Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nyrepatienter udskrives et døgn efter operationen

Kikkertoperation. På Regionshospitalet Viborg kommer patienterne ud af sengen få timer efter de har fået fjernet den ene nyre.

Sygeplejersken 2007 nr. 24, s. 18-19

Af:

Britta Søndergaard, journalist

2407-19-01-2Foto: Kissen Møller Hansen

Samme dag, lægen har fjernet den ene nyre ved en kikkertoperation, er patienten ude af sengen. Allerede et døgn efter operationen kan den nyopererede pakke sine ting sammen og tage hjem. Indførelsen af det såkaldt accelererede patientforløb på urologisk afdeling ved Regionshospitalet Viborg har betydet en markant kortere indlæggelsestid og mere tilfredse patienter, der hurtigere kommer i gang med jobbet og deres daglige aktiviteter.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 33 patienter, der har fået fjernet den ene nyre ved en såkaldt kikkertoperation. Hovedparten af patienterne opereres på grund af en kræftknude i nyren.

Undersøgelsen, der offentliggøres i dette nummer af Sygeplejersken, viser, at patienternes indlæggelsestid i gennemsnit er reduceret til et døgn mod normalt fire døgn for den slags operationer. Langt de fleste af patienterne var meget tilfredse med indlæggelsesforløbet. 29 patienter svarede, at de var klar til at tage hjem et døgn efter operationen, mens fire af patienterne ønskede en ekstra dag på hospitalet.

I gennemsnit går der fire døgn, før patienterne kan genoptage deres daglige aktiviteter som at lave mad, gøre rent, cykle og gå ture. 11 af de 33 patienter var stadig i arbejde, og af dem kunne hovedparten genoptage jobbet efter 25 dages sygemelding.

"Mange synes, det lyder utroligt, at en nyreopereret kan stå ud af sengen to timer efter operationen. Men det giver en helt unik tilfredsstillelse for både patienter og personale, at de nyopererede kan gå på gangen allerede få timer efter indgrebet," siger afdelingssygeplejerske Mette Jakobsen fra Urologisk Afdeling ved Regionshospitalet Viborg. Hun understreger, at det accelererede patientforløb er nøje tilrettelagt og foregår i tæt samarbejde mellem læger, plejepersonale og narkoseafdelingen. Inden operationen informerer lægen og sygeplejersken patienten om, hvad der skal ske før og efter operationen.

Undersøgelsen viser dog også, at genindlæggelsesprocenten i begyndelsen var relativt høj. 21 pct. af patienterne måtte igen en tur på hospitalet efter nyreoperationen.

"Det er en ny metode, og noget tyder på, at der er en vis usikkerhed over for forløbet blandt de praktiserende læger. Det tror jeg er en del af forklaringen på genindlæggelserne. Derfor kunne man forestille sig, at der blev oprettet et hold af sygeplejersker, som kan tage ud til patienterne efter operationen," siger Mette Jakobsen.

Resultaterne fra Regionshospitalet i Viborg falder godt i tråd med de erfaringer, der er gjort med accelererede patientforløb inden for andre områder som tarmoperationer, knæ- og hofteoperationer, brystkræft og fjernelse af livmoderen.

"Der er en rivende udvikling i gang med accelererede patientforløb over hele landet. Men det er vigtigt at understrege, at metoden ikke kun handler om at få patienterne ud af sengen. Det er en pakke for behandlingen, hvor der indgår kost, ordentlig smertebehandling og samtaler med patienten før og efter operationen. Effekten er, at patienterne undgår komplikationer, og at de hurtigere bliver friske, så de kan komme hjem," siger sygeplejerske Kirsten Rud fra Enheden for Perioperativ Sygepleje på Rigshospitalet. Enheden offentliggør snart en undersøgelse i Ugeskrift for Læger, som viser, at 60 pct. af de adspurgte kirurgiske afdelinger arbejder med accelererede patientforløb i en eller anden form.