Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Her gør de det

Køn(t) miks. Adskillige kirurgiske afdelinger, men også akutstuer og intensivafdelinger blander med succes mandlige og kvindelige patienter på hold og stuer.

Sygeplejersken 2007 nr. 23, s. 29-29

Af:

Christina Sommer, journalist

2307_mk1

Ortopædkirurgien Klinik Farsø sengeafdeling O4

Af hensyn til effektiviteten og holdundervisningen har man det seneste år sat alle elektive patienter, der skal opereres i hofter eller knæ, på samme hold og stue, uanset om der er tale om mænd eller kvinder. Gennemsnitlig liggetid er 3-4 dage. Der er forhæng ved alle senge.

Det letter planlægningen og logistikken og er ressourcebesparende. Der opereres tre elektive patienter hver dag, og afdelingen ønsker, de skal betragte sig som et hold, der kan støtte hinanden, især i genoptræningen. Fysioterapeuten kommer ind og underviser alle tre på stuen, hvilket giver mulighed for længere optræning. Patienterne møder hinanden og bliver informeret om, at de måske skal dele stue med en patient af andet køn 14 dage før, hvor de er til forundersøgelse på klinikken.

Enkelte siger til forundersøgelsen, at de ikke vil dele stue med en patient af andet køn. Det bliver naturligvis respekteret.

Ortopædkirurgisk afdeling, Næstved Sygehus

For godt et år siden indførte afdelingen m/k-stuer for de elektive patienter, som til forundersøgelserne på afdelingen 14 dage før operationen blev informeret om det. Derefter kom ordningen også til at omfatte akutte patienter, dog uden stor succes, og derfor er det nu kun elektive mandlige og kvindelige patienter, der ligger på samme stue. Der er forhæng omkring sengene. Gennemsnitlig liggetid for de elektive patienter er fire dage.
Det letter arbejdet. Blandede køn giver mere ro på stuen og større anstændighed. Patienterne tager groft sagt tøj på nu, og personalet er bedre til at værne om patienternes privatliv. Mændene er ikke længere så pylrede, og kvinderne er gode til at få mændene med i genoptræningsforløbet. En lille rundspørge viser, at 80 pct. af patienterne synes, det er o.k. at ligge på stue med en patient af modsat køn. 10 pct. har svært ved at sige nej, mens 10 pct. ikke vil. Siger en patient nej, respekterer man det.

Personale fra andre afdelinger uden m/k-stuer studser over det. Portørerne tror f.eks., de har fået forkert stuenummer. De akutte patienter blev ofte meget chokerede over, at der lå en patient af andet køn ved siden af dem, når de kom til sig selv. Ca. halvdelen af de pårørende giver udtryk for, at de synes, det er lidt mærkeligt.

Ortopædkirurgisk Afdeling, afsnit K2, Regionshospitalet Silkeborg

Her har man i flere år indlagt mandlige og kvindelige patienter på samme sekssengsstue ved accelererede patientforløb for hofte- og knæpatienter. Dagen før operationen indlægges patienterne på patienthotellet. Derefter foregår det post-operative forløb på sekssengsstuen, før patienterne igen overføres til patienthotellet - de knæopererede to dage efter operationen med udskrivning efter fire-fem dage, de hofteopererede dagen efter operationen med udskrivning tre dage efter. Patienterne er informeret på forhånd og har ofte mødt hinanden tidligere. Der er forhæng omkring sengene og minimal brug af bækkener ved toiletbesøg.

Hofte- og knæoperationsforløbene starter på forskellige ugedage, så patienterne "afløser" hinanden på stuen. De fejler altså det samme og er opereret samme dag og kan derfor støtte hinanden meget. Blandingen af køn giver anledning til muntre kommentarer og en positiv stemning på stuen. Det befordrer desuden patienternes lyst til at tage eget tøj på, så de er mere påklædt.

Arbejdsmiljømæssigt kan stu-ens størrelse give anledning til problemer pga. pladsmangel og jongleren med forhæng. Nogle gange er man nødt til at lægge andre patienttyper på stuen. De skal tit vænne sig til tanken, men det giver sjældent anledning til problemer.

Akutstuen, Vesterled i Brædstrup, Horsens Kommune

Akutstuen er en del af et sundhedscenterprojekt og tilbyder tre pladser i samme rum. Brugerne er typisk ældre medicinske borgere, der er for syge til at være hjemme, men for raske til indlæggelse. Sengepladserne adskilles af skærme, den gennemsnitlige liggetid er 9-10 dage.

Personalet var på forhånd lidt skeptiske på brugernes vegne, men efter at have haft 90 brugere igennem er bekymringerne gjort til skamme. Oplever ofte, at de ældre griner lidt ad, at de skal dele stue med én af modsat køn. Det havde de ikke regnet med. De fleste falder hurtigt i snak med hinanden, og efter lidt tid tænker de ikke mere over det. Sygeplejerskerne mener, de selv er blevet lidt mere opmærksomme på patienternes blufærdighed, og skærmer ekstra grundigt af.

Et par gange har der været nogle ældre damer, der ikke var glade for det. Brugerne bliver dog informeret allerede hos egen læge eller hjemmesygeplejersken, og akutstuen har ikke oplevet at måtte afvise nogen. Evalueringer viser, at de fleste brugere har været meget tilfredse med at dele stue med en af andet køn, mens de pårørende er meget mindre tilfredse.

Ovennævnte eksempler er baseret på interviews med sygeplejersker på nogle af de ni afdelinger og afsnit, der svarede på Sygeplejerskens efterlysning i nr. 12/2007 om erfaringer med at placere mænd og kvinder på samme stue.