Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Find nye kolleger i cyberspace

Internetsnak. Du sidder ved frokostbordet og lytter til den muntre summen, som kommer fra dine to yngre arbejdskolleger. De taler om løst og fast, indtil en af dem pludselig åbner munden og siger: "I går bloggede jeg på Mingler. Bagefter loggede jeg ind i Social- og sundhedsgruppen og debatterede med en af de faste profiler i en tråd på over 50 indlæg. Hun spurgte, om jeg vidste, hvor linket til FAQ'en var, og jeg fortalte hende, at hun skulle se i bunden af websiden."

Sygeplejersken 2007 nr. 23, s. 32-34

Af:

Sine Barret-Madsen, journalist

SY-2007-23-33a
Illustration: Nathalie Nystad

Ligner du et spørgsmålstegn" Hvis ja, eller har du bare lyst til at blive klogere på, hvordan du kan bruge internettets sociale debatrum aktivt til at udveksle og debattere idéer, holdninger og nyheder. Mød en gruppe sygeplejersker, der er virtuelle kolleger på nettet.

Er det etisk korrekt at give behandling til en patient, der ikke ønsker det" Sådan indleder en ung nyuddannet sygeplejerske sit debatindlæg i et online debatforum, Forum for Sygeplejersker og Sygeplejestuderende, som findes i det sociale online netværk Mingler.

Situationen, hun beskriver, kommer fra arbejdspladsen, og nu søger hun råd fra gruppen. I debatten, der har udviklet sig som en tråd af svar, kan man læse den respons, hun får fra andre gruppemedlemmer. De andre i gruppen kommer fra forskellige steder i Danmark. De giver hende støtte og opbakning, og nogle kommer med deres synspunkter.

Efterhånden som svarene triller ind, udvikler debatten sig til at handle om aktiv og passiv dødshjælp. Debatten varer i fem dage, før den ebber ud, og en ny indledes af en anden sygeplejerske, der skriver: "Jubii, jeg har fået nyt arbejde."

 
2307-34-01-2
Helle Heinmann
Alder: 37 år
Landsdel: Silkeborg, Midtjylland
Uddannelsessted: Sygeplejeskolen i Silkeborg
Interesser: Mine børn, internettet og dets muligheder, sundhedsfaglige emner, naturen.

2307-34-02-2
Karin Sørensen
Alder: 27 år
Landsdel: Grindsted, Nordjylland
Uddannelsessted: Vendsyssel Sygeplejeskole
Interesser: Friluftsliv, naturen og spejder. Min familie  og min hund. Jeg er kreativ, laver bl.a. kort.

2307-34-03-2
Nynne R. Hejesen
Alder: 24 år.
Landsdel: Svenstrup, Nordjylland.
Uddannelsessted: Sygeplejeskolen i Thisted
Interesser: Først og fremmest min kæreste, venner og familie, faglitteratur, skønlitteratur og spejder.

Nye vinkler

For at blive medlem i det online Forum for Sygeplejersker og Sygeplejestuderende skal man være under uddannelse til eller færdig som sygeplejerske. Forummets medlemmer er alt fra 20 år og nyudklækket til pensioneret sygeplejerske.

"Debatgruppen har givet mit arbejdsliv nye vinkler. Man kan hurtigt falde ind i sådan-gør-vi-her-rutiner på arbejdet, og så er det godt at få udfordret sine synspunkter," siger sygeplejerske Karin Sørensen, der er stifter af gruppen, som snart kan fejre etårs jubilæum med næsten 40 medlemmer.

"Jeg stiftede gruppen på opfordring, men også fordi jeg oplevede et behov for at diskutere nogle sygeplejefaglige problemstillinger," siger Karin Sørensen.

En helt ny social dimension i livet er det udtryk, som sygeplejerske Helle Heinmann bruger, når hun skal beskrive sit forhold til det sociale netværk, som hun er forholdsvis ny i.

"Jeg sidder foran computeren, og lige pludselig er jeg i gang med en spændende faglig diskussion med en sygeplejerske fra en anden del af landet. Det er som at stille sig op på en talerstol og sige lige, hvad man har på hjerte, men uden at blive afbrudt," fortæller Helle Heinmann, der ledte efter et lignede netværk, mens hun var under uddannelse, men intet fandt dengang.

Lufter usikkerheden

Online-sygeplejerskegruppen får flest indlæg fra de nyuddannede sygeplejersker. De oplever, at det trygge studiemiljø er væk, og de mangler et netværk, hvor man kan spørge til råds i tvivlssituationer.

De begynder ofte på en afdeling fulde af forventninger, men også med den usikkerhed og frustration, der følger med som nystartet.

"Det er rart med et rum uden for arbejdspladsen, hvor man kan få lov til at lufte sin usikkerhed," siger Karin Sørensen, der blev færdig i sommeren 2006.

Helle Heinmann relaterer let til de studerende i gruppen, der har kvaler over bacheloropgaven.

"Det er jo ikke så lang tid siden, at jeg selv var i samme situation, og derfor har jeg kunnet bidrage med råd og vejledning," siger Helle Heinmann, der rådgav en sygeplejestuderende om mulige emner til bacheloropgaven kort tid efter, hun selv var blevet medlem.

Sygeplejerske Nynne R. Hejesen brugte net-værket til at komme af med sin frustration, da hun søgte job efter endt uddannelse.

"Jeg havde været til fire jobsamtaler, og der var stadig ikke bid. Derfor blev jeg nervøs for, om jeg ville få en ansættelse. Tilbagemeldingerne fra de andre var meget opmuntrende, og det gav en fornyet styrke til at søge videre," siger Nynne R. Hejesen, der i dag er ansat på Aalborg Sygehus.

Debatterne i gruppen har ført til adskillige meningsudvekslinger, og en debat, som alle tre sygeplejersker synes var spændende, handlede om udskrivelser. En sygeplejerske skrev et indlæg om, hvordan hendes afdeling ventede med at udskrive patienter grundet manglende resurser til at tage imod nye patienter. Det ville lægge for stort pres på afdelingen. Det var der flere, der kunne nikke genkendende til.

"Det var en spændende debat, hvor jeg fandt ud af, at min afdeling ikke er den eneste, der udskriver på bestemte dage i ugen," siger Nynne R. Hejesen.

"Det er f.eks. et af de emner, jeg ikke kan tale med mine kolleger om, for vi ved jo ikke, hvordan det er i resten af landet," siger Karin Sørensen.

Sårbar kontakt

De tre debattører har på hver deres måde haft glæde af nettets muligheder. Nynne R. Hejesen har brugt bloggen til bl.a. at debattere andre emner, som f.eks. beskrive livets gang i Brovst, en lille landsby, hvor kommunemesterskaberne i firmafodbold afgøres mellem Brovst Tømmerhandel og Superbrugsen. Helle Heinmann var under sin graviditet aktivt medlem af en mødregruppe på portalen Groupcare, hvor de talte om alt fra store maver og bleskift til rollen som mor. Karin valgte at være ansvarlig for en gruppe på Mingler, hvor hun har det øverste ansvar.

De tre erfarne online-debattører er enige om, at de nye online netværk aldrig må erstatte den rigtige levende kontakt til mennesker i det virkelige liv.

"Det er en sårbar kontakt. De mennesker, man har haft inspirerende debatter med, kan melde sig ud af fællesskabet uden varsel og uden et farvel. Derfor må man ikke lægge for meget i det," siger Helle Heinmann, der selv har været tilbageholdende med, hvor meget hun videregiver af sig selv.

"Man skal være varsom med, hvad man deler med en gruppe af mennesker, som man slet ikke kender. Når man udtrykker sig på skrift, kan man let komme til at åbne sig for meget," siger Helle Heinmann.

Det er dog heller ikke hvem som helst, der bliver lukket ind i gruppen. Og derfor har Karin Sørensen valgt at gøre gruppen lukket, hvilket betyder, at man ikke kan blive medlem uden hendes godkendelse.

"Jeg er nødt til at have en vis kontrol med, hvem der kommer ind i gruppen. Når en person har ansøgt om medlemskab, plejer jeg lige at tjekke deres profil. Man kan altid smide dem ud igen, hvis de ikke overholder reglerne," siger Karin Sørensen.

Men det er endnu ikke sket.  

ONELINE DEBATFORUMS

Facebook, My Space, Mingler og Arto. Det lyder som titler på NASAs rumraketter, men det er navne på debatfora på nettet. De er udenlandske og danske. De henvender sig til såvel unge som voksne.

Et debatforum som f.eks. Mingler er for voksne, og det er dansk. Her kan man, når man har oprettet sig som bruger, benytte en personlig blog - en digital dagbog - og man kan tilmelde sig interessegrupper, hvor man debatterer med andre. Det er gratis at oprette sig som bruger. I øjeblikket har Mingler omkring 200.000 brugere.