Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skal sygeplejersker formidle prostituerede?

Professionel hjælp. Sygeplejersker skal være opmærksomme på ældre beboeres tarv - også de seksuelle - men hvor går grænsen for, hvad man skal hjælpe de ældre med" En række sygeplejersker og Sygeplejeetisk Råd giver deres bud.

Sygeplejersken 2008 nr. 3, s. 20-21

Af:

Morten Terp, journalist

Sygeplejersker har tilsyneladende intet imod at hjælpe plejehjemsbeboere med at få kontakt til prostituerede, hvis behovet er der.

Det viser en meget uvidenskabelig rundringning til fem forskellige plejehjem i Danmark, hvor diskussionerne flere steder er livlige. For hvor går grænsen, når det gælder ældres seksualitet?

På Øresundshjemmet i Humlebæk forholder man sig åbent til emnet: "Hvad er det, vi kan som personale" Og hvad kan vi acceptere som personale"" spørger Marika Worm, centerleder og sygeplejerske på det nordsjællandske plejehjem Øresundshjemmet. Selv om personalet faktisk har hjulpet en beboer med at få kontakt til en prostitueret, ligger det så mange år tilbage, at det vil være nødvendigt med en ny debat, hvis behovet skulle opstå igen.

"Det vil klart kræve nogle holdningsdiskussioner, men vi er opmærksomme på signalerne og på, at vi er de professionelle. Vi er dem, der hjælper og går ind og varetager behov, men vi er ikke nogen, der står til rådighed, hvad angår selve den seksuelle del," fortæller Marika Worm.

Lyt og forstå

Sygeplejeetisk Råd opfordrer sygeplejersker til at gå i dialog med de ældre om deres seksualitet. På den måde kan de nemmere varetage deres interesser, mener rådet.

"Når en beboer udtrykker et behov for at have sex med en prostitueret, skal sygeplejersken lytte og forstå, og hun skal altid forsøge at varetage patientens tarv," lyder det i et skriftligt svar fra rådet.

Rådet anbefaler indlevelse og viden som vejen frem, men mener ikke, det umiddelbart er sygeplejerskernes opgave at formidle kontakt mellem ældre og prostituerede:

"Sygeplejersken skal ikke være mellemled mellem beboeren og den prostituerede, men hun må forholde sig til behovet. For en sygeplejerske skal altid forholde sig til de ønsker og behov, en beboer eller patient har - og et seksuelt behov er ikke anderledes end et andet behov," mener rådet.

Det anbefaler sygeplejerskerne at gå til deres leder, hvis en ældre udtrykker ønske om besøg af en prostitueret.

Normalt med tilnærmelser

På Øresundshjemmet oplever man, at de ældres seksuelle behov indimellem kan være meget tydelige:

"Personalet skal ikke finde sig i alt for meget. Det er ikke dem, der skal stå til rådighed. For der kommer tilnærmelser fra de ældre - uanset om det er sygeplejersker eller hjælpere. Det tror jeg, alle har været udsat for i deres arbejdsliv. Og dér går vi så ind og finder ud af, hvad der er acceptabelt, og hvad vi kan gøre," forklarer Marika Worm. På Øresundshjemmet gør de meget ud af at snakke med og rådgive den enkelte beboer, hvis det overhovedet er muligt. For som Marika Worm siger:

"De, der kommer på plejecenter i dag, er meget dårlige, men de har stadig et seksuelt behov. Behov har jo ingen alder, men det kan være sværere at give udtryk for og gøre noget ved."

Læs Sygeplejeetisk Råds fulde udtalelse på deres hjemmeside

Fem plejehjem: VI VIL GERNE HJÆLPE BEBOERNE

Øresundshjemmet, Humlebæk

Marika Worm, centerleder:
"Vi har været med til at hjælpe en beboer med at få kontakt og så trukket os ud. Vi har faktisk lavet en seksualpolitik. Det har noget at gøre med, at vi også har nogle personlige grænser, og at vi skal være professionelle."
 

Margrethegården, Ribe

Karen Rask Pedersen, distriktsleder:
"Vi har diskuteret brugen af prostituerede, og den synes vi ikke, der er noget i vejen for. Indtil videre har vi kun givet de ældre tilbuddet, men ingen af dem har dog haft lyst. Vi har ingen nedskrevne regler om brugen af prostituerede."
 

Kildegården, Skanderborg

Merete Baastrup, områdeleder:
"Brugen af prostituerede er jævnligt på tale hos os, og vi har haft en beboer, der i en længere periode benyttede sig af prostituerede. Så vidt jeg ved, har vi ikke vedtaget nogle regler på området."
 

Plejecentret Sølund, København

Frida Aksfelt-Holm, områdeleder:
"Det er ikke, fordi vi har noget imod det, men enten har det ikke været aktuelt, eller også har vi ikke været opmærksomme på, at det var aktuelt. Vi har haft formaliserede diskussioner om, hvad signalerne er, og hvad man skal være opmærksom på, men vi har ikke skrevet noget ned. Det er mere tilfældigt, at jeg lige kommer forbi og hører noget, når snakken går i mindre grupper."
 

Aldersro Plejehjem, Dronninglund/Hellevadlund Plejecenter, Brønderslev

Lise Dall, centerleder:
"Vi har tilbudt en enkelt beboer at skaffe kontakt til en prostitueret, men han afslog. Vi har drøftet det i personalegruppen, og for os er det et tilbud til den ældre. Sex er jo et basalt behov, selv om det også er et ømtåleligt emne."