Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Recovery inden for socialpsykiatrien

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for recovery. Artiklen præsenterer erfaringer om recovery på være- og aktivitetscentret Promenadehuset i Horsens.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 46

Af:

Lisbeth Sørup Nielsen, ergoterapeut,

Kirsten Kring Pedersen, sygeplejerske

Recovery betyder at komme sig, hvilket også er muligt med en psykiatrisk lidelse. Recovery bruges derfor mere og mere inden for psykiatrien, men det er ikke ofte, man hører om, at recoverytankegangen bruges aktivt på et være- og aktivitetscenter for sindslidende.

Vi, Lisbeth Sørup Nielsen, ergoterapeut og medarbejder i Promenadehuset i Horsens, og Kirsten Kring Pedersen, sygeplejerske, mangeårig psykiatribruger, bruger af Promenadehuset og en af initiativtagerne til arbejdet med recovery i Promenadehuset, vil i denne artikel fortælle om vores erfaringer med recovery.

Isolation giver ikke recovery

Kirsten Kring Pedersen stiftede bekendtskab med recovery gennem forskellige tidsskrifter. Tankemåden passede til hendes hidtidige måde at håndtere sit liv på, og foredrag med bl.a. Patricia Deagan og Alan Topor, som har været spydspidser i beskrivelse af recoveryprocessen, bekræftede interessen.

Kirsten Kring Pedersens opfattelse er, at man selv skal være aktiv på vejen mod helbredelse og bestemt kan have glæde af professionel hjælp undervejs, formet på den rette måde. Som psykiatribruger er det afgørende, at nogle i omgivelserne tror på én, stiller krav og udfordringer i passende mængder. Her er personalet vigtigt. Og man skal turde tage chancer. Tage kontakt til andre mennesker med risiko for afvisning. Ligesom aktiviteter, hvad enten det er inden for det normale samfund eller socialpsykiatrien, er uundværlige, fordi man via aktiviteter ofte opnår givende fællesskaber og desuden har oplevelser at fortælle om og dele med sin familie og/eller venner.

Samtidig er det vigtigt at have tid til sig selv. Tid til refleksion, ikke navlepilleri. Det er en sejr, når man kan have glæde af sit eget selskab og opleve noget på egen hånd. Men som alt her i livet gælder det om balance. Isolation som psykisk syg giver ikke recovery.

Det, man som psykiatribruger selv finder ud af eller lærer sig selv af nød, er de største succeser for den enkelte og en vigtig del af recovery - som jo netop er en personlig læringsproces. For at opnå dette har det for Kirsten Kring Pedersen været nødvendigt at ændre nogle uhensigtsmæssige mønstre, bl.a. blive bedre til at sige fra i visse situationer. Og selvmedlidenhed kommer man ingen vegne med.

På rejsen mod helbredelse skal de basale ting i hverdagen ifølge Kirsten Kring Pedersens erfaringer være på plads, bl.a. orden i økonomien, at man får ryddet op, gjort rent, vasket tøj m.m. Dernæst har især to ting positiv effekt på hendes recovery: nære relationer og gode oplevelser.

Bolden spilles på brugerens banehalvdel

På personalesiden passer recoverytankegangen som fod i hose til den måde, personalet i Promenadehuset tænker og handler på. Udsprunget af bl.a. Kirsten Kring Pedersens interesse blev der i samarbejde med den daværende Amtsspecialskole i Horsens derfor planlagt et undervisningsforløb i recovery. Efterfølgende har der været arrangeret foredrag på værestedet, personale og brugere har deltaget i møder og konferencer, samlet materiale, skrevet artikler til husavisen "Promenadenyt," læst bøger og ikke mindst diskuteret, hvad vi hver især forstår ved recovery.

I personalegruppen prøver vi at have øje for, at den enkelte brugers ressourcer, ønsker og behov skal være i centrum, og at personalet er en faciliterende faktor. Personalets funktion kan sammenlignes med en konsulent- eller coachfunktion; mens brugeren er eksperten. Vi kan bidrage med hjælp til at afdække, hvad der kan fremme en recoveryproces, øge opmærksomheden på tidlige alarmsignaler og på, hvad der trigger i forhold til at få det dårligere, samt hvordan man kan beskytte sig imod triggere. Det er også vigtigt i neutrale perioder at få talt om, hvad der kan hjælpe i dårligere perioder. Hvem man kan/skal kontakte og så i øvrigt tilbyde et skub til at tage nye udfordringer op. Bolden spilles på brugerens banehalvdel og efter de regler, der gælder der, hvorfor personalet må kunne tåle at brænde inde med problemløsninger, som brugeren ikke kan anvende. Og alligevel vedblive med at håbe og tro på, at brugeren kan få det bedre, måske blive helt rask. Som Kirsten Kring Pedersen ofte siger: "For mig er recovery en rejse, ligesom livet er en rejse." Vi i personalegruppen rejser gerne med.

BOKS 1. VÆRESTEDET PROMANDEHUSET

Promenadehuset er et være- og aktivitetstilbud til sindslidende i Horsens, etableret i november 1991. Her er det muligt at være sammen med ligestillede og deltage i aktiviteter, undervisning, foredrag, motion, udflugter, hytteture m.m. Brugerindflydelse er et centralt element. Aktuelt er tilknyttet 100 brugere i alderen 18-65 år, det daglige fremmøde er ca. 30 brugere. Huset har åbent 7-8 timer på hverdage og søndagsåbent fire timer med frivillige.

Lisbeth Sørup Nielsen er ansat i Promenadehuset. Kirsten Kring Pedersen er bruger af Promenadehuset og har, inden hun blev syg, arbejdet som sygeplejerske i 20 år.