Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De attraktive job er der ikke længere

Nye tider. De havde attraktive job på deltid på en afdeling, de selv havde valgt. Men efter finanskrisen ramte Island med voldsom styrke, vågnede Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir op til en helt ny virkelighed.

Sygeplejersken 2009 nr. 10, s. 36-37

Af:

Claus Leick, journalist

 

SY-2009-10-36a
Sygeplejerskerne Elsa Mogensen (th.) og Ragnhildur Karlsdottir er med kort varsel blevet tilbudt nye stillinger på Reykjaviks store universitetshospital Landspitali. De overvejer at droppe sygeplejefaget og uddanne sig til noget andet. Foto: Claus Leick.   

De har i hele deres karriere været vant til at få de job, de gerne ville have. Tilmed på deltid og næsten uden aften- og weekendvagter.

Sådan har det været for mange islandske sygeplejersker og også for Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir, der indtil for nylig havde deres drømmejob på en rehabiliteringsafdeling for ældre i tilknytning til Reykjaviks store universitetshospital, Landspitali.

Men med finanskrisen og store offentlige besparelser er tiderne skiftet.

"Vi er med kort varsel blevet anvist stillinger med både weekendvagter og skiftende arbejdstider på en anden og knap så attraktiv afdeling. Uden forhandling eller mulighed for individuelle hensyn," forklarer de to sygeplejersker, der hidtil har haft deltidsstillinger, der svarer til ca. 75 pct. og 60 pct. af fuldtidsarbejde.

Et tilbud, de ikke har haft lyst til at tage imod, og som de samtidig mener, at de ikke bare kan overflyttes til.

"Vi fik beskeden i februar og har takket nej. Men vi ved reelt ikke, hvad der sker, hvis vi ikke møder til første arbejdsdag i maj måned. Derfor har vi med støtte hos det islandske sygeplejerskeforbund fået en advokat til at hjælpe os."

I første omgang forsøgte Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir at finde et lignende job et andet sted i Reykjavik-området. Men uden held.

De attraktive job er der ikke længere.

"Vi vil forsøge at få noget positivt ud af den situation, vi er havnet i, og vi har besluttet at begynde på en eller anden uddannelse efter sommerferien, der kan føre os over i et andet fag," fortæller de to islandske sygeplejersker, der ikke tror, at de "gode tider" for sygeplejersker vender tilbage lige med det samme.

Ligeglade med anciennitet

Men foreløbig har de fokus på deres rettigheder og det "groteske" forløb, som de har oplevet på Landspitali. De føler, at de er blevet tvunget væk fra deres job og dermed frataget en lang række rettigheder og privilegier i forbindelse med deres anciennitet i faget.

Meldingen om de store nedskæringer på deres afdeling kom i begyndelsen af året. Tre underafdelinger skulle slås sammen til én, og samlet skulle der bruges ca. 20 medarbejdere færre. Alle havde dog mulighed for at få et andet job på en mindre attraktiv afdeling, hvor der hidtil havde været mange ubesatte sygeplejerskestillinger.

"I begyndelsen snakkede ledelsen om, at man kunne forsøge at dele arbejdet, således at alle arbejdede lidt mindre. Et andet forslag, som blev drøftet, var at finde en ordning, så nogle af de ældre kolleger kunne gå på pension lidt tidligere," siger Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir.

Men pludselig en fredag eftermiddag fik alle deltidsansatte besked om, at de med to måneders varsel blev overført til en anden afdeling, med både skiftende og weekendvagter.

"Nogle fik besked på gangen på vej på weekend, andre blev ringet op. Vi var målløse og chokerede," husker Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir, der har henholdsvis 10 og fire års anciennitet på afdelingen.

Men hverken anciennitet eller alder endte med at blive et kriterium, som ledelsen tillagde vægt.

Patienterne betaler prisen

I sidste ende bliver det patienterne på afdelingen, der kommer til at betale prisen. Eller nærmere de mange patienter, som der nu ikke længere er en seng til, idet antallet af senge er blevet kraftigt reduceret.

"Set med samfundets øjne kommer der til at ske en kraftig forringelse af servicen over for de ældre patienter. Det kan simpelthen ikke undgås, når der bliver reduceret med ca. 35 senge," mener Elsa Mogensen og Ragnhildur Karlsdottir.

Den tidligere gode stemning i afdelingen mellem kollegerne er et andet offer.

"Det har været svært at opretholde den gode stemning på afdelingen her i foråret. Én ting er, at der skal spares, men når mange føler, at de er blevet rigtig dårligt behandlet, er det næsten umuligt at undgå en meget anspændt stemning," konstaterer de to sygeplejersker.

Læs også: Brat opvågnen i det islandske sundhedsvæsen