Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Resuméer af international forskning

Sygeplejersken 2008 nr. 19, s. 45

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

O'Sullivan D, McCarthy G. An exploration of the relationship between fatigue and physical function in patients with end stage renal disease receiving haemodialysis. Journal of Clinical Nursing. 2007;16(11c):276-84.

Formål: At vurdere graden af træthed (fatigue) og fysisk funktionsniveau hos patienter, der får hæmodialyse, og at undersøge sammenhænge mellem træthed og fysisk funktion.

Metode: I denne irske undersøgelse indgik der 80 patienter, hvoraf 46 valgte at deltage. Patienternes alder var i gennemsnit 57,4 år (23-80 år), 48 pct. var kvinder, og patienterne havde i gennemsnit været i dialyse i 1,8 år (0,25-5,5 år). Træthed og funktionsniveau blev vurderet ved hjælp af to velafprøvede spørgeskemaer. Alle indsamlede oplysninger blev behandlet statistisk.

Resultat: Alle patienterne angav at være plaget af træthed, men kvinder angav signifikant højere score. Der blev ligeledes fundet en sammenhæng mellem høj alder og høj grad af træthed. Der var ingen sammenhæng mellem graden af træthed og varigheden af den periode, hvor patienten havde modtaget dialyse. Der var en negativ sammenhæng mellem fysisk aktivitet og træthed, hvor patienter, der scorede høj fysisk aktivitet, angav lav grad af træthed.

Træthed er et fænomen, der komplicerer mange patienters dagligliv, derfor er det væsentligt, at sygeplejersker beskæftiger sig med området. Denne artikel giver en gennemgang af litteraturen omkring træthed, fysisk funktionsniveau og patienter i hæmodialyse. Undersøgelsens udformning giver ikke mulighed for at angive årsager til træthed, men man kan få et indblik i sammenhænge.

Af Preben Ulrich Pedersen, sygeplejerske, ph.d., Center for kliniske retningslinjer - nationalt clearinghouse for sygepleje, Afdeling for Sygeplejevidenskab.

Mobilitet blandt ældre - en systematisk litteraturgennemgang af sygeplejens betydning

Kneafsey R. A systemtic review of nursing contribution to mobility rehabilitation: examening the quality and content of the evidence. Journal of Clinical Nursing. 2007;16(11c):325-340.

Formål: At opsummere resultaterne fra et litteraturstudie, der havde to formål: 1. at identificere sygeplejeinterventioner og aktiviteter, der øger ældre menneskers mobilitet. 2. at undersøge den videnskabelige styrke i de fundne undersøgelser.

Metode: Litteratur for perioden 1966-2006. Litteraturen er søgt i Medline, CINAHL, Amed og Cochrane Database of systematic reviews. Alle fund blev sorteret på baggrund af titel og abstract. Undersøgelsernes kvalitet blev vurderet ved hjælp af tjeklister. Undersøgelser, der omhandlede fald-forebyggelse, sundhedsfremme, rehabilitering eller tværfaglighed generelt, blev ekskluderet.

Resultat: Der fremkom 16 videnskabelige artikler og 33 artikler af anden art. Der var kun foretaget en kontrolleret undersøgelse, hvilket gjorde det svært at kontrollere for indflydelse af andre faktorer på resultatet. Artiklerne kunne grupperes inden for ét af fire hovedområder: At fremme mobilitet og forebygge immobilitet, gang og øvelser, neuro-udviklings-mæssige principper eller håndtering af patientrehabilitering.

Bemærkning: Artiklen gennemgår 40 års forskning på området og understreger, at der fortsat er behov for systematisk at få beskrevet, hvad sygeplejersker selvstændigt gør og kan gøre for at forhindre tab af mobilitet blandt ældre mennesker.

Af Preben Ulrich Pedersen, sygeplejerske, ph.d., Center for kliniske retningslinjer - nationalt clearinghouse for sygepleje, Afdeling for Sygeplejevidenskab.