Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Din næste kollega er filippinsk

Rekruttering. Læger fra Indien er allerede ankommet til de danske sygehuse. Sygeplejersker fra Tyskland, Sverige og Norge har også gennem flere år været faste kollegaer på hospitalsgangene. Og den nye sygeplejerske på afdelingen bliver i den nærmeste fremtid højst sandsynligt én fra Thailand, Filippinerne eller Polen.

Sygeplejersken 2007 nr. 22, s. 19-19

SY-2007-22-14d
Foto: Søren Holm

I dag stammer langt de fleste udenlandske sygeplejersker i Danmark fra de nordiske lande, Tyskland, England og Polen, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Men ifølge regeringens nye plan for international rekruttering betyder den økonomiske vækst i de lande, at vi fremover skal konkurrere med netop dem om at tiltrække de fornødne hænder til de ledige stillinger.

De danske regioner, der i denne tid gør status, vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke lande man regner med at forsøge at rekruttere fra, men meget tyder på, at rekrutteringsbureauerne vender blikket mod særligt Filippinerne og Thailand.

Sygeplejefaglig konsulent, Randi Gjerding, fra Sundhedsstyrelsen bekræfter, at der netop nu kommer mange henvendelser fra rekrutteringsbureauer, der gerne vil høre mere om reglerne for dansk sygeplejerskeautorisation til personale fra Thailand, Polen og Filippinerne. Hos hovedorganisationen for regionerne, Danske Regioner, har man også modtaget henvendelser fra bureauer, der gerne vil tilbyde danske hospitaler arbejdskraft fra Filippinerne.

Dansk Sygeplejeråd ser ikke nogen problemer i, hvis Danmark henter sygeplejersker fra Filippinerne. Det er ifølge 1.-næstformand Grete Christensen ét af de få lande i verden, der har et overskud af sygeplejersker, fordi landet har specialiseret sig i at uddanne et overskud og eksportere dem til andre dele af verden.

Diskussionen om rekruttering af udenlandske sygeplejersker er forstærket efter regeringen for nyligt præsenterede jobplan, der skal tiltrække udenlandske hænder til den danske industri og det danske sundhedsvæsen. Ét af initiativerne fra regeringen er en informationskampagne, der skal rettes mod udenlandsk sundhedspersonale over en fireårig periode. Hvilke lande kampagnen skal målrettes, vil Udenrigsministeriet ikke kommentere endnu.

Men de danske arbejdsgivere skal - handlingsplan eller ej - ikke regne med, at det bliver nemt at lokke den udenlandske arbejdskraft til Danmark, mener professor i nationaløkonomi, Tor Eriksson, fra Handelshøjskolen på Aarhus Universitet.

"Sundhedspersonale er en mangel alle steder. Der bliver ikke færre opgaver for sundhedssektoren fremover, tværtimod. Derfor skal mange lande nu hente folk udefra, og dermed opstår der en stor global konkurrence om sundhedspersonalet. Jeg er ikke sikker på, at Danmark ligger specielt godt i den konkurrence," siger professor Tor Eriksson.

Han mener, at bl.a. den negative udlændingedebat, relativt lave lønninger til højtuddannede og tunge arbejdsgange i Udlændingeservice gør Danmark mindre attraktivt for det specialiserede personale.