Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Få De Fem Trin ind under huden

Sygeplejersken 2007 nr. 10, s. 28-29

Hvilken slags pen skal bruges til markering?

Man kan bruge en hvilken som helst slags pen, hvor blækket ikke vaskes af, når stedet desinficeres. Kirurgiske penne kan købes hos firmaer, der sælger kirurgisk udstyr.

Er det i orden at genbruge pennene? Skal pennen være steril?

Der findes ikke dokumentation for, at penne har overført sygdom fra én patient til en anden. Desuden bliver stedet desinficeret, efter det er markeret. For en sikkerheds skyld vil det være fornuftigt at kassere en pen, der er blevet brugt, hvor huden ikke er intakt, eller hvor man ved, at patienten har en smitsom (hud)sygdom.

Kan andre end den opererende læge markere det rette sted?

Ja. Er operatøren ikke selv til stede til at markere operationsstedet, kan en stedfortræder markere. Det kan enten være en person fra operationsteamet eller en anden læge.

Hvilke markeringer kan anvendes?

Det anbefales, at operatøren eller den, der har fået delegeret opgaven, bruger sine initialer.

Hvor skal man markere?

Markeringen skal være så tæt som muligt på det sted, hvor incisionen skal foretages. En betydende brøkdel af forvekslingskirurgiske hændelser sker på steder tæt på det korrekte sted, f.eks. det forkerte intervertebralrum, den forkerte finger på den korrekte hånd eller den forkerte side af knæet. Markering tæt på stedet (f.eks. på den korrekte finger) i stedet for et område i nærheden (på f.eks. hånd-ryggen) kan være med til at forebygge indgreb på det forkerte sted.

Skal man også gennemføre De Fem Trin, hvor man har kontinuerlig kontakt med patienten, fra indikationen stilles, til indgrebet udføres som ved f.eks. akut kejsersnit?

Nej. I så fald er markering ikke nødvendig. Det er dog stadig obligatorisk at sørge for informeret samtykke, at sørge for korrekt ophængning af evt. billeddokumentation og at afholde timeout, så alle i teamet er helt klar over, hvad der skal foregå, og hvilke problemer der kan blive undervejs.

Er det ikke nok, at patienten bekræfter oplysninger fra personalet om f.eks. cpr-nummer og operationssted?

Det er ikke nok, at en patient bekræfter data. Patienten skal deltage aktivt. Kun derved sikrer man sig, at f.eks. en meget nervøs patient ikke kommer til at bekræfte forkerte oplysninger.

Hvad forventes det, vi gør, når vi kontrollerer billeder?

Kontrollér, at det er den rette patient, rette side og rette billede (f.eks. det nyeste billede frem for et ældre billede), samt at billedet er ophængt korrekt og mærket med patientens cpr-nummer og side.

Skal patienten være vågen under timeout?

Nej, ikke nødvendigvis. Den interaktion, der sker under timeout, involverer alene personalet på operationsstuen. Omvendt kan patienter, der ikke er i universel anæstesi, godt overvære proceduren.

Hvordan kontrollerer vi implantater i de tilfælde, hvor de ikke skal være i lokalet ved påbegyndelse af proceduren?

Det er klart, at man ikke kan kontrollere noget, der ikke er til stede. Man må være opmærksom på denne særlige omstændighed. Forud for proceduren vil det da være vigtigt særskilt at kontrollere, at implantater eller proteser er tilgængelige i umiddelbar nærhed af operationsstuen. Det er vigtigt, at afdelinger og klinikker bevarer deres hidtidige sikkerhedsprocedurer eksempelvis korrekte implantater. F.eks. afløser det trin ikke, at afdelingen tjekker, hvilke implantater der skal anvendes den følgende dag.

Skal der afholdes timeout, selvom operationsstedet ikke er markeret?

Ja, der skal altid afholdes timeout.

Hvem skal deltage i timeout?

Det skal alle teamets medlemmer. Det er afgørende, at der ikke er barrierer mod at medvirke aktivt i processen.

Hvis der kun er én person involveret i at udføre proceduren, skal der da alligevel foretages timeout?Ja, der skal være en kort pause, hvor det sikres, at det drejer sig om den korrekte patient, procedure og sted.

Omhandler De Fem Trin også invasive procedurer som f.eks. anlæggelse af lungedræn?

Ja. Den tværgående vejledning omhandler også indgreb uden for operationsstuen. En tommelfingerregel kunne være, at indgreb, der kræver informeret samtykke, indebærer fast brug af De Fem Trin; f.eks. at man indhenter samtykke, markerer stedet (hvis man ikke er kontinuerligt til stede på stuen, efter diagnosen er stillet), og kontrollerer patientens identitet, før et indgreb udføres på sengestuen.

Spørgsmålene er opstået i forbindelse med afprøvningen af De Fem Trin på udvalgte kirurgiske afdelinger og klinikker i HS. Desuden er en del af spørgsmålene og svarene hentet fra VA National Center for Patient Safety.

Tema: Forvekslingskirurgi

På job: Timeout før operationen           

Fem enkle trin hindrer fejloperationer            

Få De Fem Trin ind under huden