Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Store puuuustedag i Horsens

Støn, prust. Det var den internationale KOL-dag den 14. november, da lungeteamet fra Regionshospitalet Horsens rykkede ind i Horsens Bytorv for at informere om og måle forbipasserendes lungefunktion.

Sygeplejersken 2007 nr. 25, s. 22

Af:

Sine Madsen, journalist

SY-2007-25-kol
Lungeteamet fra Regionshospitalet var samlet i centeret Horsens Bytorv den 14. november 2007 – den internationale KOL-dag. Alle forbipasserende kunne få målt deres lungefunktion og få at vide, om de er i farezonen for KOL. 
Foto: Søren Svendsen

Træk vejret dybt ned i lungerne og pust alt, hvad den kan rive og trække ned i et lille blåt rør. Udslaget på computerne viser, hvor stor procentdel af din lungefunktion der virker. Målingen kaldes for en FEV1 og beregner lungernes kapacitet, eller om man har sygdommen KOL. Hos raske mennesker er lungetallet normalt, hvis det er på over 80 pct., og er det under 30, er det helt i bund.

"Vi gør det her hvert år, men denne gang er vi rykket ud til folk for at informere om KOL, og måske finder vi nogen, der viser tegn på sygdommen. Vi har mulighed for at fortælle om de tilbud, der er på området," siger Tina Brandt Sørensen, der er speciallæge i lungemedicin på Regionshospitalet Horsens.

"Hvis vi finder nogen, der viser tegn på KOL, anbefaler vi, at de får gentaget lungefunktionsundersøgelsen hos deres egen læge med henblik på, om de skal i medicinsk behandling," siger hun.

Ny forskning viser, at op mod en halv million danskere lider af lungesygdommen KOL, hvor ca. halvdelen har brug for medicinsk behandling. Sygdommen kan ikke helbredes, men den kan behandles, og ifølge Tina Brandt Sørensen er der utrolig meget, man kan gøre for KOL-patienter, men vigtigst er det selvfølgelig at holde op med at ryge, for at sygdommen ikke bliver værre.

"Når du først har mistet en del af din lungefunktion, så får du den aldrig igen," siger hun og påpeger, at mange mennesker tolker symptomerne på KOL, der bl.a. er åndenød, hoste og forpustelse ved fysisk anstrengelse, som et udtryk for dårlig kondi eller alderen, der trykker.

Derfor opfordrer lungeteamet alle, der viser tegn på KOL, til at få tjekket deres lunger ved lægen. Hvis man behandler sygdommen i tide, undgår man, at sygdommen udvikler sig. På den måde kan man også undgå pension og sygehusindlæggelse senere i livet.

HVAD ER KOL?

 
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Sygdommen skyldes i over 85 pct. af tilfældene rygning, der har medført ødelæggelser i lungevævet, kombineret med kronisk betændelsestilstand i luftvejene. KOL er blevet en af de helt store folkesygdomme med omkring 300.000 ramte personer alene i Danmark.

Kilde: www.sundhed.dk