Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Børnepasning og Bilka-service

Nye tilbud. Introduktionsstillinger, fitness, mere kompetenceudvikling, kun vagter hver tredje weekend. Ledelsen på Regionshospitalet i Horsens griber dybt i idékassen for at kunne fastholde og tiltrække sygeplejersker.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 28

Af:

Sigurd Nissen-Petersen, chefredaktør

SY-2007-25-horsenspleje3Foto: Søren Svendsen

I Horsens skal der kræses ekstra for sygeplejerskerne i fremtiden. Et stigende antal akutte patienter er på vej, fordi regionshospitalet skal være akutsygehus i Region Midtjylland. Det betyder bl.a., at der i løbet af nogle år bliver brug for 2-300 sygeplejersker flere end de godt 500 i dag. Derfor har hospitalsledelsen tænkt kreativt. 100 sygeplejersker er blevet spurgt, hvad der kan gøre arbejdet mere attraktivt for dem. Hensigten er en ny velfærdspolitik for medarbejderne, hvor ledelsen har forpligtet sig til at indføre mindst 15-20 af personalets ønsker inden udgangen af dette år.

"Vi skal huske at lytte til de gode idéer fra medarbejderne - vi har ikke råd til at lade være, og det har vi gjort med dette initiativ," siger chefsygeplejerske Anna Birthe Sparvath fra Regionshospitalet Horsens.

Et par af de mere kulørte forslag er en døgnbørnepasningsordning og en Bilka-indkøbsordning, hvor sygeplejerskerne f.eks. kan bestille deres dagligvarer om morgenen og hente dem på arbejdspladsen ved fyraften. Tilbuddet er i øvrigt til alle ansatte. Ikke kun til sygeplejerskerne.

Anna Birthe Sparvath synes, at andre hospitaler burde følge Horsens' eksempel.

"Med det her vil jeg gøre opmærksom på, at vi på chefniveau er nødt til at komme op i et andet gear. Vi er nødt til at have en strategi for, hvordan vi vil rekruttere og fastholde kvalificeret personale i fremtiden. Jeg kunne også stille spørgsmålet: Hvorfor gør vi ikke mere, end vi gør i dag?"

UDDRAG FRA IDÉKATALOGET

  • En integreret døgninstitution/vuggestue/børnehave, hvor medarbejderne på Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder har fortrinsret til de døgn- og weekendåbne pladser
  • Ansættelse af velfærdskoordinator, der skal sætte fokus på kost, helbred, motion og fritid
  • Oprettelse af et frivilligt hjælperkorps til opgaver, der normalt varetages af pårørende
  • Oprettelse af særlige introduktionsstillinger til nyuddannede og nyansatte
  • Tilbud om weekendvagter hver 3. weekend
  • Ansættelse af ernæringsassistenter, farmakonomer og sygeplejepiccoliner for at dæmme op for opgaveglidning
  • Oprettelse af centralt vikarkorps
  • Prioritering af kompetenceudvikling