struktur, må vi tænke nærhed i helt andre baner.

Sygeplejersken 2006 nr. 4, s. 33

Af:

Kristina Robins, sygeplejerske

SY-2006-4-33-01Som flere andre bestyrelsesmedlemmer i Hovedstadens amtskreds er jeg endnu ikke afklaret med hensyn til modellen for DSRs fremtidige struktur.

Grunden er, at ingen af de to modeller efter min mening er optimale. Der er kritikpunkter ved begge forslag, både i forhold til det politiske arbejde og medlemmerne.

Fortalerne for storkredsmodellen fremhæver nærhed som den altovervejende begrundelse for at vælge denne model. Men dette argument holder ikke, som jeg ser det. For det første er det en misforståelse kun at se nærhed som en geografisk størrelse. Nærhed for medlemmerne, som jeg hører det i diskussionerne rundt omkring, er først og fremmest, at man som medlem har dygtige lokale TR'er, der kan støtte og tage sig af lokale sager, at den lokale amtskreds er tilgængelig i dagligdagen enten telefonisk eller elektronisk, samt at de faglige konsulenter er veluddannede, har lokalkendskab og er til at få fat i, når der er et behov.

For det andet skal man have med i overvejelserne, at to af kredsene - kreds Nordjylland og kreds Sjælland - er lige store, uanset om det bliver en kreds- eller en regionsstruktur. Så her er der ikke tale om mere eller mindre nærhed afhængigt af den valgte struktur.

Jeg tror, vi skal tænke i andre baner og åbne for nye ideer, når vi taler nærhed. Det kunne f.eks. være udgående amtskredse, bevægelige politikere, medlemsmøder på geografisk fordelte steder rundt i regionen.

Hvis det overvejende er nærhed, der er det bærende argument for en kredsmodel, kan vi beholde den nuværende amtskredsstruktur: den giver jo den største geografiske nærhed.

Et andet problem, som jeg ser ved kredsmodellen, er, at der skal sammensættes et regionsråd bestående af formandskabet fra de respektive kredse i regionen til at varetage den overordnede politik og forhandlingerne i forhold til regionen. Dette vil give anledning til forlængede arbejdsgange samt potentielle konflikter ved uenighed kredsene imellem om den politik, der skal føres i forhold til regionen. Det indebærer desuden en ulighed i organisationen ved, at nogle kredse skal samarbejde på tværs i forhold til arbejdsgiverne, andre skal ikke.

Det er en indskrænkning af de øvrige bestyrelsesmedlemmers indflydelse og dermed en indskrænkning af de demokratiske processer i DSR. Et efter min mening væsentligt kritikpunkt, som jeg synes bør give anledning til bekymring.

Ulempen ved regionsstrukturen er først og fremmest, at antallet af politisk valgte og dermed det politiske grundlag er væsentligt reduceret. Derudover er der en yderligere reducering for de store regioner - Hovedstadens og Midtjyllands region - idet hhv. 17 pct. og 34 pct. af de valgte i de store regioner kun er kongresdelegerede og skal fungere som suppleanter i selve bestyrelsen og det politiske arbejde i dagligdagen dér. På denne måde bliver de ikke i samme grad kvalificerede gennem det løbende arbejde og dialogen i bestyrelsen, når de hvert andet år skal sidde i kongressen.

Den geografiske afstand er stor - ja. Men hvis vi skal forandre os i forhold til den nuværende struktur, må vi som før sagt tænke nærhed i helt andre baner.

Herudover er det vigtigt at bemærke, at der er et tredje forslag fra Frederiksborgs amtskreds, der foreslår en sektoropdeling af DSR. Der er meget lidt omtale af dette forslag, som jeg synes indeholder nogle vigtige fordele. Bl.a. er der i en sådan struktur mulighed for, at de politisk valgte kan koncentrere sig om egen sektor og fordybe sig i dette arbejde. Man kan tage udgangspunkt i lokale problemstillinger hurtigt og effektivt. Vi havde måske været mere på forkant med områder som f.eks. BUM i en primær sektor og LEAN-modellen i den sekundære med en sådan organisering?

Det virker ikke, som om dette forslag vinder gehør generelt, og det er derfor muligvis ikke et realistisk alternativ til de to strukturforslag fra DSRs hovedbestyrelse. Men for mig er det vigtigt, at vi indtænker det i de andre modeller og dermed får gavn af fordelene.

Jeg ser frem til en engageret og livlig debat på kongressen og håber på, at vi som kongresdelegerede går ind i debatten med åbent sind i forhold til de argumenter og nye idéer, som forhåbentlig kan styrke ét af forslagene - og dermed gøre det svære valg nemmere!

Kristina Robins

Kristina Robins er fællestillidsrepræsentant og ansat på Centraloperationsafdelingen, Bispebjerg Hospital.
Desuden medlem af bestyrelsen for Hovedstadens amtskreds.