Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boom af udenlandske sygeplejersker i Danmark

Kolleger. 500 udenlandske sygeplejersker fik arbejde i Danmark sidste år, viser nye tal fra Dansk Sygeplejeråd. Tallene viser, at mange østeuropæiske sygeplejersker bliver, mens hovedparten af de svenske og norske sygeplejersker rejser hjem igen.

Sygeplejersken 2009 nr. 12, s. 29

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2009-12-29a

Illustration: Lars Andersen

Hospitaler og ældrepleje er for alvor begyndt at satse på sygeplejersker fra Sverige, Norge, Tyskland og Østeuropa, når de mange ledige job skal besættes.

I 2008 modtog danske sygeplejersker 511 udenlandske kolleger, og det er en fordobling i forhold til 2007, hvor 236 udenlandske sygeplejersker kom til landet.

Fire femtedele af de udenlandske sygeplejersker kommer fra Sverige, Norge, Tyskland, Holland og andre lande i Vesteuropa, mens lidt under en femtedel kommer fra Østeuropa og lande uden for Europa.

Det fremgår af en opgørelse fra Dansk Sygeplejeråds Analyseafdeling, som har undersøgt, hvor mange udenlandske sygeplejersker der har opnået dansk autorisation mellem 2007 og 2008. Analysen har også kortlagt, hvor mange af de udenlandske sygeplejersker der kom til Danmark mellem 1996 og 2006, som er rejst hjem igen.

Opgørelsen viser, at mens tre ud af fire sygeplejersker fra Norden udvandrer igen senest 10 år efter ankomsten her til landet, så er det kun en ud af 20 sygeplejersker fra Østeuropa, som forlader deres job i Danmark.

En del af løsningen

I følge Dansk Sygeplejeråd mangler der i øjeblikket 2.400 sygeplejersker på landsplan, og fungerende formand i Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen fremhæver, at rekrutteringen af udenlandske sygeplejersker er en af løsningerne på problemet.

"Vi har en gigantisk sygeplejerskemangel, og det er positivt, at vi kan afhjælpe en del af manglen ved at rekruttere i udlandet, men det er ikke hele løsningen. Det er også nødvendigt, at der bliver uddannet flere sygeplejersker i Danmark," siger Grete Christensen, som understreger, at arbejdsgiverne har ansvaret for at give de mange nye kolleger introduktionsforløb og sprogundervisning m.m., så de kan kommunikere med patienterne. Hun opfordrer desuden arbejdspladserne til at arbejde aktivt for at inkludere alle medarbejdere uanset nationalitet og etnisk oprindelse og henviser til, at Dansk Sygeplejeråd på den seneste kongres vedtog at arbejde for mangfoldighed i sundhedsvæsenet.

"Der har altid været en stor vandring af sygeplejersker mellem de nordiske lande, og jeg tror også, vi må regne med, at en del af de østeuropæiske sygeplejersker, der kommer her til landet i disse år, rejser igen. Det er jo en naturlig mobilitet, som også gælder danske sygeplejersker," siger Grete Christensen.

Rekrutteringskonsulent Tom Duli fra rekrutteringsbureauet Jobnordic, som har hyret sygeplejersker i Østeuropa, er ikke overrasket over, at en del østeuropæiske sygeplejersker har valgt at slå sig ned i Danmark.

"For sygeplejersker fra f.eks. Ungarn er livet i Danmark og arbejdsforholdene meget attraktive, og lønnen er meget højere, mens forskellen mellem livet i Danmark og nabolandene ikke er nær så stor," siger Tom Duli.