Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2007 - 25

Download
Sygeplejersken_2007_25 - magasinforsiden

Tema: Tæt på Horsens

Vil være kendt for den sunde livsstil

Rykker frem. Den er kendt som industri- og fængselsby, og sundheden er ikke i top. Men byen har længe arbejdet på at ændre sit renomé, og nu vil den også være kendt for den sunde livsstil. Sygeplejerskens rejsende redaktion har taget pulsen på sundheden i Horsens.

Patienter lærer at leve det sunde liv

Øget livskvalitet. Patienter med svære livsstilssygdomme som fedme, hjerte-kar-sygdomme og diabetes får teoretiske og praktiske redskaber til en ny livsstil på Livsstilscentret på Regionshospitalet Brædstrup.

Overvægten er min dødsangst

Måske sidste chance. For ægteparret Rasmussen har indlæggelsen på Livsstilscentret for alvor givet dem tro på, at Sally Nylander Rasmussen kan holde sit vægttab.

Det virker

Nye mønstre. Som 35-årig fik Ole Møller en blodprop i hjertet. Det fik ham til at ændre livsstil, men ikke nok, erkender den nu 42-årige chauffør.

Store puuuustedag i Horsens

Støn, prust. Det var den internationale KOL-dag den 14. november, da lungeteamet fra Regionshospitalet Horsens rykkede ind i Horsens Bytorv for at informere om og måle forbipasserendes lungefunktion.

Professionel pleje i hjemlig atmosfære

Overskud. På akutstuen i Brædstrup er der god tid til at arbejde i dybden og til at finde frem til årsagen bag sygdommen. Det er grunden til, at brugerne sjældent kommer igen.

15.000 besøg i Sund By Butikken hvert år

Hjælp til selvhjælp. Hjælp til at smide de overflødige kilo, bryde ensomheden eller få et sundhedstjek. Borgerne i Horsens bruger i stor stil selvhjælpsgrupperne i deres Sund By Butik.

Børnepasning og Bilka-service

Nye tilbud. Introduktionsstillinger, fitness, mere kompetenceudvikling, kun vagter hver tredje weekend. Ledelsen på Regionshospitalet i Horsens griber dybt i idékassen for at kunne fastholde og tiltrække sygeplejersker.

Kniv start, kniv slut, patient færdig

Digital overvågning. Operationsafdelingen er førende på verdensplan med et digitalt system, der sikrer overblik over operationerne, tiden, patienterne og personalet på de ni stuer.

Knoglernes reservedelslager

Regionshospitalet i Horsens råder over sit eget reservedelslager til beskadigede knogler. Knoglebanken består rent fysisk af en kæmpe kummefryser fyldt med værdier i form af knoglestykker fra patienter, som f.eks. har fået udskiftet en slidt hofte eller et lårben.

De nye sundhedsaftaler sikrer fælles patientforløb

Samspil. De nye sundhedsaftaler i Region Midtjylland er blevet til i et tæt samspil mellem medarbejdere fra region, hospitaler og kommuner. På Regionshospitalet Horsens taler oversygeplejerske Inge Henriksen ligefrem om et paradigmeskift i samarbejdet mellem hospital og kommuner, som kommer patienterne til gode.

Fag

Borgeren er eksperten i sit eget liv

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for sundhedsfremme og forebyggelse i kommunalt regi. Artiklen præsenterer erfaringer og foreløbige resultater fra "Det Kommunale Sundhedsteam" i Horsens Kommune.

Intens kontakt med belastede familier nytter

Artiklen henvender sig til syge- og sundhedsplejersker, som har kontakt med belastede gravide og børnefamilier. Hovedbudskabet er, at tidlig indsats over for belastede familier giver positive resultater for både børn og voksne og er med til at bryde den sociale arv. Artiklen er baseret på to besøg i "Familiehuset."

Mindre vold i demensafsnittene

Artiklen henvender sig til sygeplejersker inden for demens-området. Hovedbudskabet er, at en målrettet indsats kan nedbringe antallet af voldsepisoder betragteligt. Artiklen udspringer af et projekt på demensafsnittet, Sundhedscenter Nord, Horsens Kommune.

Blærescanning af spinalbedøvede patienter

Artiklen henvender sig til opvågnings-sygeplejersker og beskriver et projekt på Regionshospitalet Horsens. Budskabet er, at patienter med fordel kan blærescannes efter spinalbedøvelse.

Test i viden om social ulighed i sundhed

Ni rigtige. Ingen af de deltagende sygeplejersker kunne svare rigtigt på alle 10 spørgsmål i redaktionens test af viden om social ulighed i sundhed i Region Midtjylland og Horsens Kommune.

Betingelsesløs omsorg til socialt udsatte

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for socialt omsorgs- og støttearbejde i udsatte boligområder. Hovedbudskabet er, at indsatsen skal indeholde både en socialfaglig og en sundhedsfaglig del. Artiklen udspringer af et besøg i bebyggelsen Vesterled i Horsens Kommune.

Recovery inden for socialpsykiatrien

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for recovery. Artiklen præsenterer erfaringer om recovery på være- og aktivitetscentret Promenadehuset i Horsens.

Slut med ondt i ryggen efter arbejde

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, der arbejder med mobilisering af patienter. Den er baseret på et konkret projekt, og budskabet er, at det giver et fald i sygedage og øget arbejdsglæde at beskæftige sig med mobilisering af patienter.

Intensiv omsorg for efterladte

Artiklen henvender sig til intensivsygeplejersker. Den beskriver et projekt bestående af tilbud om en telefonopringning til pårørende, der har mistet en slægtning på intensiv afdeling. Projektet er i gang på intensiv afdeling, Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder.

Opgaveglidning i anæstesien

Artiklen henvender sig til anæstesisygeplejersker og deres ledere. Den beskriver, hvordan anæstesisygeplejersker tager sig af forundersøgelse før bedøvelse på Regionshospitalet Horsens.

For mange fejl i medicinadministrationen

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for utilsigtede hændelser i medicinadministration. Artiklen præsenterer en række forslag til en øget patientsikkerhed i overgangen mellem sygehus og hjem. Undersøgelsen er et substudie fra følgehjemordning på Gentofte Hospital.

Faglig information

Støtte til nye unge

På bare fire år har Herlev Hospital udviklet "KICK" - en omfattende karriere- og kompentanceuddannelse, målrettet nyuddannede sygeplejersker. Formålet er at støtte især de nye unge på arbejdspladsen. Fra dag ét bliver der taget hånd om deres karriere- og kompetenceudvikling. Vi vil ikke acceptere at se unge nyuddannede tabt på gulvet, hverken fagligt eller socialt. Vi tilbyder en meget tidssvarende og fagligt stærk karrierestart som sygeplejerske.

I HVERT NUMMER