Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De nye sundhedsaftaler sikrer fælles patientforløb

Samspil. De nye sundhedsaftaler i Region Midtjylland er blevet til i et tæt samspil mellem medarbejdere fra region, hospitaler og kommuner. På Regionshospitalet Horsens taler oversygeplejerske Inge Henriksen ligefrem om et paradigmeskift i samarbejdet mellem hospital og kommuner, som kommer patienterne til gode.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 32

Af:

Christina Sommer, journalist

SY-2007-25-hosens%20(2)Foto: Søren Svendsen

Det har været en lang, men produktiv og bekræftende proces at få udarbejdet de nye sundhedsaftaler i Region Midtjylland. Det siger oversygeplejerske på Ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Horsens, Inge Henriksen. Ifølge sundhedsloven skal sundhedsaftalerne omfatte de seks områder:

  • udskrivningsforløb for svage, ældre patienter
  • indlæggelsesforløb
  • træningsområdet
  • hjælpemiddelområdet
  • forebyggelse og sundhedsfremme
  • indsatsen for mennesker med sindslidelser

I Region Midtjylland begyndte arbejdet på sundhedsaftalerne i januar 2007, hvor en stor arbejdsgruppe med deltagere fra både hospitaler, kommuner og regionen fik til opgave at formulere en overordnet sundhedsaftale for hele regionen.

Inge Henriksen sidder som formand for en af følgegrupperne, der er ansvarlig for aftalerne på indlæggelses- og udskrivningsområderne mellem Regionshospitalet Horsens og dets samarbejdskommuner.

"Arbejdet har resulteret i nogle gode og brugbare sundhedsaftaler med konkrete retningslinjer. For os her på Regionshospitalet Horsens betyder det bl.a., at hvor vi før havde flere forskellige aftaler med flere forskellige kommuner, har vi nu enslydende aftaler med alle samarbejdskommuner i klyngen, på nær nogle få detaljer, og det letter selvfølgelig arbejdet for os og sikrer patienterne gode, sammenhængende og ensartede behandlingsforløb," siger Inge Henriksen.

Arbejdet med sundhedsaftalerne har også resulteret i et nyt og mere progressivt samarbejde mellem de to sektorer.

"Vi har jo altid skullet samarbejde. Men hvor vi før nogle gange havde tendens til at føle, at vi generede hinanden, når vi henvendte os om det ene eller det andet, er vi nu blevet rigtig gode samarbejdspartnere. Der er i høj grad kommet fokus på, at vi har fælles patientforløb både før og efter indlæggelse.

Det skyldes nok især, at Region Midtjylland fra start har meldt klart ud, at samarbejdet skal køre godt - patienterne er en fælles opgave for region og kommuner. Det har også været omdrejningspunktet for samarbejdet i vores klynge, og sundhedsaftalerne er blevet til i et godt og konstruktivt samarbejde mellem begge sektorer. Vi har gensidigt inspireret hinanden, både regionen og kommunerne, men også kommunerne internt," siger Inge Henriksen.

Arbejdet er dog på ingen måde slut endnu. De forskellige klynger mødes stadig. Det er først nu, aftalerne skal bevise deres værd i praksis. Endelig vil man i december tage hul på at gennemgå den overordnede sundhedsaftale for Region Midtjylland igen.