Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Knoglernes reservedelslager

Regionshospitalet i Horsens råder over sit eget reservedelslager til beskadigede knogler. Knoglebanken består rent fysisk af en kæmpe kummefryser fyldt med værdier i form af knoglestykker fra patienter, som f.eks. har fået udskiftet en slidt hofte eller et lårben.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 30-31

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2007-25-knogleKnoglebanken består af knoglestykker fra patienter, der f.eks. har fået fjernet en hofte. Patienterne har givet samtykke til, at
knoglerne må bruges til andre patienter.
Foto: Søren Svendsen

Der ligger hundredvis af små plastikbøtter med røde låg. Temperaturen i fryseren viser minus 81 grader. Knoglerne bliver brugt til hospitalets egne patienter, men de bliver også solgt til andre hospitaler.

Knoglerne bliver gjort rene for bløddele og frosset ned i små stykker. Den dag, de skal bruges, bliver de savet i passende stykker og pulveriseret. Det bliver en blød pastalignende konsistens, som nærmest kan smøres uden på patientens egen skadede knogle.

"Den fremmede knogle bruger vi til at stabilisere patientens egen knogle, så patienten kan komme hurtigt op at gå efter operationen. Det er vigtigt at komme hurtigt op efter en operation, for at man kan danne ny knoglemasse," forklarer specialeansvarlig sygeplejerske for ortopædkirurgien på operationsafdelingen Anni Pedersen, der til daglig er ansvarlig for knoglebanken.

Knoglerne bliver især brugt til patienter med frakturer, men også til patienter, som har fået stivgjort led i forbindelse med f.eks. rygkirurgi. Sundhedsstyrelsens krav til landets knoglebanker har inden for de seneste år reduceret antallet af steder, hvor man opbevarer knogler. Patienterne skal give deres informerede samtykke til, at deres knogler må bruges, og derudover skal patienterne gennemgå en række prøver for at screene for cancer og eventuelle smitsomme sygdomme.