Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sundhedsministeren er parat til at nedbryde faggrænser

Opgradering. Sundhedsministeren støtter forslaget om en uddannelse til klinisk ekspertsygeplejerske, men indholdet af det nye arbejdsområde skal bero på forhandlinger om opgaveglidning mellem de faglige organisationer på sundhedsområdet, heriblandt Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2009 nr. 10, s. 20-21

Af:

Sigurd Nissen-Petersen, chefredaktør,

Søren Palsbo, journalist

SY-2009-10Arkivfoto: Scanpix

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erklærer sig på linje med sit partis sundhedspolitiske ordfører Vivi Kier og sundhedspolitisk ordfører Birgitte Josefsen fra Venstre. De foreslog for få måneder siden, at Danmark i lighed med en række andre lande uddanner kliniske ekspertsygeplejersker med særlig fokus på behandling og pleje af patienter med kroniske sygdomme.

Ministeren henviser spørgsmålet til nærmere forhandling om fleksibel opgavevaretagelse mellem tre ministerier, regionerne, kommunerne samt fem fagorganisationer, deriblandt Dansk Sygeplejeråd og Foreningen af Speciallæger.

"I en dynamisk verden må tingene hele tiden ændre sig. Sygeplejerskerne kan mere, lægerne kan mere, lægesekretærerne kan mere. Alle kan mere, og så skal der også være et miljø for en mere fleksibel opgaveglidning," siger Jakob Axel Nielsen.

Derfor har han indbudt til forhandlinger om opgaveglidning med de faglige organisationer, heriblandt Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, og med arbejdsgiverne. Jakob Axel Nielsen lægger ikke skjul på, at han er meget utålmodig, hvad angår at der for alvor kommer gang i en ny opgavefordeling i sundhedsvæsenet. Der har været alt for megen snak, hvor alle har sagt det rigtige, men hvor faggrænserne alligevel har været store forhindringer.

"Derfor indbyder jeg til forhandlinger med hænderne fremme på bordet uden krydsede fingre. Forstået på den måde, at der ikke skal gå faggrænser i det. Man skal ikke nøjes med at sige det rigtige og så i virkeligheden indtage en rigid holdning. Det gælder ikke kun sygeplejerskerne, det gælder også lægerne og alle mulige andre sundhedspersoner. Alle hænger sammen som perler på en snor. De skal tage nye opgaver og afgive andre ud fra overskriften, at vi løser opgaverne på lavest mulige specialiseringsniveau," siger ministeren.

Han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde en nærmere beskrivelse af de udenlandske erfaringer med kliniske ekspertsygeplejersker, som Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed nu afventer.

Forestiller du dig, at der skal ske en ændring af autorisationslovgivningen som led i opgaveflytning?
"Lovgivning er ikke løsningen. Derimod skal man mellem de involverede faggrupper finde nogle arbejdsgange, der er optimale, og man skal se bort fra alle mulige faggrænser og fnidder-fnadder. Jeg vil dog ikke udelukke, at der kan blive tale om ny lovgivning i forbindelse med kliniske ekspertsygeplejersker. Men jeg vil have gang i opgaveglidningen."

Er du enig i, at muligheden for at arbejde som klinisk ekspertsygeplejerske kan være med til at stimulere interessen for sygeplejerskeuddannelsen?
"Det kan jeg sagtens forestille mig. Nu må vi forhandle nærmere om opgaveglidningen. Jeg vil ikke give løfter på forhånd. Sygeplejersker skal - såvel som andre - være parate til at modtage opgaver. Det er sjældent det store problem. Men de skal også være parate til at afgive opgaver. Nogle af disse opgaver kan varetages af sosu-assistenter, andre af lægesekretærer. Det er ikke min opgave som minister at komme med for mange eksempler, for så bliver de let opfattet som udtømmende. Jo mere jeg går ned i detaljen, jo mere låser jeg tingene, og det er ikke hensigten."

Fremad i kraft af uddannelse
Ser du positivt på øget specialisering af bl.a. sygeplejersker?

"Det kan jeg sagtens se for mig. Men det, vi gør, skal ikke være ud fra politiske betragtninger, men ud fra sundhedsfaglige betragtninger. I det omfang, det sundhedsfagligt er klogt at opgradere nogle til at være specialister og dermed ikke generalister, skal vi gøre det. Danmark har altid kun bevæget sig fremad i kraft af uddannelse."

Ifølge prognoserne vil der mangle mere end 7.000 sygeplejersker i år 2015. Hvordan ser du løsningen på det problem?
"Vi skal ikke skændes om tal. Vi er fuldstændig enige om, at der mangler sygeplejersker og andre sundhedspersoner, men når Dansk Sygeplejeråd fastslår, at der lige nu mangler 2.400 sygeplejersker, så er det ikke det samme som, at der er 2.400 ubesatte stillinger. Mange er besat med andre faggrupper, men det ændrer ikke ved, at der mangler sygeplejersker.

Der er mange muligheder. Vi har øget optaget til lægeuddannelsen. Vi vil meget gerne nedbringe frafaldet i sygeplejerskeuddannelsen. Det er også derfor, jeg gerne vil sende signalet om, at det at være sygeplejerske er væsentligt og indholdsrigt. Opgaveglidnings-diskussionen er en del af en langsigtet løsning for at udnytte ressourcerne bedst muligt.

På den korte bane er der også den mulighed at hente arbejdskraft i udlandet.

Uanset om man har overskud af ressourcer eller det modsatte, så er det altid klogest at bruge ressourcerne på den mest fornuftige måde. Opgaveglidning er for mig synonymt med at løse opgaverne på det lavest mulige specialiseringsniveau.

Det er de redskaber, vi har. Jeg tror aldrig nogen sinde, der vil være problemer i sundhedsvæsenet, som vi løser til evig tid. Et nyt eller samme problem vil dukke op i en anden form. Opgaveglidning er heller ikke noget, der stopper - al den stund at alle faggrupper kan mere og mere. Det skal man være bevidst om ude på sundhedsvæsenets arbejdspladser."

Hvilke særlige kompetencer mener du, sygeplejerskerne tilfører sundhedsvæsenet?
"Jeg har flere gange sagt, at jeg synes, vi skylder at markere, hvor væsentlig en faggruppe sygeplejerskerne er. Derfor vil vi også gerne gøre noget for at få øget tilgang til denne faggruppe. Bl.a. ved at reducere det alt for store frafald, der er under uddannelsen.

Vores sundhedsvæsen - og sikkert alle mulige andre samfundsområder også - er meget foranderligt. Det er en meget dynamisk verden. Derfor kræver det også, at man fra ledelsens side hele tiden er parat til at indrette sig på, at det er en foranderlig verden. Derfor skal man også udvise en fleksibilitet, så man bruger de forskellige faggruppers ressourcer på den klogeste måde. De skal ikke lave noget, som det ville være mere fornuftigt at lade andre gøre.

Der er massevis af drønhamrende interessante opgaver for sygeplejerskerne. De opgaver skal der fokus på. Jeg synes, at der på det seneste har været megen negativ snak over for sygeplejersker, og det synes jeg ikke, at faget fortjener. Faget er vigtigt, og faget er spændende."