Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det personlige drive er afgørende

Vilje. Det er ikke nationaliteten, men den enkelte sygeplejerskes personlige motivation, der afgør, om ansættelsen af en udenlandsk sygeplejerske bliver en succes, lyder meldingen fra flere hospitaler.

Sygeplejersken 2009 nr. 12, s. 30-31

Af:

Britta Søndergaard, journalist

Stor jobmesse i Berlin og rekrutteringsagenter på farten til Budapest og Warszawa. Alle sejl blev sat til, da regionerne i 2007 og 2008 gik i gang med at hyre udenlandske sygeplejersker. Et år efter er hospitalerne så småt ved at gøre erfaringerne op, og de er blandede. Herlev Hospital ansatte i sommeren 2008 25 sygeplejersker fra Tyskland, Polen og Ungarn som led i Region Hovedstadens rekrutteringsprojekt. I dag er halvdelen af sygeplejerskerne rejst, og en af konklusionerne er, at dyre rekrutteringsbureauer ikke lønner sig.

"Det er lidt ærgerligt, at så mange er rejst. Enkelte af dem havde ikke den faglighed, der skal til, og flere fik hjemve. Og blandt nogle var de sproglige vanskeligheder for store. Det er efterhånden vores erfaring, at de sygeplejersker, der selv henvender sig, har en tendens til at blive længst. Samtidig betyder det meget at have familien med i flytteplanerne fra starten," siger sygeplejerske Charlotte Åkerstrøm fra Udviklingsafdelingen på Herlev Hospital. Hun fortæller, at hospitalet nu satser på de udenlandske sygeplejersker, der selv henvender sig. Foreløbig har hospitalet ansat 12 sygeplejersker fra bl.a. Polen, Tyskland, Bulgarien, Portugal og Sverige, der alle selv har kontaktet hospitalet.

"Jeg tror, at mange af dem bliver. Det handler meget om personligt drive. Vi har f.eks. ansat en polsk sygeplejerske, som selv henvendte sig, fordi hun virkelig var besluttet på at flytte til Danmark med sin datter. Hun klarer sig fantastisk, har selv fundet lejlighed og ny skole til sit barn, og det er min fornemmelse, at hun bliver. Vi har også ansat et ægtepar, som virker meget tilfredse med at være her," fortæller Charlotte Åkerstrøm.

Region Syddanmark rekrutterede sidste år 40 sygeplejersker fra Tyskland, og de er alle i arbejde på sønderjyske hospitaler. I øjeblikket er regionen ved at ansætte yderligere 40 tyske sygeplejersker.

"Vi har ikke endeligt gjort erfaringerne op, men vores oplevelser er positive. De fleste tilkendegiver, at de er glade for arbejdsvilkårene, lønnen og de muligheder, de får i Danmark," siger afdelingschef Annette Lunde Stougaard fra Region Syddanmark.

Krævende introduktion

Gentofte Hospital har i øjeblikket ansat 36 sygeplejersker fra bl.a. Sverige, Norge, Polen og Indien. Sygeplejerske Kirsten Lund fra HR-afdelingen på Gentofte Hospital fremhæver, at det er meget afhængigt af den enkelte sygeplejerskes kultur, baggrund og personlige motivation, om det lykkes at fungere i en længerevarende ansættelse i Danmark.

"Vi kan ikke umiddelbart sige, hvilke nationaliteter der bliver længst. Vi modtog på et tidspunkt en gruppe tyske sygeplejersker. De forsvandt næsten hurtigere, end de kom ind ad døren. De blev meget overraskede over det store ansvar i den danske sygepleje, mens vi har haft gode erfaringer med andre tyske sygeplejersker. Vi modtog en gruppe indiske sygeplejersker for et halvt år siden, og de er faldet godt til," siger Kirsten Lund.

Hun fremhæver, at de nordiske og især de norske sygeplejersker er nemmest at integrere, fordi dansk og norsk sygepleje ligner hinanden.

"I f.eks. Tyskland og Østeuropa arbejder sygeplejerskerne meget efter beskeder, hvor danske sygeplejersker er vant til at se mere helhedsmæssigt på patienten, og det betyder, at en tysk og en østeuropæisk sygeplejerske skal bruge op til et år på at lære sproget og systemet at kende," siger Kirsten Lund.

Erfaringen på Gentofte Hospital er, at det i sidste ende er meget personafhængigt, om ansættelsen af en udenlandsk sygeplejerske bliver en succes.

"Vi har f.eks. lavet aftale med tre sygeplejersker, der har været på sprogkursus i Warszawa. De virker meget motiverede og vil gerne have familien med," fortæller Kirsten Lund, der mener, at det kan betale sig at satse på udenlandske sygeplejersker.

"Efter oplæring og introduktion vil de kunne fungere lige så godt som en dansk sygeplejerske."

Charlotte Åkerstrøm fra Herlev Hospital er dog ikke i tvivl om, at en del af de udenlandske sygeplejersker rejser hjem igen: "Vi er meget forsigtige med at fastlægge en succesrate for længden af ansættelse. Det koster mindst 100.000 kr. at rekruttere via et bureau, og dertil skal lægges de mange ressourcer, som afdelingen bruger på at indsluse den nye medarbejder. Hvis rekrutteringen skal give mening, bør den udenlandske sygeplejerske i hvert fald blive i et år, og vi håber, at nogle af sygeplejerskerne bliver i mange år. Men mange vil nok rejse hjem på et tidspunkt, akkurat på samme måde som danske sygeplejersker, der arbejder i udlandet, også vender hjem."
SY-2009-12-30a
SY-2009-12-30b