Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Opgaveglidning i anæstesien

Artiklen henvender sig til anæstesisygeplejersker og deres ledere. Den beskriver, hvordan anæstesisygeplejersker tager sig af forundersøgelse før bedøvelse på Regionshospitalet Horsens.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 50

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Iben er gravid og skal have udført et planlagt kejsersnit den 27. december. I ventetiden mellem gynækologisk forundersøgelse og forundersøgelse før bedøvelse har Iben udfyldt et oplysningsskema om eget helbred, og derfor sidder hun klokken ni om morgenen den 13. november 2007 over for anæstesisygeplejerske Dorthe Skarregaard og besvarer spørgsmål om, hvorvidt hun har været bedøvet før, om hun er længe om at vågne, om hun lider af køresyge, og om hun fejler noget med hjerte og lunger. Det er opgaveglidning på konkret plan i anæstesiafdelingen på Regionshospitalet Horsens.

Her er det anæstesisygeplejersker, der udfører forundersøgelse før bedøvelse, ikke kun læger. Ordningen fungerer til alles tilfredshed, lægerne er glade, og sygeplejerskerne har efter en tilvænningsperiode fundet sig til rette med at tage ansvaret for undersøgelsen, som tre anæstesisygeplejersker og en læge i alt udfører 30-45 af pr. dag.

Lægen tager sig fortrinsvis af de patienter, som har mange konkurrerende sygdomme, er i blodfortyndende behandling eller har klapfejl i hjertet.

Dorthe Skarregaard fortæller, at de finder mange mennesker med forhøjet blodtryk ved forundersøgelsen, og at sygeplejerskerne med hensyn til alkohol og tobak får sneget forebyggelse ind ved at fortælle patienterne, at det er nogle områder, de selv kan påvirke for at komme lettere igennem forløbet efter operationen. Ingen hævede pegefingre, ingen moraliseren.

Erfaringen er, at de dårligst stillede skal have tid til at fordøje informationen, og det får de.

Iben får et print med information om planlagt kejsersnit i hånden, og arket bliver gennemgået stilfærdigt og med almindelige danske ord og udtryk. Dorthe Skarregaard fortæller, at patientinformation nu kan sammensættes individuelt, fordi patienten kan få de ark i hånden, som passer til hendes situation og vilkår. De printes ud med det samme.

Dorthe Skarregaard fører Iben igennem rygbedøvelse, anlæggelse af den, virkning og eventuelle bivirkninger:

"Din mand må gerne være til stede på operationsstuen, der vil være en jordemoder til at tage imod barnet, en læge, som opererer og en sygeplejerske, som passer på dig. Din mand kan følge med barnet ud af operationsstuen til det første tjek, før det kommer ind til dig igen.

"Jeg har sagt, at det bliver hans opgave," svarer Iben.

"Du har ikke nogen veer, når du er blevet bedøvet i ryggen, der er ikke noget, der skubber barnet nedad," fortæller Dorthe Skarregaard. "Derfor kan det være, lægen skubber til barnet ved hjælp af en knyttet hånd under ribbenene. Det vil du kunne mærke, men du har ikke smerter, du kan bare føle, at der er nogen, der rumsterer med dig."

Iben får tilbud om at komme til informationsmøde om planlagt kejsersnit i starten af december. Det vil hun gerne, hun har ikke nogen spørgsmål om operation og bedøvelse, men hvis der dukker nogen op, vil hun tage dem med til mødet. Iben er tydeligvis mere optaget af barnets helbred og liv end af sit eget. Hun har tidligere mistet et barn midt i graviditeten, og nu gælder det om at få et levedygtigt barn.

Iben siger farvel, hun får et par tabletter imod for megen mavesyre med og besked på at tage dem med en slat vand, et par timer inden hun skal være på hospitalet.