Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 69-73

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

På forkant med målgruppen

Inge Olsen

Farmakologi

Forlaget Munksgaard Danmark
3. udgave 2007
328 sider - 398 kr.

SY-2007-25-69aDen justerede udgave af bogen bevarer den fine opbygning og den pædagogiske behandling af stoffet. Der er god overskuelighed, rigeligt med faktabokse og relevante tegninger. Inge Olsen er stadigvæk på forkant med sin målgruppe. Bogen er skrevet til sygeplejestuderende og andre grupper i gang med en MVU. Sproget er niveausvarende fagsprog til denne gruppe.

Stoffet disponeres fortsat i en almen del om f.eks. farmakologiske fakta og sammenhænge, medicinadministration og sygeplejerskens ansvar og en speciel del med gennemgang af mange farmaka opdelt efter ACT-systemet, som også medicinskabe indrettes efter.

Ændringerne i den nye udgave er ikke store, men relevante. Eksempelvis er afsnittet om jura og sygeplejerskens ansvar og kompetence relevant opdateret og mere fyldigt, og patientsikkerheden er betonet med fokuseringen på både EPJ og EPM (elektronisk patientjournalisering og medicinering). Afsnittet om naturlægemidler er imidlertid meget kortfattet i forhold til interessen for dette emne. Et andet aktuelt tema, rygeophør, har fået forfatteren til at prioritere både nikotin og Bupropion, hvilket er prisværdigt og i tråd med nye behandlingstraditioner. Mange patienter anbefales rygeophør, inden f.eks. kirurgisk behandling iværksættes. Kravene til sygeplejerskers viden og vejledning på dette område er stigende for tiden.

Især bogens første generelle del er værdifuld, her er farmakologiens grundlæggende begreber, den medicinske forståelse og medikamenthåndteringen godt og sikkert bearbejdet. Oplysningerne om de enkelte præparater i den specielle del findes opdaterede på internettet (medicin.dk), hvortil forfatteren nu også henviser. Men ved at gennemgå hovedgrupperne eksemplarisk får forfatteren mulighed for at angive egne "notabener" i små bokse undervejs, en god pædagogisk detalje.

Den tidligere udgave indeholdt et diminutivt afsnit om lægemiddelregning. I forbindelse med denne bogs udgivelse markedsfører forlaget nu en selvstændig bog omhandlende dette emne. Det er en ganske god idé at give emnet særlig opmærksomhed og en ordentlig behandling, mange studerende har stor brug for færdighedstræning og assistance til at foretage korrekte udregninger for at forebygge fejlmedicinering og undgå forkerte doseringer.

Farmakologibogens styrke er tydelighed, godt overblik, pædagogisk tilgang og gode opslagsmuligheder. Bogen har ud over indholdsfortegnelse både indeks og forklarende ordliste.

Af Ole Bjørke, sygeplejelærer, ansat på CVU Øresund - Sygeplejerskeuddannelsen i Herlev. 

En vinder i stoledans

Birgitte Thornsohn

Skæbner i skyggeland - terapi og dæmoner

Forlaget Hovedland 2007
144 sider - 198 kr.

SY-2007-25-69bBirgitte Thornsohn skriver i sin indledning, at hun med denne bog har sat sig mellem mange stole. Normalt slår man sig, når man laver en sådan øvelse. Birgitte Thornsohn ligner imidlertid en vinder i stoledans.

Bogen beskriver et 3½-årigt behandlingsforløb med en svært traumatiseret ung kvinde og hendes familie. Målet eller rettere målene er at beskrive, at tidlig indsats nytter, at råbe politikere op, som går i små sparesko, at inspirere fagfæller, at afmystificere terapi og fortælle, hvad der foregår bag de lukkede døre.

Sofie er 23 år, da hun starter i behandling hos Birgitte Thornsohn. Hun har to små børn, en pige på fem og en dreng på tre. Børnenes far, som Sofie har kendt, siden de begge var 16, er efter en tid ude af forholdet på vej tilbage igen.

Sofie er et uønsket barn, og hendes opvækst har været præget af massive omsorgssvigt og daglig fysisk afstraffelse, dels fra moderen og dels fra de skiftende mænd, som flytter ind og ud. Sofies holdepunkt i barndommen er lillesøsteren Tora. Tora bliver som 18-årig myrdet af sin kæreste, og Sofie får herefter svært ved at klare tilværelsen og ikke mindst sine børn. Halvandet år efter mordet bliver Sofie henvist til behandling. Livet har lært hende at nære mistænksomhed over for alt og alle, og hun er overbevist om, at behandlingen går ud på at samle nok på hende til at få fjernet børnene.

Det tager lang tid at opbygge et tillidsforhold. Sofie er længe vred og afvisende, men passer ikke desto mindre alle aftaler. Behandlingen er intensiv, to gange gruppeterapi, to gange besøg i hjemmet af terapeut og en gang individuel terapi hver uge. En stor mundfuld for en familie, som har levet meget isoleret. Beskrivelsen af det første hjemmebesøg er gribende. Sofie sidder tavs og mut i sofaen med armene over kors, og de to små børn cykler rundt i stuen på hver sin cykel, rundt og rundt uden at sige en lyd.

Begge børn lider meget under Sofies manglende evne til at tage sig af dem. Den store pige er udadreagerende hjemme, men tavs og indadvendt i børnehaven, og drengen taler ikke med hverken børn eller voksne i dagplejen.

Sofie får med tiden overvundet sin mistillid, får det bedre og bedre i terapien og får ord for sine følelser. I et afsnit af bogen er Sofies historie gengivet ud fra noter og videobånd.

Børnene får det bedre i takt med, at Sofie får større overskud og i højere grad bliver i stand til at se deres behov. De er ved bogens slutning begge startet i skole og klarer sig fint, både fagligt og socialt.

irgitte Thornsohn beskriver afslutningsvis sit faglige fundament og nævner den litteratur, hun henter sin inspiration i. Det er en erfaringsbaseret bog, skrevet med et stort fagligt og menneskeligt engagement.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske og uddannet fra Kemplerinstituttet i familieterapi, ansat i Furesø Kommune.

Bevægende samtaler

Windy Dryden

Rådgivning i en nøddeskal

Dansk Psykologisk Forlag 2007
180 sider - 168 kr.

Roger Casemore

Personcentreret rådgivning i en nøddeskal

Dansk Psykologisk Forlag 2007
152 sider - 168 kr.

Michael Neenan og Windy Dryden

Rationel-emotiv adfærdsterapi i en nøddeskal

Dansk Psykologisk Forlag 2007
130 sider - 168 kr.

SY-2007-25-69cDansk Psykologisk Forlag har oversat den engelske serie "In a Nutshell" om psykologisk rådgivning til dansk. Der er fire bøger i serien. Her er en kort anmeldelse af de tre. Selv om bøgerne er skrevet af tre forskellige forfattere, virker serien hel i sin måde at formidle de store teorier og metoder i psykoterapi på. Forfatterne forholder sig klart og pædagogisk til opgaven, og alle seriens bøger har enkle og let tilgængelige beskrivelser af de terapeutiske metoder. Kreative og smukke dialoger bliver gengivet for at underbygge det teoretiske, og det gør, at bøgerne lever op til deres titel om at indeholde metoderne i en nøddeskal.

I bogen "Rådgivning i en nøddeskal" bliver rammerne om psykoterapi forklaret. Hvad en psykoterapeut skal kunne, hvorfor klienten søger hjælp, hvordan det terapeutiske bånd mellem klient og rådgiver skabes, de praktiske rammer, og de etiske og moralske fordringer, der er for optimal, psykoterapeutisk virksomhed. Jeg har ikke tidligere læst én bog, der rummede alle de vigtige faglige og praktiske informationer om, hvordan man starter som psykoterapeut. Selv har jeg brugt mange år på at indsamle erfaringer og læst adskillige bøger for at få den samme viden, som jeg nu får serveret i "Rådgivning i en nøddeskal."

SY-2007-25-69d

"Rationel-emotiv adfærdsterapi i en nøddeskal" er en kort og præcis gennemgang af nøglebegreberne i Albert Ellis' psykoterapeutiske system, som lærer mennesker, at det er deres antagelser, som i det store og hele er ansvarlige for deres følelsesmæssige og adfærdsmæssige reaktioner.

Rationel-emotiv adfærdsterapi (REBT) er forløberen for kognitiv terapi. Terapeutens rolle i REBT er aktiv med hensyn til at stille spørgsmål, fremsætte hypoteser, indsamle vurderingsdata, begrænse materiale udefra eller fra klientens løse snak, formulere problemer og mål, undervise og kritisk vurdere antagelser og forhandle hjemmeopgaver. Det lyder meget teknisk, men heldigvis er der i bogen gengivet dialoger mellem klient og terapeut, så det bliver klart for læseren, hvordan metoden anvendes i praksis. Tanken om, at følelserne skabes i hjernen, har jeg lidt svært ved at acceptere, men forfatterne forklarer denne antagelse så godt, at jeg forstår, hvordan REBT-terapeuten ser verden, og til sidst er jeg overbevist om, at låste, negative tanker hæmmer menneskers adfærd og følelser. Bogen er velskrevet og logisk opbygget.

Roger Casemore gør rede for Carl Rogers' klassiske metode og teori i "Personcentreret rådgivning i en nøddeskal." Carl Rogers tog afstand fra den behavioristiske og psykoanalytiske retning, hvor psykoterapeuten er eksperten. I "Personcentreret SY-2007-25-69erådgivning" har alle mennesker selv svaret på deres problemer, og de arbejder bevidst eller ubevidst hen mod egen selvudvikling.

Rådgiverens rolle er at støtte denne proces ved at skabe et trygt rum ved hjælp af kongruens, ubetinget, positiv accept og empati. I bogen redegøres for metoden, filosofien og teorierne bag den personcentrerede rådgivning. Dialoger mellem rådgiver og klient gengives, og det bliver tydeligt, hvor meget rådgiveren faktisk skal kunne for at skabe den trygge relation. Nogle af de samtaler, der er gengivet i bogen, er ren kunst og bevægende at læse.

Det har været lærerigt at læse de tre bøger lige efter hinanden. Forskellen i REBT og Den Personcentrerede Rådgivning blev meget tydelig, og de to meget forskellige måder at se mennesket og behandle psykisk smerte på stod knivskarpt efter læsningen. Bøgerne er skrevet til nybegyndere inden for det psykoterapeutiske arbejdsfelt. Hensigten har været at skrive nogle lettilgængelige bøger om terapeutiske metoders nøglebegreber, og det er lykkedes. Det undrer mig, at forlaget har valgt at oversætte den engelske titel Counselling direkte med rådgivning, det forvirrede mig lidt, fordi jeg normalt vil benævne feltet som psykoterapi.

Af Berit Fekkes, psykoterapeut, MPF og sygeplejerske.

Bullshit Bingo branchen

Christian Bason

Velfærdsinnovation - Ledelse af nytænkning i den offentlige sektor

Børsens Forlag 2007
352 sider - 299 kr.

SY-2007-25-69fBogen handler om, hvordan vi kan skabe innovative offentlige arbejdspladser. Hvordan kan vi omsætte brugerens, medarbejderens og lederens gode idéer til positiv forandring" Forfatteren Christian Bason, der er cand.scient.pol. og chef i MindLab, en enhed for innovation i det offentlige nedsat af en række ministerier, præsenterer baggrunden, drivkraften, rammerne og forskellige perspektiver for at arbejde med innovation i den offentlige sektor.

Jeg må indrømme, at bogens titel og idéer i første omgang ledte mine tanker hen på Bullshit Bingo branchen. Et skrækscenarium var ikke svært at få øje på. Inden længe vil topcheferne oprette kontorer eller enheder for innovation, der dør om dør med Lean, Akkreditering, EPJ og Kvalitetssekretariatet vil bombardere os med nye modeord og begreber, hvis mening er uklar, svær at få indflydelse på og kompliceret at implementere.

Heldigvis udpeger Christian Bason en lang række forhold, der skal ændres, før den offentlige sektor kan arbejde mere innovativt. Han mener, det er en forudsætning, at innovation og forandring anerkendes som lederens ansvar, også på det operationelle niveau. At lederen klædes på til at varetage rollen, og at der uddelegeres større ansvar til frontmedarbejderen. Jeg tror, de fleste mellemledere gerne vil rustes til at skabe en mere moderne arbejdsplads, der giver plads til nytænkning og innovation og til gengæld kvitte jobbet som kontrollant, administrator og lydig funktionær.

Bogen sætter en række begreber på plads, og den giver også praktiske anvisninger på, hvordan der overordnet kan arbejdes med innovation, og hvordan man skaber en innovationskultur i den offentlige sektor. Men hvordan du personligt kan arbejde som innovativ leder på det operationelle niveau, gives der kun få praktiske anvisninger på.

Det er svært at finde ud af, om bogen primært henvender sig til studerende, der ønsker et solidt teoretisk fundament inden for feltet, eller den henvender sig til den offentlige leder. Bogen er meget detaljeret og kompleks, og det kan være svært at holde fokus mellem de mange teorier, processer, værktøjer og politiske udtalelser, der bringes i spil. Bogen kræver, at man som læser har god tid og overskud, måske er den bedst egnet som oplæg til refleksion i en ledergruppe.

Af Anna-Grethe Andreasen, afdelingssygeplejerske, ansat på Onkologisk afdeling, Odense Universitets Hospital. 

Tak for kaffe

Margot Sunderland

Fantastiske forældre

Det Schønbergske Forlag 2007
288 sider - 269 kr.

SY-2007-25-69g"Forældre ville aldrig drømme om at lade deres baby ligge i et rum fyldt med giftige dampe, som kunne skade hjernen. Men mange forældre lader deres baby ligge i en tilstand af langvarig, utrøstet fortvivlelse, for de ved ikke, at barnet er i fare på grund af giftige, stressfremkaldende, kemiske stoffer, som skyller gennem hjernen."

"Tak for kaffe," tænkte jeg med et af min mands fyndudtryk, da jeg læste denne sætning. Jeg tænkte i øvrigt noget lignende flere gange undervejs i læsningen af bogen. Jeg havde dog også andre tanker, f.eks. da jeg læste kapitlet om "Fortvivlelsesanfald":

Det her har jeg lyst til at læse op for Julia," en ung mor jeg kommer hos, som har mange og store konflikter med sin treårige datter, fordi hun har svært ved at forstå og håndtere hendes følelsesudbrud.

Kapitlet beskriver, hvilke forventninger man kan have til en 2-3-årig, hvordan verden ser ud fra barnets perspektiv, og hvordan man hjælper det igennem de store følelser.

Som i mange andre bøger, der lander på boghandlerens disk i øjeblikket, er afsættet hjerneforskning. Målet er opdragelse, og forståelsesrammen er hjernens udvikling og hormonelle påvirkning. Der er mange fine og interessante beskrivelser af hjernens udvikling på forskellige alderstrin i småbarnsalderen og mange gode idéer til, hvordan gråd, søvnproblemer, stimulation, leg og konflikter håndteres. Et kapitel omhandler, hvor vigtigt det er at have omsorg for sig selv for at kunne være en omsorgsfuld og givende forælder. Det er en lækker bog med flotte illustrationer, overskuelig og lettilgængelig tekst, pointerne er fremhævet, og der er små cases i bokse til at krydre teksten.

Skulle jeg give hjerter eller kokkehuer, ville den få tre ud af seks. Det trækker ned, at oversætter og forlag ikke har ulejliget sig med at tilpasse den danske udgave til danske forhold. Der refereres til britisk lovgivning, hvor det stadig er tilladt for forældre at slå deres børn. De allerfleste forældre i Danmark lader ikke deres børn ligge alene og græde uden at trøste dem, som det flere gange antydes. Det syn på børn, som forfatteren gentagne gange gør op med, hører bedsteforældregenerationen til. Jeg bryder mig heller ikke om forslaget om en tænkestol, hvor det uartige barn anbringes på en stol med ansigtet vendt ind imod væggen. Jeg fik associationer til min barndoms skammekrog.

Endnu en anke er, at der er for meget kemisk underlægningsmusik, al adfærd beskrives ud fra en kemisk påvirkning. Det bliver en noget distancerende måde at betragte samspillet med sit lille barn på, synes jeg.

På bagsiden giver Jesper Juul bogen sine varmeste anbefalinger: "Margot Sunderlands bog er en af de allerbedste bøger om børneopdragelse, jeg nogensinde har læst..."  Mon han har læst hele bogen" Jeg vil i hvert fald anbefale den med et gran salt.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune. 

Vi må kunne regne rigtigt hver gang

Sonja Bek, Birgitte Bjeld og Inge Olsen

Medicinregning

Munksgaard Danmark 2007
68 sider - 118 kr.

SY-2007-25-69hI erkendelse af de store risici, der er forbundet med fejlmedicinering og forkerte dosisberegninger, har forfatterne suppleret deres tidligere udgivelse "Farmakologi" med denne opgavesamling. Medicinhåndtering er en vigtig del af sygeplejerskens arbejde, og forkert håndtering kan blive fatal for både patient og medicinalperson. Nogle sygeplejeledere har den opfattelse, at medicinhåndtering er banal og derfor ikke kræver efteruddannelse. Det forholder sig desværre ikke sådan, hvilket ses af de mange fejl, der påvises igen og igen.

Sygeplejerskeuddannelsen har også længe overset visse konkrete færdigheder og discipliner i efterstræbelsen af andre, mere abstrakte kompetencer. Jeg mener derfor, denne bog er et godt tiltag, fordi det er vigtigt, at give medicinregning særlig opmærksomhed. Mange studerende har stor brug for assistance og færdighedstræning for at forebygge fatale fejl. Bogens forord nævner, at sygeplejerskeuddannelsen, København, har indført en eksamen i medicinregning, som skal bestås med 100 pct. Det har man f.eks. længe haft i Sverige, men det er nyt i Danmark. Jeg bakker denne udvikling op. Sygeplejersker profilerer sig på at kunne varetage patienternes medicinering kompetent, og så må vi også kunne regne rigtigt hver gang.

Bogen indledes med en gennemgang af definitioner (SI-systemet) og formler, som skal anvendes i regneopgaverne. Man mærker, at forfatterne har disponeret disse på baggrund af deres undervisningserfaring, det er f.eks. ikke en systematisk gennemgang af SI-systemet, hvilket måske kunne lette forståelsen for nogle. Anvendelsen af dråber kunne også være medtaget i definitionerne.

Opgaverne er disponeret i små afsnit, hvilket letter fordybelsen, og der er god progression i sværhedsgraden. Opgaverne har følgespørgsmål samt naturligvis facit og angivelse af regneeksempler, metoder og særlige pointer. Opgaverne relateres til almindeligt anvendte præparater (faste og flydende,) procentregning samt børnedoseringer. Enkelte steder savner jeg præcision i spørgsmålene, begrebet styrke kan f.eks. angives på flere måder. Jeg mener dog ikke, at ækvianalgetiske doseringsberegninger og fortyndinger/titreringer ligger inden for sygeplejerskers arbejdsområde, og det er slet ikke de studerendes behov.

Bogen henvender sig primært til sygeplejersker og studerende. Begge grupper kan absolut drage nytte af den. Men f.eks. i forhold til de anæstesiologiske specialuddannelser kræves flere beregninger på specialpræparater, trykforhold mv. Bogen koncentrerer sig om medicinregning; for sygeplejersker er regnefærdigheder også relevante i forhold til væskeregnskab, ernærings- og forbrændingsberegninger.

Af Ole Bjørke, sygeplejelærer, ansat på CVU Øresund, sygeplejerskeuddannelsen, Herlev.