Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: Timeout før operationen

Det korrekte snit. På Centraloperationsgangen på Frederiksberg Hospital arbejder sygeplejersker og kirurger systematisk på at mindske risikoen for forvekslingskirurgi bl.a. ved at holde timeout lige før operationen.

Sygeplejersken 2007 nr. 10, s. 24-25

Af:

Christina Sommer, journalist

Det er første arbejdsdag efter påske. Operationssygeplejerske Mai Innesbeer og hendes kolleger løber ekstra stærkt for at få alt linet op til dagens første hofteoperation på stue seks på Centraloperationsgangen på Frederiksberg Hospital.

Lidt forsinket bliver patienten, en midaldrende kvinde, kørt ind i lokalet, der grænser op til operationsstuen. Sammen med anæstesisygeplejerske Ane Høst Sode går Mai Innesbeer hen og præsenterer sig, før patienten bliver kørt ind på operationsstuen og løftet over på operationslejet.

Samtidig bliver operationsteamet, der foruden de to sygeplejersker består af klinikchef, ortopædkirurg Arne Borgwardt, læge, ortopædkirurg Susanne Schaarup og operationssygeplejerske Hanne Sørensen, komplet og hilser også venligt på patienten.

Derefter beder Mai Innesbeer og Arne Borgwardt hende om at sige sit fulde navn og cpr-nummer, der naturligvis skal stemme overens med oplysningerne på bl.a. id-armbåndet og i journalen. De bliver også enige med patienten om, at det er højre hofte, den er gal med.

"Godt, så er det i orden," siger Arne Borgwardt.

Han afslutter dermed det tredje af i alt fem trin i metoden "De Fem Trin - En metode til at forhindre forvekslingskirurgi." Efter trin tre "Patienten identificeres" bevæger operationsteamet sig videre til trin fire og fem, der finder sted i de sidste minutter før indgrebet.

Patienten er nu blevet bedøvet, desinficeret og lejret til operationen, og operationsteamet holder en lille timeout, hvor de bekræfter over for hinanden, at der er tale om den korrekte patient, hofte og lejring, ligesom Arne Borgwardt og Mai Innesbeer gennemgår røntgenbillederne og opsummerer forløbet en sidste gang.

"Det vil sige, at vi skal foretage en hofteproteseoperation. Har I protese og instrumenter klar på stuen?" spørger Arne Borgwardt.

Kollegerne bekræfter, og kirurgerne kan nu gå i gang vel vidende, at de sammen med resten af operationsteamet har gjort, hvad de kan for at forhindre forvekslingskirurgi. Og "sammen" er netop kodeordet.

"De fleste af De Fem Trin har vi jo praktiseret længe. Vi har altid identificeret patienten og sikret os, at der var indhentet informeret samtykke osv. Før gjorde vi det bare i højere grad hver for sig i de forskellige faggrupper, men nu skal vi gøre det minimum to og to eller hele operationsteamet sammen for at sikre os og patienterne bedst muligt mod fejl," siger Mai Innesbeer.

Og at der er kommet et par ekstra opgaver til i en allerede travl arbejdsdag, bl.a. krav om tydelig markering af operationsstedet og den omtalte timeout-seance, er i orden, mener Mai Innesbeer:

"Det sker jo alt sammen af sikkerhedsmæssige årsager. Vi skal hele tiden arbejde hurtigere og hurtigere, så vi kan aldrig tjekke for meget. For patientens sikkerheds skyld skal vi være sikre på, at det, vi gør, er korrekt."

Operationen tog lidt over en time og forløb helt uden forvekslinger trods opstarts-travlhed efter påske.  

1007_24_01-3

1007_24_02-2

1007_24_04-2
​Arne Borgwardt og Mai Innesbeer ved pulten og dokumentationsprotokollen, hvor der bl.a. noteres, hvem der har identificeret patienten. Ved dagens første operation har Mai Innesbeer gulvtjansen og mere travlt end normalt, da alt har været ryddet til side på stuen i forbindelse med hovedrengøring i påsken.

Steriliteten er i højsædet, og efter den kirurgiske håndvask er Hanne Sørensen og Arne Borgwardt ret afhængige af Mai Innesbeer.​​​

1007_25_01-2 ​  1007_25_02-2 ​  1007_25_03-2
Hanne Sørensen gør sig helt klar til operationen, mens Ane Høst Sode i baggrunden sørger for, at patienten sover stille og roligt ind. Under timeouten kigger Arne Borgwardt og operationskollegerne på patientens røntgenbilleder en ekstra gang. Når operationen er gået i gang, foregår kommunikation og tilvejebringelse af evt. manglende instrumenter gennem den lille låge.

 
 

Tema: Forvekslingskirurgi

På job: Timeout før operationen           

Fem enkle trin hindrer fejloperationer            

Få De Fem Trin ind under huden