Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2007 nr. 10, s. 60-63

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Unge drikker for at blive berusede

Redigeret af: Peter Gundelach,  Margaretha Järvinen

Unge, fester og alkohol

København: Akademisk forlag 2006
200 sider, 199 kr.

SY-2007-10-60aDanske unge har Europarekord i alkoholdebut og indtag, uanset om de bor i Skagen eller København. Det faktum er baggrunden for forskningsprojektet "Unge, fester og alkohol," en undersøgelse af, hvorfor danske unge drikker mere end europæiske jævnaldrende, og hvorfor nogle danske teenagere drikker betydeligt mere end andre. Projektet er baseret på tre forskellige datasæt, et spørgeskema udsendt til 2.000 tilfældigt udvalgte unge i 9. klasse, som blev spurgt om drikkevaner, holdninger til alkohol og venskabsrelationer. Forældrene fik tilsendt et andet spørgeskema, som spurgte ind til deres børns alkoholforbrug, familiens alkoholregler og forældrenes egne drikkevaner. Ud over spørgeskemaerne blev der udført 28 fokusgruppeinterview med unge sammensat på forskellig vis med hensyn til køn og relationer. 

Undersøgelsen viser, at de unge drikker med det formål at blive fulde. Skeler man til ældre undersøgelser af unges alkoholforbrug, kan man se, at nutidens unge drikker mere, end deres forældre gjorde, da de var unge. Det ser ud til, at den beruselsesorienterede alkoholkultur, de danske unge har i dag, udviklede sig op gennem 90'erne, og at den er uafhængig af forældrenes sociale status.

Hvorfor er unges forbrug af alkohol så stort? Undersøgelsen angiver tre væsentlige grunde:

  • den danske alkoholkulturs lethed
  • den liberale holdning til alkoholforbrug blandt forældre og unge
  • alkoholens sociale nødvendighed for de 15-16-årige.

De unge er udsat for et betydeligt pres for at drikke og drikke meget. De unge, som debuterer tidligt og fester og drikker meget, er i egen optik og af kammeraterne anset som mere modne end unge, som ikke drikker. De har flere venner end de unge, som ikke drikker, eller som kun har sparsom erfaring med alkohol. Unge uden alkoholerfaring bliver anset for at være nørdede og barnlige. Deltagelse i fester og interesse for at drikke sig fuld bliver dermed en social nødvendighed for mange, hvis de ikke vil mistænkes for at være barnlige eller ikke at ville fællesskabet. De unge ser kun få risici forbundet med alkoholforbruget, hvilket er i modstrid med de oplevelser, de har haft i forbindelse med alkohol i form af konflikter med forældre og venner og uønsket sex. 

Hos både de unge og deres forældre hersker der en udbredt opfattelse af, at forældrekontrol på alkoholområdet ikke kan betale sig. Fester og fuldskab ses som en naturlig del af ungdomslivet, og de unge forventes at få et fornuftigt forhold til alkohol ved at prøve sig frem. Flere undersøgelser, inklusive denne, viser imidlertid, at forældreregler har en dæmpende effekt på forbruget. Unge med liberale forældre debuterer typisk i 12-13-års-alderen og er dem, som drikker allermest i 15-16-års-alderen, mens dem med mere restriktive forældre debuterer senere og har et mere moderat forbrug.

Den tredje faktor, som indvirker på de unges høje alkoholforbrug, er det, som forfatterne kalder "den danske alkoholkulturs lethed." I Danmark drikker stort set hele befolkningen, i modsætning til lande vi sammenligner os med, hvilket ikke gør det let for den unge at vælge en livsstil uden alkohol. Ofte får jeg tunge arme, når jeg åbner forskningsprojekter i bogform, og øjnene kører i Formel 1-fart hen over tørre tal, statistikker og bogstaver frem til konklusionerne.

Det gælder ikke for denne bog. Forfatterne formidler deres forskning i et sprog, så bogen har appel til både fagpersoner og forældre til børn fra 12-års-alderen og opefter. En detaljeret indholdsfortegnelse og en overskuelig disponering af stoffet gør det nemt at finde vej. 

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune. 

En bog der giver livslyst

Jørgen Schiønning

Slangetæmmeren

Aarhus Universitetsforlag
168 sider - 168 kr.

SY-2007-10-60bMidt i sit livs højdepunkt som patolog, familiefar og aktiv sportsmand opdager Jørgen Schiønning en lille, sitrende muskel i låret, det er hans første symptom på amyotrofisk lateral sklerose (ALS). Fire år senere er han svært handicappet af sygdommen, sidder i elkørestol, får mad via sonde, og vejrtrækningen styres af en respirator. Bogen er en dybt personlig beretning om denne proces.

Bogen er skrevet i et meget kontant og usentimentalt sprog, og forfatteren forholder sig nøgternt til sin situation. De mange funktionstab kommer som perler på en snor. Først forsvinder muskelstyrken i benene, så forsvinder stemmen, evnen til at synke og til sidst påvirkes respirationen så meget, at han må kæmpe for at få vejret. De mange fysiske tab kommer til at gå hånd i hånd med sociale tab, da sportslivet, arbejdet og til sidst også det at være ægtemand, ikke mere er funktioner, han kan varetage.

Smerten er størst, da hustruen gennem 20 år flytter. Hun har svært ved at leve et liv med en mand, der fysisk har ændret sig så meget, hun savner samtalerne og måltiderne, de havde sammen, nu kommunikerer de via lightwriteren. Hjælperne, som i døgndrift er omkring forfatteren, får hende til at føle sig fremmed i eget hus. Børnene er dem, der er bedst til at omstille sig til at have en handicappet far, og de værdsætter, at han altid er til stede og lyttende. Forfatteren formår på en forbløffende optimistisk måde at omstille sig og finde mening med tilstande, som jeg har svært ved at forestille mig at være i.

Forfatteren skriver, at de evner, han har udviklet under sin sygdom, havde han aldrig formået at udvikle, hvis ikke han havde fået ALS. Hans liv var før sygdommen orienteret omkring karrieren, det at vinde og at arbejde målrettet med en opgave. Nu har han lært at dvæle ved tingene og nyde nuet, egenskaber, som han synes, alle skulle have mulighed for at opleve også som raske.

Forfatteren er stort set tilfreds med sundhedsvæsenet, hans eneste klage går på den del af plejepersonalet, der behandler ham som døv og dement. Heldigvis har han sin lightwriter, så han kan gøre opmærksom på deres misforståelse. Forfatteren har grundforsket i nervesystemet, og han forklarer enkelt og præcist om de naturvidenskabelige processer ved ALS. Bogen er let at læse, den er kort og præcis. Selv om ALS-sygdommen virker skræmmende, sad jeg tilbage med en følelse af glæde og livslyst, da jeg var færdig med bogen. Mennesket er forunderligt, vi kan tilpasse os, skabe mening og finde håb, hvor jeg ikke troede, det var muligt.

Af Berit Fekkes, psykoterapeut, MPF og sygeplejerske. 

Tag høretabet i hånden

Lotte Rømer

Hva’ så? – om hørepsykologi og høretaktik

EarVision by Widex
189 sider – 169 kr.

SY-2007-10-60c”Hvad siger du? Kommer Sonja i en Cabriolet?” ”Nej, jeg sagde: Der kommer Thomas med en café au lait.” 

Der kan godt komme sjove oplevelser og gode grin i venners lag ud af et høretab, men man kan også miste nære venner, nye jobmuligheder og blive mere selektiv i sit valg af omgangskreds. Bogen beskriver, hvordan det er muligt at flytte energien fra sorgen over at have mistet noget så væsentligt som evnen til at høre normalt til de forandringer, som man aktivt skal tage på sig for at få et godt liv som hørehæmmet. 

Det er en lang og krævende proces, som kræver meget af den hørehæmmede, også parathed til at tage imod hjælp. Lotte Rømer har med sin bog givet et vigtigt og særligt bidrag til unge og voksne, som må tage udfordringen op. Bogen er baseret på Lotte Rømers egne erfaringer som hørehæmmet igennem 25 år, erfaringer fra opvæksten med en hørehæmmet far, møder med andre hørehæmmede f.eks. gennem en omfattende foredragsvirksomhed og ikke mindst hendes eget arbejde med at tage sit høretab i hånden som en ofte krævende medspiller.

Høretab er fortsat et tab, som igennem lang tid ofte bæres i det skjulte og kan være forbundet med en følelse af skam, oplevelsen af at være til besvær, at blive misforstået, at være kikset. Forfatteren vil med sin bog bl.a. give den hørehæmmede redskaber til at forstå sig selv, gøre de psykologiske reaktioner, der kan opstå, almene og bidrage med idéer til, hvordan den hørehæmmede aktivt kan skabe sig de bedste betingelser for et godt liv, trods høretabet. Høretaktik, forstået som de metoder, den hørehæmmede anvender for at løse praktiske, tekniske og psykologiske problemer, der skyldes hørenedsættelsen, er beskrevet bl.a. med forfatterens baggrund som scenekunstner.

Eksempler og små anekdoter gør problemstillingerne meget nærværende og begribelige, også for os, som kan høre. Lotte Rømer afslutter bogen med sin personlige beretning om, hvordan hun har bevæget sig hen mod en livsholdning, hvor der er fokus på det, der åbner og giver fremdrift, frem for det, der lukker og afgrænser. Bogen kan anbefales til familie, venner og kollegaer, idet den beskriver, hvordan høretab kan påvirke relationerne til omgivelserne, og hvordan pårørende kan komme den hørehæmmede til hjælp. Også professionelle, som møder hørehæmmede, kan lære af bogen, især i forhold til forståelse for de sociale og psykologiske udfordringer, den hørehæmmede kan have brug for støtte til.

Af Anne Brandborg, uddannelsesansvarlig sygeplejerske, ansat på Øre-Næse-Hals-Afdeling H, Århus Sygehus.

Ikke en skodbog

Marie-Louise Breuning

Rygestop på en måned

Politikens Forlag 2006
120 sider - 129 kr.

SY-2007-10-60dEt nyt rygeafvænningstilbud, som endda virker muntert, tænkte jeg, da jeg så bogen. Den lægger vægt på vanerne, og man er ikkeryger på en måned. Umiddelbart en anden måde at motivere på, men jeg ryger ikke, så bogen må ud til arbejdsprøvning.

Trods mange års entusiastisk indsats i rygestopinstruktion har jeg mistanke om, at der stadigvæk er nogle standhaftige rygere tilbage i patientskaren i den lægepraksis, jeg arbejder i. Der er da også hurtigt tre, der reflekterer på annoncen i venteværelset, "Storrygere, som ønsker at holde op med at ryge, søges til afprøvning af bog om rygestop."

Den mest ihærdige, en sygeplejerske, modtager bogen først. Nu skal det være, hun har prøvet så meget uden virkning. Det er ikke længere hyggeligt at ryge, man er ilde set. Afhængigheden er der, men det er motivationen til ophør også.Dernæst sendes den ud til en kvindelig topleder i en stor koncern, hun er super motiveret og flov over sin afhængighed. Hun ser en mulighed for at komme fri af nikotinens svøbe.

Endelig får en sygeplejestuderende bogen, hun vil gerne stoppe rygning, men erkender at have travlt og tror ikke på, at denne bog kan gøre underværker, men vil gerne modsiges. Min tolkning er, at hun forfærdelig gerne vil motiveres til at stoppe, helst lidt mirakuløst.

For at begynde med den sidste, så skulle hun aldrig have været tilbudt bogen, "som ikke er en mirakelkur for nogen, der ikke i forvejen er motiveret," som hun konkluderer.

Den ihærdige sygeplejerske kommer langt med bogen, som inviterer læseren til at orientere sig i gode fakta om rygning, afhængighed, vaner og erstatningspræparater, hvorefter den lægger op til første rygestopdag. Læsningen udvides med emner som sult, abstinenser, glæde og helbredsfordele ved ophør, og der er indlagt test af størrelsen og typen af afhængighed.

Hun når til 10. rygefri dag, med enkelte smuttere imellem, men så knækker filmen, sygeplejersken bliver ked af det, tager sygedage og må stoppe forsøget, før hun går helt ned med flaget. Om det skyldes hormonerne, hun er i den alder, eller rygestoppet, er ikke til at sige, hendes konklusion er, "at der ikke er noget nyt under solen i bogen, det handler om motivation, og det er tilfældigt, om man netop er motiveret, den dag man læser denne eller en anden bog."

Og så er der alligevel noget nyt under solen for den garvede sygeplejerske: Når man ryger, har man mindre insulin i blodet, når man så stopper rygning, kommer der mere insulin, og man bliver mere sulten.

Så er der toplederen, hvor det går strygende. Bogen er god for hende, faktabaseret, der er ikke en løftet pegefinger, man bestemmer selv tempoet, sætter selv dagen. Den er skrevet på en rationel måde. "Det er en bog, som jeg kan tage frem igen og igen, når jeg synes, det trænger sig på med at ryge i løbet af dagen. Den har, pga. personlige problemer, endnu ikke fået mig til at holde helt op, men dog så meget, at jeg kun ryger om aftenen. Jeg er overbevist om, at når jeg lige er kommet ovenpå igen, så stopper jeg. Helt klart anbefalelsesværdig til rationelt tænkende personer, som vil selv og i eget tempo."

Bogen lægger vægt på vanerne, men det er ikke det, der fylder hos de tre testpersoner. Motivation er det væsentlige, når man skal ophøre med et misbrug, nogle skal være motiverede, før de går i gang med at læse en instruktionsbog i rygeophør, andre kan få hjælp til at blive motiveret ved at læse en bog, måske netop denne. Den er et tilbud.

En "skodbog" er "Rygestop på en måned" ikke.

Af Michala Schultz-Larsen, konsultationssygeplejerske, ansat i lægepraksis i Virum.

Forældre skal bruge deres forskelligheder konstruktivt

Lisbeth Liebermann, Gitte Haag

Når to bliver tre

At skabe en familie sammen
København: Gyldendal 2006
280 sider, 299 kr.

SY-2007-10-60eFor de fleste er det en stor omvæltning at blive familie. Når to voksne skal tage sig af deres barn eller børn og samtidig skal sørge for, at alle i familien trives, står de uvilkårligt over for store omstillings- og udviklingsprocesser. Processer, som ofte bliver undervurderet, og som kan være medvirkende til, at det ikke lykkes for alle at skabe den velfungerende familie, som er drømmen.

Bogens forfattere er psykologer, som gennem deres daglige arbejde møder de problemstillinger, som familierne let kommer til at stå i. Forfatternes udgangspunkt er, at de fleste ønsker at leve et liv sammen som kernefamilie, og formålet med bogen er at gøre det lidt lettere at være familie med de problemstillinger, det nu indebærer.

Bogen tager udgangspunkt i forældrene og adskiller sig således fra anden litteratur om emnet, som ofte fokuserer på barnet og barnets udvikling og de deraf afledte problemer eller bekymringer. Bogen kommer meget systematisk omkring de temaer, som optager en ny familie, f.eks. arbejdsdeling, børneopdragelse, samliv og den evige kamp om at få tid nok til alle de opgaver, som uvægerligt trænger sig på, og som skal prioriteres på en anden måde end tidligere. Den belyser, hvilke muligheder der er for at skabe en fælles tilværelse med børnene på en måde, som alle kan trives med.

Der gøres en del ud af de konflikter, der opstår, fordi forældre har forskelligt udgangspunkt i deres syn på børn og familie. Forfatterne gør meget ud af at beskrive, hvordan forældrenes forskelligheder kan bruges aktivt og konstruktivt, frem for at bruge dem som konfliktskabere. Men som forfatterne selv er inde på, er det lettere sagt end gjort. Det til trods er der mange gode beskrivelser af, hvordan forældrene kan arbejde konstruktivt med deres forskelligheder. Alene det at være bevidst om forskellighederne kan være en stor hjælp til at skabe den fungerende familie, som alle kan trives godt i.

Gennem hele bogen er der mange konkrete eksempler på de problemstillinger, som forfatterne belyser. Disse eksempler gør teksten meget levende og nærværende. Bogen er let at læse og har en meget realistisk indfaldsvinkel til det at skabe en velfungerende familie. En bog, man bliver glad for at have læst.

Af Anne Marie Detlefsen, sundhedsplejerske, cand.pæd. i pædagogisk sociologi,  ansat som udviklingskonsulent i
Aabenraa Kommune.