Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

15.000 besøg i Sund By Butikken hvert år

Hjælp til selvhjælp. Hjælp til at smide de overflødige kilo, bryde ensomheden eller få et sundhedstjek. Borgerne i Horsens bruger i stor stil selvhjælpsgrupperne i deres Sund By Butik.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 27

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2007-25-horsensplejeDen dag, Sygeplejersken besøgte Sund By Butikken på Nørretorv i Horsens, mødtes fem kvinder for at drøfte deres problemer med overvægt. De har holdt møder i butikken i over 15 år. Vægten er gået op og ned, men venskabet har holdt. Fra venstre Jonna Østergaard, Else Sørensen, Ruth Ulbrichsen, Dagmar Kristensen og Agnethe Dalsgaard. Foto: Søren Svendsen

I 20 år har Horsens Kommune haft en Sund By Butik, hvor borgerne kan komme frit fra gaden og bruge tilbuddene. Hvert år er der 15.000 besøg til butikkens aktiviteter, foredrag, selvhjælpsgrupper og sundhedstjek. Butikken arrangerer også projekter i belastede boligkvarterer, og de har sendt overvægtige børn på sommerferie på øen Endelave for at tabe sig.  

"Vi dækker ikke de lovpligtige skal-opgaver, men tager os derimod af kan-opgaverne. Vi arbejder bredt og utraditionelt med sundhed og har meget fokus på ulighed i sundhed," forklarer projektkoordinator og sociolog Ingunn Jacobsen.

Sund By Butikken får bl.a. midler fra kommunen og fra Socialministeriets puljer, og de samarbejder om projekter med patientforeninger og interesseorganisationer. På trods af mange års indsatser har Sund By Butikken ikke nogen tal, der viser, at deres arbejde virker.

"Men der er evidens for, at når man er med i en god social sammenhæng, har det betydning for éns ressourcer. Og det er ikke til at vide, hvordan sundheden i Horsens ville have været, hvis vi ikke havde sat ind," siger Ingunn Jacobsen.

Når Horsens stadig ligger i den tunge ende, hvad angår omfanget af livsstilsrelaterede sygdomme, så mener Ingunn Jacobsen, at det skyldes, at uddannelsesniveauet i industribyen traditionelt har været lavt.

"Sundhedsprofilen for Region Midtjylland viser, at forskellen i sundheden skyldes social ulighed, og Horsens har flere lavtuddannede og færre højtuddannede end gennemsnittet i Region Midtjylland," siger Ingunn Jacobsen.

Sygeplejerske Camilla Vigelsø er den eneste sundhedsfaglige medarbejder i Sund By Butikken. Hendes opgave er at yde professionel støtte til selvhjælpsgrupperne.

"Der kommer mange mennesker med kroniske sygdomme, som skal lære at tackle deres liv med den udfordring, det er at skulle leve med f.eks. stofskiftesygdom eller gigt," siger hun.

Forskellen på Sund By Butikken og mange af det etablerede sundhedsvæsens tilbud er bl.a., at i Sund By Butikken kan man henvende sig anonymt, hvis man ønsker det.