Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Patienter lærer at leve det sunde liv

Øget livskvalitet. Patienter med svære livsstilssygdomme som fedme, hjerte-kar-sygdomme og diabetes får teoretiske og praktiske redskaber til en ny livsstil på Livsstilscentret på Regionshospitalet Brædstrup.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 18-19

Af:

Christina Sommer, journalist

2507-18-01-2Erik Sørensen og Ole Skovsbo er sammen med den ene halvdel af holdet gået i køkkenet for at lave frokost, mens de andre får tjekket bl.a. blodtryk og vægt. Foto: Søren Svendsen

Det er sidste undervisningstime i ernæringslære, og de 15 patienter i alderen 42 til 78 år har sat sig godt til rette ved bordene, der er placeret i en hestesko.

Ved tavlen står diætist Bodil Hejlskov, og hun har besluttet, at patienterne selv skal bestemme, hvad timen skal handle om.

En kvinde i 50'erne kaster "varedeklarationer" op som emne:

"Jeg synes, de er så svære at tyde. Skriften er ofte meget lille, og hvad skal jeg gøre, når jeg er hos bageren" Her vil jeg jo komme til at forstyrre alle de andre kunder, hvis ekspedienten skal fortælle mig, hvad brødet indeholder."

Det står dog hurtigt klart, at julen og alle dens fede fristelser nærmer sig. Som patienter med hjerte-kar-sygdomme på Livsstilscentret på Regionshospitalet Brædstrup har de det seneste halve år bl.a. arbejdet på at få sundere kostvaner, hvilket er lykkedes for mange. De kæmper dog næsten alle stadig med overvægt i større eller mindre grad, mens flertallet er i behandling for bl.a. for højt kolesteroltal eller blodtryk. Og der er ingen tvivl om, at decembers komme skaber bekymring.

"Hvordan kommer man helskindet gennem julen?" lyder et af spørgsmålene.

Og svaret" Det kender patienterne udmærket godt, hvis de tænker nøje efter. Bodil Hejlskov har for længst undervist holdet i ernæringsrigtig kost og sunde madvaner, og patienterne har også efterlevet mange af diætistens budskaber i praksis, som minimum mens de er indlagt på Livsstilscentret, hvor de selv er med til at lave en del af maden. Et patientforløb består af tre indlæggelser af fire døgns varighed med ca. tre måneders mellemrum, og patienterne har derfor også haft rig mulighed for at afprøve de nye madvaner, men også motionsvaner og andre livsstils-ændringer hjemme i dagligdagen, hvor de for alvor skal stå deres prøve. Og det er netop en af Livsstilscentrets store forcer, fortæller sygeplejerske og leder af Livsstilscentret Susanne Bøgelund, der selv underviser patienterne i bl.a. mestring af livsstilssygdommene, motion, stress- og smertehåndtering.

"De patienter, som bliver henvist til os, ved egentlig godt, at der er sammenhæng mellem deres livsstil og sygdom. De ved også, at de skal spise sundere og motionere mere, men de mangler ofte støtte og inspiration," fortæller Susanne Bøgelund.

Personalet gør derfor meget ud af at tage udgangspunkt i den enkelte patients sygdom og ikke mindst vilje til at ændre livsstil.

"Vi arbejder med tre trin, og det første er faktisk en forudsætning for, at de overhovedet kan blive indlagt, nemlig at patienten er motiveret for at få det bedre og er parat til forandring. De skal ville det. Det andet trin er klinisk undervisning, og det tredje trin er at hjælpe patienterne med at tilegne sig forståelse for og færdighed i at lære hele livet, så de bedre kan tilpasse og justere egne mål og ønsker og ikke mindst opsøge passende hjælp fra sundhedsvæsenet. Vi har som mål, at patienten skal skabe overensstemmelse mellem det, patienten vil, og det, patienten reelt gør. En høj livskvalitet bygger på mere end sund mad og fysisk aktivitet," siger Susanne Bøgelund.

Patienternes indlæggelse giver god tid til undervisning og fordybelse, men også erfaringsudveksling mellem patienterne. Ægtefæller opfordres også til at deltage, og efter hver indlæggelse har alle patienter en individuel udskrivningssamtale enten med Susanne Bøgelund, hendes sygeplejerskekollega Mirjam Hansen, diætist Bodil Hejlskov eller fysioterapeut Bente Toft.

"Den er ofte meget personlig, og vi kommer bl.a. ind på, hvad der er vigtigt, nu hvor de kommer hjem. De skal føle sig i stand til at handle på et informeret grundlag," fortæller Susanne Bøgelund. 

DET VIRKER

 
Livsstilscentret blev etableret i 1996, og alle patienter skal henvises fra egen læge, speciallæge eller hospitalslæge. Der gennemføres ca. 200 patientforløb om året med patienter i hold med hhv. overvægt, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, lungesygdomme, uønsket barnløshed, knogleskørhed samt forældre til overvægtige børn. En evaluering af patientforløb i perioden 2003-2006 viser bl.a., at overvægtige patienter i snit taber sig 8,9 kg. Langtidsblodsukkeret for patienter med diabetes falder signifikant, og der ses et blodtryksfald for patienter med hjerte-kar-sygdomme.