Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

M/K-stuer, nej tak

Forhæng ikke nok. Som udgangspunkt vil sygehusene i Roskilde og Køge aldrig lægge mænd og kvinder på samme stue. Det er grænseoverskridende og uetisk, og især svage patienter vil have svært ved at sige fra.

Sygeplejersken 2007 nr. 23, s. 30-30

2307_mk1Merete Dick er ledende oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Sygehus Øst Roskilde, og hendes spontane reaktion på at placere mænd og kvinder på samme stue kommer uden betænkningstid.

"Det synes jeg er svært grænseoverskridende og uetisk."

Da omkring 30 over- og afdelingssygeplejersker fra sygehusene i Roskilde og Køge holdt møde sidst i oktober, debatterede de emnet og dets mange nuancer, og som udgangspunkt mener Merete Dick og kollegerne, at mænd og kvinder skal ligge på hver deres stuer.

"Blander man kønnene, skal det gøres selektivt, som det allerede sker i dag med mange ambulante patienter i dagbehandling, f.eks. i dialyse. Men så snart det drejer sig om patienter, der skal indlægges, lyder det samstemmende, at man vil sige nej langt de fleste steder, og man vil altid spørge patienterne først," siger Merete Dick og fortsætter:

"Mange steder spørger man ikke patienten, man informerer kun. Min umiddelbare holdning er, at jeg skal beskytte de svage, som er dem, der ikke siger, at de ikke vil dele stue med én af andet køn. Selvom man spørger, vil mange sige, det er i orden, for hvad er alternativet" Måske en plads på gangen. Når patienterne får deres eget tøj af og bliver lagt i en hospitalsseng, bliver de mere ydmyge og til andre personer. Sygeplejersker bliver også til andre personer, når vi skifter til uniform. Her har vi en anden autoritet, og når autoriteten står og siger "her har vi blandede stuer," vil jeg gerne se den patient, der siger fra," uddyber oversygeplejersken.

Merete Dick mener, at det i bund og grund drejer sig om at respektere patienternes blufærdighedsgrænse, og her er et forhæng ikke nok. Mænd og kvinder har forskellige normer og blufærdighedsgrænser, som kommer til udtryk på både stue og hospitalsgang.

"Forestil dig en ældre dame, som har været vant til næsten at slukke lyset, før hun klæder sig af for at gå i seng. Hvordan ville hun have det med, at der ligger en ung mand ved siden af hende, kun adskilt af et forhæng" Det vil hverken hun eller den yngre mand bryde sig om. Eller hvad med en ældre mand, som ligger og hoster og harker og ikke tænker meget over hygiejnen. Det vil jeg ikke risikere at byde mine patienter," siger Merete Dick.