Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De virtuelle venner venter

Nye fællesskaber. Den internetbaserede verden vinder indpas i det moderne liv. Her kan vi bl.a. finde nye venner og svar på spørgsmål 24 timer i døgnet. Men forvent ikke det samme af internettet, som du gør af virkeligheden.

Sygeplejersken 2007 nr. 23, s. 34-35

Af:

Sine Barret-Madsen, journalist

Virker den virtuelle verden skræmmende, og har du aldrig "talt" med et menneske i et debatforum på nettet, kan det være svært at se meningen med det. Måske frygter du, at de nye debatfora vil erstatte de fysiske relationer.

Men den ny fagre virtuelle verden har noget at tilbyde. Rasmus Helles, ph.d.-stipendiat i Medievidenskab på Københavns Universitet, mener, at et netværk på nettet og det virkelige liv kan mange af de samme ting, som mennesket har brug for, som f.eks. problemløsning og støtte.

Han påpeger, at de virtuelle fællesskaber, modsat de fysiske, er tilgængelige døgnets 24 timer alle steder fra i landet, og at man ikke behøver forlade sit hjem for at finde nogen at kommunikere med.

"Det, som et virtuelt netværksforum kan modsat et fysisk netværk, er, at man hurtigt kan finde folk, som er i den samme situation som én selv, eller som man deler interesser med. Og det skaber en mere målrettet interaktion," lyder det fra Rasmus Helles, som forklarer, at når man møder folk på nettet, kan man springe i hvert fald nogle af de høflighedsting over, som er forbundet med at mødes fysisk med folk, man ikke kender.

De nye debatfora har derfor potentiale til at ændre tingene for mange mennesker. Hvis man er fagligt eller politisk engageret, er der mange faglige fora, hvor professionelle kan mødes og udveksle erfaringer.

"Det er ikke alle arbejdspladser, hvor man kan tale med sine kolleger om tingene. Kan man ikke det, er der en mulighed for at dele nogle erfaringer med andre i samme situation i et fagligt netværk," siger Rasmus Helles.

Risici og konsekvenser

Der er risici og konsekvenser ved at lægge sit private liv ud på nettet. For internettets nye relationer forpligter ikke i samme grad som de traditionelle fysiske venskaber.

"Man kan opdyrke nogle relationer, som pludselig står af eller holder op med at skrive. Grunden kan være, at deres livssituation ændrer sig, men man kan også nemt komme til at fejlbedømme, hvor betydningsfuld relationen er for de andre," siger Rasmus Helles og påpeger, at det især er i starten, man kan risikere at gå fejl af andres hensigter.

Derfor kan det være en fordel at kigge med et stykke tid, indtil man har gennemskuet spillereglerne og bedre ved, hvad man skal forvente sig. 

EN DIGITAL DAGBOG

En blog er en dagbog på nettet. Modsat den klassiske private dagbog henvender en blog sig til verden. Dens oprindelige betydning stammer fra ordet weblog. Altså en log på web. Det vil sige en elektronisk dagbog. I dag kaldes den populært for blog. I en blog følger der ofte nogle ting, som du ikke kan få i en almindelig dagbog. Man kan f.eks. indsætte billeder af fødselsdagen og indsætte videoklip fra ferien, eller hvad du nu har lyst til. En blog tillader andre at kommentere på de tanker, du udtrykker. Du kan få behandlet dine idéer og komme i kontakt med andre omkring de tanker, som du har beskrevet i din blog.