Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Professionel pleje i hjemlig atmosfære

Overskud. På akutstuen i Brædstrup er der god tid til at arbejde i dybden og til at finde frem til årsagen bag sygdommen. Det er grunden til, at brugerne sjældent kommer igen.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 24

Af:

Sine Madsen, journalist

2507-24-02-2Akutstuen trådte i kraft den 1. april 2006, og projektet skal evalueres næste år. Oluva håber, at akutstuen får en permanent godkendelse, da projektet har haft stor succes mellem brugerne. Tilbagemeldingerne lyder, at de ældre medicinske brugere hellere vil være på en akutstue frem for hospitalet.
Foto: Søren Svendsen

Akutstuen er normeret til tre brugere ad gangen, og de bliver passet 24 timer i døgnet. Stuen har til huse i Plejehjemmet Vesterled, men fungerer uafhængigt af plejehjemmet.

Den ligger på stueplan med udsigt til græs og træer. Sollyset trænger igennem store ruder, der går fra væg til loft. Dynebetrækket er dekoreret med blå blomster, og der hænger billeder i guldrammer på væggen.

Siden den 1. april 2006 har det været en mulighed for hele Horsens Kommunes ældre medicinske patienter at få et ophold på ca. 14 dage på akutstuen. Patienterne er i gennemsnit 80 år gamle og er ofte for syge til at være hjemme og for raske til at være på hospitalet. Grundidéen er at tilbyde de ældre medicinske patienter, som ikke har brug for det store undersøgelsesapparat på sygehuset, en helhedsorienteret pleje, hvor forebyggelse er en stor del af behandlingen.

"Vi kan nogle ting her på akutstuen, som de ikke kan på et plejehjem eller på hospitalet. F.eks. får brugerne en meget tættere observation, og derfor kan vi nemmere følge og finde ud af sygdommens årsag og derefter forebygge i hjemmet. På hospitalet giver de f.eks. en patient, der er dårlig pga. væskemangel, saltvand i 24 timer og sender patienten hjem igen, men det løser jo langtfra problemet. Det kan nogle gange være en lille detalje, som er problemets kerne, men det har vi altså resurserne her til at opklare," siger Oluva Johannesen, der har været ansat som sygeplejerske siden begyndelsen og var med til at organisere akutstuen.

De fleste bliver raske og kommer ikke igen, men akutstuen modtager også ældre, der kommer for at dø. Derfor er der en særlig stue, der ligger separat fra akutstuen, hvor de kan være alene og få fred.

"Og så er det vigtigt, at vi holder dem i hånden og bare giver dem en masse nærvær og lytter til deres angst eller bekymringer," siger Oluva Johannesen.

De praktiserende læger var i begyndelsen skeptiske over for akutstuen. Det skyldes, at Brædstrup ligger 15 km væk fra Horsens by, og det var et problem for lægerne i Horsens at køre så langt for at tilse deres patienter. Men stuen har vist sig at været så stor en succes, at der er oprettet en køordning. I dag er de læger, der benytter sig af akutstuen, glade for ordningen.

Hvad skal man kunne som sygeplejerske på en akutstue?
"Det er en vigtig egenskab, at man kan arbejde tværfagligt, og at man kan inddrage de mennesker, der er omkring brugeren. Man skal have en bred faglig viden, da betegnelsen "ældre medicinsk borger" dækker over mange ting. Det er alt fra pleje af den døende patient til smertebehandling og håndtering af en konkret sygdom. Man skal kunne tænke helhedsorienteret og kunne finde overblikket i komplekse forløb," siger Oluva.

Hvad har din bedste oplevelse været i denne uge?
"Vi tog imod en kvinde, der var kommet hjem fra sygehuset efter et bækkenbrud. Hun havde forhøjede infektionstal, og hospitalet havde givet hende antibiotika, men det kunne hun ikke tåle pga. en tarmsygdom, der blussede op. På hospitalet havde de spurgt hende, om hun ville begynde genoptræning, men det havde hun sagt nej tak til. I samråd med hendes læge kom hun i behandling for sin tarmsygdom, og det virkede efter få dage. Vi kræsede for hende i nogle dage og afhjalp hendes kvalme, så hun kunne få noget at drikke og spise. Hun fik det så godt, at hun kunne gå igen, og hun endte med at takke ja til genoptræning," fortæller Oluva Johannesen.